Saaresta Merenelävä

Ei ne räjähdä, niiden sisuskalut hajoavat

  • Haavoittunut enkeli. Hugo Simberg 1903. Kuvamanipulaatio Pro Pyhäranta.
    Haavoittunut enkeli. Hugo Simberg 1903. Kuvamanipulaatio Pro Pyhäranta.
  • Objektiivinen joukkotiedotus.
    Objektiivinen joukkotiedotus.
  • Heh-heehh, hah-hah, snork. Tästähän juuri olikin kyse, vai mitä Tamperelainen?
    Heh-heehh, hah-hah, snork. Tästähän juuri olikin kyse, vai mitä Tamperelainen?

Tuulivoimaa seuraavalle viikko on ollut mitä mielenkiintoisin. Persujen ”työmiehen” ”tuumaustunnista” alkanut ”keskustelu” tuulivoimasta on saanut mittasuhteet, jota seuratessa popkornikiintiö olisi ylittynyt ajat sitten jos söisi popkornia.

Putkonen antoi laajasti mediatilaa merikarvialaiselle Ilpo Forsmanille, joka kertoi omasta ja perheensä tilanteesta. Perheenisä on vuosia taistellut vaimonsa ja lastensa pahoinvoinnin vuoksi, syyksi Forsman ja moni muu katsoo läheisen tuulivoima-alueen infraäänet. Toimittaja ja hevostilallinen Leena Kurikka oli myös äänessä ja kertoi keräämistään kokemuksista eläinten keskenmenoista, häiriökäyttäytymisestä ja kiiman viivästymisestä tuulivoima-alueiden lähettyvillä.

Iltalehden Tommi Parkkonen teki jutun asiasta. Oliko jutussa kyse ihmisten pahoinvoinnista, pohdittiinko analyyttisesti haittoja tuotantoeläimille, nostettinko framille Putkosen esityksiä että asiaa pitää tutkia tai ylipäänsä tuulivoimaloiden todellisista tai väitetyistä haitoista ihmiselle ja luonnolle? Ei. Parkkonen päätti otsikoida että Putkosen mukaan tuulivoima räjäyttää lepakot! Samainen Parkkonen on aikaisemmin twiitannut mm, että persut ovat analfabeetteja jotka sikiävät serkkujensa kanssa. Mutta että lepakot muka räjähtävät! Ja muka infraäänestä!

Tämän jälkeen alkoi tapahtua. HS marssitti julkisuuteen Turun yliopiston lepakkotutkijan Thomas Lilleyn, joka vakuutti että tuulivoimalat kyllä tappavat lepakoita mutta yleensä jos ne törmäävät lapoihin tai jos infraään… eikun ilmanpaineen vaihtelu räjäytt…. eiku rikkoo pehmytkudokset. FT Lilley astui akustiikan puolelle eikä ilmeisesti tiennyt, että se ilmanpaineen vaihtelu juuri on sitä infraääntä. HS:n toimittaja ei sitä joko ymmärtänyt tai halunnut kysyä.

Sitten joku neropatti keksi kysyä Olli Rehniltä, että onko tämä törmännyt kuolleisiin lepakoihin; no ei ole. Kysyttiinkö Rehniltä että onko hän ylipäätään käynyt tuulivoimalan juurella? No ei kysytty. Somessa joku keksi että Eija-Riitta Korholahan puhui räjähtelevistä kananpäistä (no ei puhunut) ja yhdisti tämän räjähteleviin lepakoihin. Joku somekaverinkaveri taas kommenoi että turhaa olla huolissaan lepakoista tai itkevistä perheenisistä kun samaan aikaan ei tee mitään, vaikka Aleppossa kuolee lapsia sadoittain. Syrjään jääneet poliitikot keksivät, että räjähteleville lepakoille naureskelullahan saa pari seuraajaa twitterissä ja toinen wannabe on yh'äkkiä ihan oikeasti huolissaan tuulivoimaloiden terveyshaitoista kuten Putkonenkin vaikka sellainen on oikeasti, lainaus, kusipäistä ja oksettavaa hyväksikäyttöä.

Pari faktaa:
1) Se ilmanpaineen vaihtelu joka tappaa lepakoita on juuri sitä infraääntä.
2) Lepakot kuolevat barotraumaan osuessaan lähelle tuulivoimaloiden lapaa koska niiden sisuskalut repeävät paineenvaihtelun vuoksi
3) Edellä esitetty on paitsi totta, täysin irrelevanttia koska
4) Oikeastihan kukaan ei edes välitä lepakoista kun isossa kuvassa maksamme nelisen miljardia euroa ympäristölle ja asumisterveydelle haitalliselle tuotantomuodolle, joka tukensa vuoksi romahduttaa sähkömarkkinat, lisää co2-päästöjä ja jota rakennetaan vastoin ympäristöministeriön ohjeita ja valtioneuvoston asetusta. Mutta paskaaks siitä kun pitää puhua lepakoista.

Tuulivoiman lobbausjärjestö STY on vuosia ajanut agendaansa liioittelemalla työllisyys- ja verovaikutuksia, valehtelemalla miten tuulivoimatuki on taloudellisesti kannattavaa, maksamalla selvityksiä joissa haitat pimitetään, painostamalla poliitikkoja ja viherpesemällä toimialaa. Onnistuneen lobbauksen vuoksi veronmaksajat maksavat 4-5 miljardia euroa tuulivoimalle, minkä lisäksi toimiala haluaa uuden tuen. Epäeettinen toiminta on poikinut kriittisen artikkelin sinne, toisen tänne. Tarvittiin Putkonen lepakoineen, ennen kuin haitoista ihan oikeasti puhutaan.

Tänään NYT oli löytänyt Portugalilaisen tutkijaryhmän, joka on selvittänyt infraäänen vaikutuksia ihmiskehoon jo vuosikymmeniä. Portugalin korkein oikeus on jopa määrännyt tuulivoima-alueen suljettavaksi ja asukkaille korvauksia infraäänen aiheuttaminen haittojen vuoksi.

Toivottavasti pöly laskeutuu ja seuraavaksi puhutaan välillä asiasta.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Tuulivoimalat pitää purkaa heti ja ilman yhteiskunnan tukea.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Ympäristörikoksen tekijät on tuomittava oikeudessa, laki on kaikille sama ei muussa tapauksessa toteudu.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

YLE liittyi pilkkaajien kuoroon alistus Veijo ja Pauli sketsillä.
Putkonen on nyt Batman, ja käy taistelua kotikiusatun Martan puolesta.

Ala- arvoista mielipiteisiin vaikuttamista jolla yritetään saada vakava asia naurettavaksi höpöjutuksi.

Tuulivoimaloiden ominaisuuksia ei korjata millään pilkalla tai asettamalla haitoista kärsivät naurunalaiseksi.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

YLE on tässäkin puolensa valinnut. Uuutisvuoto lisäesimerkkinä.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Keskustelu tuulivoiman haitoista ja kustannuksista on samaa tasoa kuin homeen aiheuttamat haitat ja kustannukset. Mikäpä ei korjaisi kouluja ja sairaaloita paremmin kuin pikaisesti vedetty uusi maalikerros noin niinkuin remonttimielessä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tuulivoimakysymykseen avautunut lepakkopoliittinen näkökulma on mielestäni tervetullut. Aivan viime päivinä lepakot ovat nimittäin alkaneet minun mielessäni tuntua sympaattisilta, vaikka vuosikymmenten ajan olen pelännyt noita hämärässä pihani yllä kiitäviä terävähampaisia ilmatilanloukkaajia.

Tuulivoimala ei minussa ole herättänyt vihaa, koska sen kolmitahoinen muoto 120 asteen kulmineen lämmittää mieleni lapsuusmuistoilla isäni ensimmäisestä autosta, jonka pyörät olivat kiinnitettyinä kolmella pultilla kukin. Modernin tuulimyllyn pitkä, valkoinen masto puolestaan tuo ajatuksiini lipputangon, joka isänmaalliselle suomalaiselle on tärkeä elementti siniristi-kansallissymbolia käytettäessä.

No niin. Jos tykkään vanhoista ranskalaisautoista ja liputtamisesta, miksen keskittyisi niihin ikiomassa elämässäni, ja jättäisi energia-asioita ammattilaisille?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Hallituksen pitäisi valmistella esitys uudeksi tueksi uusiutuville vielä tämän vuoden aikana. Puhutaan "teknologianeutraalista tuesta", käytännössä kyseessä on uusi tuulitariffi.

Mielenkiintoista nähdä, ovatko persuministerit suosittamassa uutta tukea kaiken tämänkin jälkeen. Nyt ei puhuta mistän Guggenheimista: jotta uusia voimaloita rakennettaisiin kyseessä on vähintään satoihin miljooniin, ellei taas miljardeihin, nouseva rahasumma. Ilman tukea ei Suomeen nouse yhtään kappaletta teollisen kokoluokan tuulivoimalaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Keskustan Anne Kalmari kyseli samoista infraäänistä 14.9. eduskunnassa, eipä siitä räjähtänyt media eikä some.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Document...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset