Saaresta Merenelävä

Kansanedustaja Harakan ajama tuki uusiutuville maksaisi miljardin* vuodessa

Kansanedustaja Timo Harakka vaati taannoin Demokraatissa, että Suomen pitäisi tukea uuden kapasiteetiltaan 10 000 megawatin tuuli- ja aurinkovoiman rakentamista verovaroin. SDP:n eduskuntaryhmän verovastaava ei ottanut kantaa siihen mitä tämä maksaisi.

Timo Harakan lisäksi Ville Niinistö, tietyt TEM:in johtavat virkamiehet sekä Suomen tuulivoimayhdistys ovat esittäneet, että nykyisen noin 300 miljoonan euron tuulivoimatuen rinnalle tulisi rakentaa toinen, "markkinaehtoinen huutokauppaan perustuva tuki" joka esitellään säästötoimenpiteenä. Kukaan huutokauppamallia kannattava taho, ml. TEM:in työryhmä, ei ole esittänyt mitään arvoita tuen suuruudesta.

Katsotaanpa:

Megatuulen hallituksen puheenjohtaja Seppo Savolainen on kertonut, että Suomessa tuulivoiman tuotantohinta on 65 euroa / MWh.  Sähkön pörssihinta on noin 30 euroa / MWh joten päästäkseen nollatulokseen, tuulivoimaa pitäisi nykyisellä sähkön hinnalla tukea ainakin sen 35 euroa / MWh.  Timo Harakan esittämä tuki 10 000 MW:lle maksaisi tuulivoimalla toteutettuna miljardi euroa vuodessa. Tämä tulee lisäksi nykyisen 300 miljoonan euron tuulituen päälle. Demareiden verovastaava ihan ymmärrettävistä syistä ei kerro summia, eikä etenkään sitä mistä tuo vuotuinen miljadi otettaisiin.'

Toistetaanpa vielä. Demareiden verovastaava ehdottaa yli miljardin euron vuotuista tukea aurinko- ja tuulivoimalle.  Tämä on Harakan mukaan "mahdollisimman vähäisen tuen tarve".

* Tuki laskettu 0,35 kapasiteettikertoimen mukaan: 10 000 MW x 24 x 365 x 0,35 x (65-30) = 1073100000.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Olli Kankaanpää

Hyvin näköinen ja ajankohtainen kuva!

Jukka Mäkinen
Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Hyvin tyypillistä demari- ja vihreääpolitiikkaa. Ei ole väliä mitä maksaa, sillä verojahan voi aina korottaa. Tosin ei sitä voi eikä saa missään nimessä kertoa.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Usein on väitetty että syöttötariffi tuulelle on "nerokas" (Pekkarinen), eikä näkyisi valtion budjetissa, se väite ei pidä paikkaansa.
Tuulituki vaikuttaa valtion budjetissa vahingollisesti, se ei ole kustannusneutraali. Se raha ei palaa valtiolle sähkölaskujen muodossa, vaan se tekee ulkomaisista ja muutamista kotimaisista sijoittajista miljonäärejä.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Aivan käsittämätöntä : ennen vaaleja 26.3.2015 minä pösilö iloitsemaan järkipuhetta :

"Juuri päättyneessä TV:n A-talk-ohjelmassa olivat keskustan, kokoomuksen, demareiden ja persujen edustajat yhdestä asiasta herttasen yksimielisiä : tuulitariffi eli järjetön tukemme verovaroista tuuliparoneille lopetetaan."

http://seppoviljakainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Ja nyt nämä totaaliset idiootit ovat vielä jatkamassa tätä rahan polttoa : Hei Harakka , hyppää kehään, jos tämän luet , väitän argumentoivani Sinut köysiin ensimmäisessä erässä teknisellä tyrmäyksellä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ennen vaaleja tariffileikkaus oli ainakin Benin listalla, Laaninen sen kertoi radiossa ja Soini julisti miten ei enää euroakaan tuulelle. Hallitusohjelmaankin oli kirjattu.

Toisaalla persujen työmies kertoi yksityisviestissä miten sopimukset ovat solmittu 12 vuodeksi ja ovat niin vedenpitäviä, ettei niitä voi purkaa ja kuulemma harmittaa. Unehtu kertoa että puolet sopimuksista oli vielä solmimatta kun hallitus aloitti. Oikeusministeri ilmeisesti oikeasti luulee, että tulevalla vielä maksamattomalla tuella on perustuslain mukainen omaisuudensuoja kuten itse väitti, no ei ole.

Joku kusetti jotakuta kunnolla. Ja nyt on sitten tilanne että kun yhdessä nigerialaiskirjeessä on mennyt rahat, joidenkin mielestä pitäisi kokeilla jos seuraava tärppäisi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

TuuliWattihan on ilmoittanut että tällaisena normaalituulisena vuotena yhtiö tekee nolla- tai miinusmerkkisen tuloksen jopa nykyisellä 83,5 euron takuuhinnalla joten tuo 65 euroa/MWh ja siis miljardi lienee alakanttiin.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Janne : mistä löytyy tuo Tuuliwatin ´tunnustus´vai oletko saanut sen henk.kohtaisesti?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Se oli elokuun puolivälissä monissa lehdissä, odotapas niin kaivan.
Panin siihen vastauksenkin: http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/2758126/Tu...

Edittiä. Tässä:
http://www.pohjolansanomat.fi/kotimaa/vahatuulisuu...

Ja jos linkki ei aukea niin lainaus:
"Vähätuulinen vuosi vaikeuttaa tuulivoimayhtiöiden bisnestä.
– Olemme jääneet tänä vuonna budjetista noin 25 prosenttia. Heikkotuulinen jakso on jatkunut oikeastaan viime syksystä asti, kertoo TuuliWatin tuulivoimapäällikkö Antti Kettunen.

– Jos tilanne jatkuu tällaisena, tuloksemme painuu nollaan tai jopa pakkaselle.

Vuosituotantoarviot perustuvat pitkän aikavälin keskiarvoihin.

– Tuuli on ainoa asia, johon emme voi itse vaikuttaa. Esimerkiksi viime vuoden alkupuoli oli tavallista hyvätuulisempi, Kettunen sanoo."

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen Vastaus kommenttiin #27

Kiitos näistä ; Pohjolan sanomat vaatii maksun , mutta mielipidekirjoituksesi avautui ja selvityksesi klaarasi homman.

Ymmärtänet kiinnostukseni asiaan , kun on muutaman vuoden ollut " huutava ääni erämaassa" tässä tuulihuijauksessa ; se ei ole kannattavaa , vaikka me hyödyllliset idiootit täysidioottien johtajiemme päätöksillä maksamme tuuliveijareille miljardituetkin .

Pitäneekö minun ottaa" kieli pois poskelta" tästä reilun vuoden vanhasta kirjoituksestani , jolla olen ´elvistellyt´ jo liiankin monta kertaa:

http://seppoviljakainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #30

TuuliWatin viime tilinpäätöstä katsoessa v*tuttaa iso voitto, mikä on aika tarkkaan sama kuin veronmaksajien tuki. Nyt alkaa huolestuttaa että se perustui kirjanpidon lisäksi vain poikkeukselliseen tuulivuoteen ja kaiken muun lisäksi me tuemme yrityksiä, joilla on todellinen riski ajautua konkurssiin järkyttävän isosta tuesta huolimatta. Semminkin kun moni niistä on satasen taseella ja 2500 euron osakepääomalla pykättyjä pöytälaatikkofirmoja joilla on miljoonia vierasta pääomaa taseessa.

Jos yritys tekee vuosia tappiota, pääomia ei ole ja ainoa tapa tehdä voittoa on toivoa tuulen yltymistä niin tervettä se ei ole, ja niiden tukeminen on vain epäeettistä. Niin paljon kuin iloitsisinkin minkä tahansa operaattorin ongelmista.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Jollei joku ottaisi sitä rienaamisena , kirjoittaisin tähän : " Isäni, anna heille anteeksi , sillä he eivät tiedä , mitä he tekevät."

Jätän sen siis kirjoittamatta.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Katselen juuri Kympin uutisia : Soini : "Tuulivoimapuistot kovemmalle verolle."

Me heitämme mylläreille n. 300 milliä vuodessa ( hukkaan) ja nyt otamme kai muutaman millin takaisin ....voi näitä ´älyn jättiläisiä´...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mikä uusi esitys on tulossa kärkihankkeisiin liittyen "Luodaan energian uusi tukijärjestelmää (sähkö ja CHP). Uusiutuvan energian tukijärjestelmän HE luonnos 1/2017."

http://valtioneuvosto.fi/hallitusohjelman-toteutus...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kärkihankkeista tuli mieleen, että TuuliWatin toimitusjohtaja Jari Suomisen mukaan akun ostaminen on kärkihanke, mille haetaan 5 miljoonan euron tukea.

http://m.kauppalehti.fi/uutiset/iihin-nousee-jatti...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Harakan tapa nostaa karrikoiden asiat esiin on erittäin suotavaa, koska muuten factatietoa julkisuuteen ei tule. Tiedän, ettei Harakan näkemys, olkoon se vaikka vakavasti esitettyn, ei SDP:a vastakaikua saa. Huvittava on tuo Sirpa Abdallahin kommentti, siinä rouvaa/neitiä viedään kuin kuoriämpäriä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tarkoitatko Arto että eduskuntaryhmän verovastaavan puolueen lehdessä tekemiä esityksiä ei kuulukaan ottaa tosissaan. "Vitsivitsi"??

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Sanos muuta. Oikein on mainostettu olevan puolueen veroasiantuntija. ;)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

En suinkaan "vitsi vitsinä" mutta kun tunnen demarien keskustelukulttuurin niin Harakan esiintulo on tervetullut. Mitä enemmänn tietoa julkisuuteen tuulivoimasta ja sen haitoista tulee, sen enemmän sen vastustus kasvaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #16

Aika mielenkiintoinen näkökulma. Demarien keskustelukulttuuri on puhua läpiä päähänsä ja nolata itsensä täydellisesti niin nostatetaan vastustusta omia ehdotuksia kohtaan?

Pitää muistaa tämä nyrkkisääntö kun ensi kerran joku demari avaa suunsa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Arto hoi, ei minua ole mihinkään viety. Eikä varsinkaan kuoriämpärillä. Kotona olen ja nauran kommentillesi. Sen sijaan demareiden pölhöpopulismi on se mitä en ymmärrä, en pätkääkään.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Mikä ihmeen "humanismi" liittyy tuulivoimaan. Tuulivoima ei ole mikään virkistyspuisto vaan ihan oikea teollisuusalue. Lapin näkökulmasta katsottuna on historiallista tuoda teollisuusalue tuntureiden huipuille.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Ruotsin maatalousyliopiston tekemässä tutkimuksessa tuulivoimaloiden vaikutuksesta poroihin saatiin tuloksia, jotka aiemmin tuulivoimatoimijoiden toimesta on kielletty.

"Tutkimuksen tulokset osoittavat, että tuulivoimalat vaikuttavat haitallisesti poroihin sekä vasomis- että talvehtimisalueilla. Porot välttävät laiduntamista alueilla, joissa ne voivat nähdä tuulivoimalan tai kuulla sen äänen ja pyrkivät alueille, joissa ne ovat suojassa voimaloilta. Målan vasomisalueella suojaisten alueiden käyttö lisääntyi jopa 60 % tuulivoimaloiden käyttövaiheessa."

http://karajavuori.blogspot.fi/2016/08/tuulivoima-...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Viisi vuotta on tukea maksettu eikä mitään tarkistuksia Suomen viranomaiset ole tehneet, ettei kustannukset nouse liian ylös, vaikka se olisi pitänyt vuosittain tehdä:

"Jotta korvaukset eivät ajan mittaan nousisi liian korkeiksi, Suomen viranomaiset ovat vahvistaneet seuraavansa tuotantokustannuksia vuosittain ja mukauttavansa tarvittaessa tukea ohjelmaan liittyvien uusien voimaloiden osalta."
Valtiontuki SA.31107 (2011/N) – Suomi
http://ec.europa.eu/competition/state_aid/cases/23...

Kuka on vastuussa, "en minä vaan muut", kun vaalit lähestyy niin jokainen kiemurtelee irti töppäyksestä ja Pekkarinen on asiasta jo viisaasti hiljaa.. susi tuli vaikka hyvää yritettiin. Nyt joku poliittista historiaa tutkinut (Ville Niinistö) yrittää korjata tilannetta sähköntuotannon asiantuntijana, - poliittisella takuulla: "korjaamme sutemme ammattitaitolla"

Jukka Mäkinen

".. susi tuli vaikka hyvää yritettiin."

Päinvastoin. Aivan loistavasti onnistunut iltalypsykaappaus. Ei Pekkarisen vävypoika turhaan antanut firmalleen nimeä Taaleritehdas.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Näin kävi, eikä hanke sisältänyt mitään muuta vihreää kuin setelien väri. Huijaus oli täydellinen ja se tuottaa tekijöilleen valtion takuulla paljon sitä vihreää kultaa.

Ihmetyttää vaan kuinka tämä oli Suomessa mahdollista kun tulos oli etukäteen selvillä. Nyt uutisissa kuulee jos jonkinmoisia möläytyksiä leikkauksista jotka koskevat opettajia ja ihmisiäkin joudutaan lomauttamaan (Antti Rinne, eilen aamulla)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ammattimiehen puhetta, sanoisin: Timo Harakka (ent.vihreä/nyk.demari), "promille on prosentin sadasosa" (eduskuntapuhe/keväällä 2015). Melkeinpä Eino Poutiaisen suorakulma/veden kiehumispiste tulee mieleen.

Näillä mennään....

Jukka Mäkinen

Näppärä ratkaisu olisi säilyttää kaikki nykyiset tuulivoimatuet ettei joutuisi oikeuteen annettujen lupausten johdosta, muta sitten säätää tuulivoimayhtiöile verkkohäiriömaksu, joka olisi saman suuruinen kuin tukitariffi.

Sitten säädettäisin niille äänihäiriömaksu, luonnon häritsemismaksu, porotalouden häiriökorvaus, jne, jne... Kaikki olisivat dynaamisia maksuja eli tietyn kaavan mukaan maksettaisiin suuresta häiriöstä enemmän ja pienestä vähemmän. Veroluonteisena maksuna, verottajalla on arvioverotusoikeus, ja mikäli pahantekijä tuntee että maksa liikaa, hänen on pystyttävä todistamaan ettei aiheuttamansa häiriö ole niin suuri kuin arvioitu. Maksaa silti pitää, ja sitten saa palautusta tai ei. Maksu olisi myös ulosottokelpoinen, ja tarvittaessa omaisuus voitaisin ottaa takavarikkoon.

Kyse on pelkästään halukkudesta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Vihreät tykkäävät toistella mantraa fossiilisten saamista miljardituista. Tämä tuki kuulemma syntyy, kun esimerkiksi dieseliä verotetaan mutta ei niin paljoa kuin vihreiden mielestä sitä pitäisi verottaa. Vihreiden mielipiteen ja todellisuuden välinen erotus on sitten valtiontukea.

Samalla logiikalla, niin kauan kuin noita Jukan ehdottamia haittaveroja tuulivoimalle ei ole olemassa, ne laskettakoon tuulivoiman saamaksi tueksi.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Näin tietysti työllistettäisiin valtion viranhaltijoita suuri määrä, mutta yksinkertaisin ratkaisu olisi poliittinen päätös tukien lopettamisesta.

Se aiheuttaisi itkua ja huutoa mutta nopein tapa se silti on, ja täysin laillinen.
Aiheutetut vahingot korjataan ottamalla aluksi kaikkien tuulivoimatoimijoiden varat valtion haltuun vahinkojen korjaamista varten.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Vähemmän yllättävästi myös Li Andersson yhtyi kuoroon uusista tuista uusiutuville. Vielä vähemmän yllättää, ettei sieltäkään mitään summia kerrota:

http://www.energiauutiset.fi/etusivu/markkinaehtoi...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset