Saaresta Merenelävä

Konkurssi. Eli mitä tekemistä Merventolla on jeesusteipin kanssa?

  • "Kullervon kirous". Akseli Gallen-Kallela 1899. Kuvamanipulaatio Pro Pyhäranta.
    "Kullervon kirous". Akseli Gallen-Kallela 1899. Kuvamanipulaatio Pro Pyhäranta.

Suomalaisella tuulivoimalarakentamisella on takana loistava tulevaisuus. Vuonna 2009 Mervento oli kuulemma yksi lupaavimmista startupeista Suomessa. Tietenkin, koska tuulivoimatariffi alkaisi vuonna 2010 ja tuulivoimatuottajat saisivat sähkön takuuhintaa 105,3 euroa megawatilta ensimmäiset kolme toimintavuotta.

Vuoteen 2014 mennessä Mervento työllistäisi välillisesti 1000 suomalaista ja maailmanvalloituskin olisi viittä vaille tehty. Nyt miljoonia tukirahaa maksanut Mervento on konkurssissa ja sen ainoa voimala Vaasassa meluaa ja tärisee niin kauan kuin konkurssipesä suo. Pysäytyksen jälkeinen purkaminen ja maisemointi hoidetaan jos konkurssipesässä vielä rahaa on. Todennäköisesti se jää veronmaksajien maksettavaksi. Tuulivoimalan elinkaari on tässä tapauksessa alle 10 vuotta.

Kirjoittaa Kauppalehti:  

”Tekes on rahoittanut Merventoa 2010-2015 yhteensä 3,3 miljoonalla eurolla.

Talouselämä-lehti nosti Merventon vuonna 2013 20 lupaavimman startupin listalleen, jonka valitsee asiantuntijaraati. Raadin puheenjohtajana toimi entinen Nokia-johtaja ja nykyinen Lappeenrannan
teknillisen yliopiston professori Anssi Vanjoki.

Erityisen lupaavana pidettiin muun muassa Tekesin mukaan Merventon kehittämää, pohjoisen haastaviin olosuhteisiin soveltuvaa voimalatyyppiä. ”

Vuonna 2009 sijoitusrahaa Merventolle syytänyt VNT Management Oy :n toimitusjohtaja Jarmo Saaranen lupaili, että viiden vuoden kuluessa Mervento työllistää suoraan 250 ihmistä ja välillisesti 1000.

Tuulitariffin jälkeen markkinaosuus puolittui

Nelisen miljardia veronmaksajien rahoja kuluttavan tuulivoimatariffin piti lisätä Suomen talouskasvua viennin kautta. Suomen Tuulivoimayhdistys ja moni muu hyödynsaaja kertoivat, miten kotimarkkinoiden tuella voidaan ponnistaa maailmalle. Tosiasiassa vuoden 2010 jälkeen Suomen markkinaosuus tuulivoimatuotannosta puolittui vuoteen 2015 mennessä. 

Mervento ei kelvannut edes Suomeen

Tuulivoimayritys Merventon sisaryhtiö Vasa Wind pystytti Vaasaan yhden Mervennon voimalan. Tämän jälkeen huomattiin, että tuulivoimamelun takia kaupungin suurin odotuksin viereen kaavoitettua asuinaluetta ei voi myydä tuulivoimamelun takia.

Kolmilapainen vaaka-akselinen tuulivoimala on bulkkia, jonka markkinoilla jylläävät niden maiden tuotanto jotka tukevat omaa teollisuuttaan raskailla tappioilla ja sittemmin halpatuotanto. Kymmenen suurimman tuulivoimalavalmistajan joukossa on viisi kiinalaisyhtiötä. 

Ilmastointiteippi?

Ai niin se jeesusteippi? Merventon voimalan pystytyksen jälkeen todettiin että lentoestevalot olivat väärin suunnatut ja ne häikäisivät lähiseutujen asukkaita. Huoltoyhtiö korjasi asia, milläs muullakaan, kuin ilmastointiteipillä. Jos Merventon maailmanvalloitus olisi onnistunut, Anssi Vanjoen kumppaneineen olisi pitänyt sijoittaa valtion rahaa suomalaiseen jeesusteippivalmistukseen koska kysyntä olisi ollut taattu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Toisen suomalaisen tuulivoimala-alan maailmanvalloittajan, winwindin, tarinan voi lukea vaikka Wikipediasta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Winwind

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Tuosta Winwindistä. Täällä kaakonkulmalla kuntien pääpösilöt lähtivät kuin herätysliikkeen hurmahenkikokouksesta investoimaan " satoja työpaikkoja ja miljoonien eurojen verotuloja" tuovaan tuulimylly-bisnekseen.

Huonostihan siinä sitten kävi, kuten tavallisesti käy kun yhteisiä rahoja käyttelevät täysin laskutaidottomat ja yksityiselle puolelle kelpaamattomat ´kunnanisät´.

http://www.kymensanomat.fi/Online/2014/06/06/Hamin...

"Kaupunginhallitusta huolestuttaa se, että kiinteistöyhtiöllä on Haminan kaupungin takaus 15,4 miljoonan edestä lainoille, joita hallin rakentamiseen on aikanaan tarvittu. Kiinteistöyhtiön mahdollinen konkurssi laukaisisi lainat kaupungin maksettaviksi tai ainakin hoidettaviksi."

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Hieman asian vierestä, mutta kuuluu Uuden Suomen blogien kirjoittamisen periaatteeseen. Kirjoittajan profiilikuva näyttää hieman vanhalta. Jos olen asian oikein ymmärtänyt, niin eikös ihmisten, jotka täällä kirjoittelevat pitäisi esiintyä omilla kuvilla? Uusi Suomi tietääkseeni vaatii kuitenkin profiilikuvan, jossa on naaman kuva.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kuva on otettu Kemiönsaaren taideiden yössä 12.8.2016 minusta itsestäni. En tiedä mistä kohtaa luulit mutta kasvoistani. Luulen että tunnistaisit jos tulisit Kemiönsaarella vastaan.

Ellei sinulla Jorma ole mitään blogiin aiheeseen liittyvää niin älä sitten sano sitä täällä.

Olli Kankaanpää

Otsikko meni muutoin oikein, mutta siitä puuttui jesuiittapapit.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen
Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Konkurssissa on paljon selvitettävää ei takuuhinta bisneksessä voi epäonnistua kun: "Tuki ja voitto ovat isommat kuin liikevaihto, tuki suurempi kuin kaikki kustannukset ja sähkön saa vielä myydä markkinoille". (E-J Korhola)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Onhan Suomella sentään vielä Keski-Suomalainen Windside Oy, joka valmistaa pystyakselisia tuuliruuveja pääasiassa vientiin Aasiaan ja Antartikselle sekä virittelee sadan metrin tuuliruuvia Valkeakoskelle.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Sitä Valkeakosken ruuvia on kai viritelty aika pitkään, edistyykö se?

Tuulivoima-alan uudet innovaatiot on estetty, kun vuosikymmeniä vanhaan teknologiaan tukeutuvat vaaka-akseliset kolmilapaiset keräävät kaikki tukirahat ja sekä kilpailu että kehitystyö on tukittu poliittisin päätöksin. Miksi kehittää mitään uutta, kun rahat voi valuttaa kiinalaisille nykyisillä malleilla?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Lopussa Jumala hävittää taivaan ja maan. Maa on oleva autio ja tyhjä , pimeys peittää syvyydet ja tuuli lakkaa vetten ja maan yllä.

Sitten Jumala alkaa purkaa tuulivoimaloita ja lepää joka seitsemäs päivä.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan Suomi on maailman paras maa investoida.

Meillä vaan luullaan, että investointi tarkoittaa edelleen johonkin hyödylliseen satsaamista, mistä saadaan pitkäaikaista tuottoa ja työtä.

Eehei, nykyslangissa investointi tarkoittaa ainoastaa sijoittamista joko lyhyen tähtäimen tuotto-odotuksiin tai silkkaa vedonlyöntiä yrityksen kurssimuutoksilla.

Suomi onkin siinä maailman avokätisin, että valtio myy verovaroilla rakennetun kansallisinfran pilkkahintaan ulkopuolisille, jotka pääsevät maksimoimaan voitot, mieluummin veroparatiisien kautta.

Tätä pitäisi varmaan avata omassa jutussaan, koska yleensäkin talousuutisista noin 20 % pitää paikkansa, toiset 20 % on silkkaa disinformaatiota ja loput jossain siellä harmaassa välimaastossa. Ruskean tuuban osuus kasvaa aina kun taloudessa menee heikommin.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Näinpä. VAPO myy 1000 km² soitaan ja metsiään samoin metsäkeskuksesta erotettu OTSO 3000 ha United Bankersin hallinnoimille metsärahastoille. UPM:n Bonvesta myy muutaman tuhannen hehtaarin palstoja sijoittajille, samoin Iso Ension Tornaattori. Metsähallituksen (Laatumaa), jos sellainen on vielä olemassa, myynneistä ei tietoa. Hätä on suuri. Harmittaa vain, että reaaliomaisuutta lunastetaan virtuaalipeleillä hankitulla bittirahalla. Varmaan näille metsäpalstoille rakennetaan puuhamaita EU-eliitille ja kantasuomalaiset näyttelevät niissä almujen toivossa Nummisuutareita ja Jukolan veljeksiä Impivaarassa eliitin hirvenmetsästyksen lomassa.

Käyttäjän TuomasVanhanen kuva
Tuomas Vanhanen

Moi Janne, Merventon innovaatioilla ei ollu mitään tekemistä kolmilapaisuuden tai vaaka-akselisuuden kanssa. Kun luet minkä tahansa tuulivoimatekniikan perusopuksen, huomaat miksi tuulivoimamarkkina on vaaka-akselisten hallitsema ja miksi pystyakseliset turbiinit eivät voi päästä lähellekään samaa hintatasoa kuin vaaka-akseliset.

Toinen juttu. Mervento ei ole ollut mukana tuulivoimatariffissa, koska se sai investointitukea. Merventon rahaa et siis löydä noista tuulivoimamiljardeista.

Suomi oli tuulivoiman tukemisessa vuosia jollei vuosikymmeniä myöhässä siksi Tanskassa ja Saksassa on voimakas tuulivoimateollisuus, joka tekee meidänkin myllyt. Asia olis aivan hyvin voinu keikahtaa toisinkin päin, mutta nyt on jo myöhäistä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tiedän että se Merventon ainukainen valmistui ennen tuulivoimatariffia, jonkinlaiseksi näytteeksi suomalaisesta osaamisesta oletan, ja valmiina valloittamaan markkinat sijoittajien houkuttelemiseksi esitettyjen puheiden mukaan.

Vuodesta 2010 tariffin piiriin oli ja on pääsemässä noin 800 tuulivoimalaa. Koti- ja ulkomaisista toimijoista yhdenkään valinta ei kohdstunut Merventon voimalaan. Siinä vaiheessa voimalat olivat ja bulkkitavaraa ja suomalaisten rahat hukkaanheitettyjä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset