Saaresta Merenelävä

250 miljoonaa uutta tuulivoimatukea. Lindström: "Hienoa".

Valtioneuvosto julkaisi juuri kansallisen ilmasto- ja energiastrategian. Esitykseen sisältyy mm. kahden terawattitunnin "teknologianeutraali kilpailutettu tuki", mikä on orwellimainen nimitys uudelle tuulivoimatuelle. Arviolta 250 miljoonaa euroa lisää pääomasijoittajille.
Ministeri Lindström kuvaili ratkaisua sanalla "hienoa".

Perussuomalaiset väittävät, että heidän ansiostaan hallitus on lopettanut nykyisen tuulivoimatariffin. Tästä myös Lindström yritti muistuttaa. Tosiasiassa nykyinen tuulivoimatuki täyttyi täysin vuonna 2010 sovitun katon mukaisesti, eli tariffiin pääsee nimellisteholtaan 2500 MVA tuulivoimaa. Rehellisempää olisi sanoa, että "Pekkarinen lopetti tuulivoimatariffin". Noin puolet tariffitukipäätöksistä on tehty tämän hallituskauden aikana. Olemassa oleva tariffi maksaa noin 4 miljardia euroa vuoteen 2030.

Ennen vaaleja kaikki nykyiset hallituspuolueet väittivät vastustavansa tuulivoimatukia. Nyt annettiin uusi tuki. Persujen profiloituminen tuulivoimaa vastaan sopivasti kuntavaalien alla päättyi täydelliseen floppiin uuden tuulivoimatuen myötä.

Linkkejä vaalinalusajalta:

  • Perussuomalaisten leikkauslistalla tuulivoimatuet (Iltalehti)
  • SDP leikkauslistalla tuulivoimatuet (HS)
  • Kokoomus leikkauslistalla tuulivoimatuet (HS), (Iltasanomat)
  • Ben Zyskowicz leikkauslistalle tuulivoimatuet (BZ), (Rakennuslehti)
  • Keskustan leikkauslistalla tuulivoimatuet (Iltalehti)
  • RKP:n leikkauslistalle tuulivoimatuet (HS)
     

Edit: Suomen tuulivoimayhdistys iloitsee saamastaan uudesta verotuesta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Mitäkö tuon tuen takaa löytyisi, kun alkaisi oikein kaivaa perustuksia. Lobbareita, Brysseliä ... Asia esiteltiin kuin olisi saatu lopetettua, pieni ylimenokausi vielä sallittaneen. Tällaista se on ollut Amerikassa jo 30 vuotta, nyt se loppuu kun ei tuulivoima vieläkään pärjää omillaan.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Ilmastonmuutoksen hillintä on saanut ihmeitä aikaan ennenkin. Maailmanlopun pelottelulla on hyvä markkinoida roskasähkön tuottamista haitoista välittämättä.

http://santavuori.blogspot.fi/2016/11/kasilla-hist...

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Ymmärsinköhän oikein, että "Pekkarisen tuella" rakennetaan 2500 MW ja nyt uudella teknologianeutraalilla tuella lisäksi 2000 MW eli yhteensä 4500 MW. Vai miten tämä menee?
Uusi teknologianeutraali tuki kestää 3-vuotta ja se perustuu halvimpaan tarjoukseen, mikä mekanismi lieneekään?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Hemmo, ei sentään ihan. Tuettavaksi tulee 2 TWh tuotantoa, olisikohan tuo noin 600 MW uutta kapasiteetti. Jos tuen piiriin pääsee, se kestäisi oletettavasti 10-12 vuotta sille joka tukipäätöksen saa eli vuoteen 2030.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

eli aijempi 2500+600=3100. Ei tuosta hallituksen opuksesta selvää saa ja ristiin puhuivat ministeritkin keskenään.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Ennustuksia on hyvä tehdä pitkälle tulevaisuuteen, niin kuin se sitten parantaisi nyt tehdyt munaukset ja tukirahoitukset "kavereille".

"NETP 2016 CNS- skenaarion mukaan Suomessa tuotettavasta sähköstä n. 60 % tuotetaan uusiutuvilla
energialähteillä vuonna 2050 (kuva 3). Merkittävimmät uusiutuvan energian lähteet sähköntuotannossa ovat tuulivoima, vesivoima sekä biopolttoaineet ja jätteet. Vaihtelevan uusiutuvan energian (tuuli- ja aurinkovoima) osuus sähköntuotannossa on noin 30 %."

http://tem.fi/documents/1410877/2148188/100+prosen...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Toistan vanhan mietelmäni: Aurinkovoimalle kunnon vero jotta voimme tukea tuulivoimaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Persujen eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kike Elomaa on huolissaan tuulivoiman vaikutuksista kansalaisten terveyteen, samalla kun puolueensa ministerit ovat myöntämässä uutta tuulivoimatukea:

http://www.aamuset.fi/naista-puhutaan/politiikka/k...

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Tämä tuki on totuudenjälkeisen ajan uutta älyneutraalia päätöksentekoa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ville Niinistö vastustaa tuulivoimaloiden terveyshaittojen selvittämistä:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/201611242200031816...

Tieteellinen selvitys on tietenkin tarpeetonta kun aina voi kysyä Ville Niinistöltä. Ei sellaista asiaa, johon Ville Niinistöllä ei olisi vastausta.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Mauri Pekkarinen vastaa Eija-Riitta Korholan koviin väitteisiin: ”Täyttä valhetta”
http://www.iltasanomat.fi/vaalit2015/art-142717413...

Korholan mukaan tällä logiikalla valtion kannattaisi tukea kaikkea tuotantoa: ydinvoimaa, vesivoimaa, tuulivoimaa, biovoimaa jne.
http://demokraatti.fi/kokoomuslaisen-hurja-syytos-...

"Yleisen petoksen aikoina totuuden kertomisesta tulee vallankumouksellinen teko"

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jep. Kukaan ei epäilyt hetkeäkään etteikö kepu tukisi Maurille lisää lapsilisää ja maanomistajille verovaroin kustannettuja vuokratuloja, tai etteikö Kokoomus kanavoisi veronmaksajien fyffejä pääomasijoittajille minkä ehtii.

Persuille sen sijaan tämä oli (taas) sellainen tekopyhyyden leima, että toivon heidän itse tajuavan sitten joskus kun lakkaavat riemuitsemasta myöntämästään uudesta tuulituesta. Epäilen kyllä että ei. Ja alkaa tulla yhä selvemmäksi, minkä vuoksi Lindströmin tapainen hahmo on istutettu ministerinpallille.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

EU:n liekanarussa suomalaiset ovat 1% osuudella avuttomia puolustamaan alusmaan arvoja saalistajien vaatimuksilta. Rahaa, rahaa huutavat nälkäiset tuulivoimatoimijat!

"Komissio ja parlamentti ovat panemassa sähkön hintaan niin suurta lisälaskua, että se uhkaa lamauttaa ennalta EU:n orastavankin talouskasvun. Kyse on vuoteen 2030 jatkuvasta yli 90 miljardin euron tulonsiirrosta tuuli- ja aurinkovoiman tuottajille."
http://summa.talentum.fi/article/te/uutiset/123400...

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Minulle hallituksen päätös ei aivan aukea. Puhutaan uusiutuvasta energiasta eikä yksinomaan tuulivoimasta. Koskeeko päätös tuulivoimaa, aurinkovoimaa, bioenergiaa, puuta, turvetta vai mitä muuta uusiutuvaa energiaa? Mitä tarkoittaa kilpailuttaminen?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Koskee ja ei koske.
Mistä pitäisi polkaista esim. 2 TW aurinkovoimaa aloittavaksi vuonna 2018?
Tuulivoimaloita on luvitettu nimellisteholtaan tuhansien megawattien edestä juuri siksi, että ne ovat valmiita kun uusi tuki käynnistyy.

"Kilpailutuksessa" tuulivoima-alueet kilpailevat keskenään, mutta jos/kun kannattavuus on luokkaa 65 euroa/MWh niin aika harva sen alle tarjoaa. Nykyisellä sähkönhinnalla uusi tuki olisi noin 35 euro/MWh sen lisäksi että nykyinen on 55 eur/MWh. Tätä kutsutaan säästöksi.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Ei tuossa ole muuta hyvää kuin syöttötariffijärjestelmästä luopuminen, rahaa tietysti maksetaan aiemman sopimuksen mukaisesti 12 vuotta, eikä mitään leikkauksia, tai luvattua vuosittaista tarkastelua rahan määrään tehdä, muuten koko sopimus on pelkkää sanahelinää. EU vie Suomea kuin litran mittaa, eikä lyhyen liekanarun päässä olevalla Suomella ole mitään valtaa kieltäytyä rahanmenosta.

"Nykyisestä tuulivoiman syöttötariffijärjestelmästä luovutaan. Tavoitteena on, että hankkeet toteutuvat tulevaisuudessa markkinaehtoisesti. Ylimenokauden ratkaisuna ja suomalaisen hankeosaamisen ylläpitämiseksi on tarpeen ottaa käyttöön teknologianeutraalit tarjouskilpailut, joiden perusteella maksetaan sähkön tuotantotukea ainoastaan kustannustehokkaimmille ja kilpailukykyisille uusiutuvan sähkön tuotantoinvestoinneille. Vuosina 2018−2020 kilpailutetaan korkeintaan kaksi terawattituntia (TWh). Työ- ja elinkeinoministeriö teettää riippumattoman ja kattavan selvityksen tuulivoiman terveys- ja ympäristöhaitoista ennen tuotantotukea koskevan lain valmistelua."

http://tem.fi/strategia2016

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kuten sanottu, ei nykyisestä tuulivoiman syöttötariffijärjestelmästä luovuta vaan se jatkuu juuri kuten Pekkarisen johdolla päätettiin jo v. 2009-2010.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kerrotko Janne lähteen josta olet saanut kirjoituksessa mainitsemasi arvion tuulisähkötueksi?

En ole itse havainnut tuollaista suunnitelmaa vaan Sipilän hallituksen ohjelmassa - Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 kohdassa 2.3 Uusiutuvan energian käytön lisääminen lukee mm. näin;
" Eniten kasvaa metsähakkeen ja metsäteollisuuden jäteliemien käyttö. Metsäteollisuuden myönteinen kehitys uusine investointeineen lisää sivutuotteiden sekä metsähakkeen tarjontaa. Myös lämpöpumput yleistyvät edelleenTuulivoiman lisäys hidastuu merkittävästi 2010-luvun kehitykseen verrattuna, kun tuotantotukea ei ole tarjolla uusille voimaloille."

http://tem.fi/documents/1410877/2148188/Kansalline...

Käsitän tämän ohjelmasuunnitelman siten ettei enää tuulitukea makseta jatkossa uusille t-voimaloille ja vieläpä on asetettu uusien tuulivoimalakenttien rakentaminen "pannaan" kunnes on saatu tutkimustulokset terveys- ja ympäristövaikutuksista. No kun en ole mikään asiantuntija ko. alalla, niin mahdollista on että saatan käsittäneeni väärin tämän tukijärjestelmän.

Lisäystä em. ohjelmadokumentin kohdasta 3.6, jossa on kirjoitettu "Tuotantotuen ja siihen liittyvän kilpailutuksen malli täsmennetään asiaa koskevan hallituksen esityksen valmistelun yhteydessä.
Tuotantotukijärjestelmää valmisteltaessa ja sovellettaessa otetaan huolella huomioon yhteiskunnalliset vaikutukset, mukaan lukien yritys-, ympäristö- ja terveysvaikutukset.
Työ- ja elinkeinoministeriö teettää riippumattoman ja kattavan selvityksen
tuulivoiman terveys- ja ympäristöhaitoista ennen tuotantotukea koskevan lain valmistelua."

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Teknologianeutraali tuotantotuki" on käytännössä tuulivoimatukea, ellei joku pysty osoittamaan että meillä olisi 2018 alkaen tarjolla esimerkiksi kilpailukykyistä aurinkovoimaa 2 TW:n edestä. Ei ole.

Mutta ihan kysymys Sirpa, maailmankuvaani juuri järkytti linkistäsi bongaama lause "Tuulivoiman lisäys hidastuu merkittävästi 2010-luvun kehitykseen verrattuna, kun tuotantotukea ei ole tarjolla uusille voimaloille." mikä on vastoin kaikkia arvioita niin mediassa, tiedotustilaisuudessa kuin STY:n tiedotteessakiin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Millä tavalla järkytti viimeisen kappaleen teksti? Myönteisesti vai kielteisesti? Itse en luottaisi medioiden uutisointiin ihan suoralta kädeltä.

Tuon teknologianeutraali tuotantotuen itse käsitän tuulivoimaa koskevat kohdat luettuani, että taitaa koskea muita tukimuotoja ja vieläpä kilpailutuksella. Tämä tuotantotukikäsite ja kohdentaminen selvinnee sitten lakiesityksestä lähemmin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Olen/olin tiedotustilaisuuden televisioinnin varassa mutta siellä sekä Mykkänen että Lindström puhuivat tuulivoiman tukemisesta.

Kukaan ei väittänyt että tuulivoimatuki loppuisi, siksi on kummallista että tuossa ohjelmassa sanotaan niin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #23

Taitaa koskea jo tehtyjä sopimuksia, joiden tuki jatkuu muistaakseni 2018 loppuun (?). Voihan olla sekin mahdollisuus, että kilpailutuksen jälkeen tuen piiriin tulee muut kotimaiset (100%) uusiutuvat energialähteet.

Aiemmin liittämässäni linkissä lukee myös että tuet pohjautuvat päästökaupan keinoihin. Tästä tuulivoimatuesta on kirjoitus TE-lehdessä toukokuulta.
http://www.talouselama.fi/uutiset/tuulituki-putoaa...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #25

Nykyinen tuki jatkuu vuoden 2030 loppuun.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #25

Suomi on täynnä jakokuntien omistamia pienen putouskorkeuden koskia, kaikii tuki täytysi suunnata niiden rakentamiseen jonka jälkeen ne pyörisivät omillaan ja tuottaisivat sähköä pakkasellakin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kaleva-lehdessä on Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelän kannanotto kansallisesta energia-ja ilmastostrategiasta.

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/energiateolli...

"Uusiutuvan sähkön tuotantomuodot ovat jo kilpailukykyisiä vaihtoehtoihin verrattuna. Onneksi tukijärjestelmä on ajallisesti rajattu ja pieni. Tulkitsen sen niin, että hallitus sanoo samalla tuotantotukien tämän jälkeen loppuvan. Tämä on ikään kuin askel voimakkaasti tuetusta järjestelmästä tuettomaan järjestelmään."

"Oliko tämä nyt tuulivoimatuki vai uusiutuvan sähkön tuki? On siis munittu muna, mutta ei vielä tiedetä mikä sieltä kuoriutuu. Minusta olisi tärkeää, että tukijärjestelmä olisi teknologianeutraali eli olisi avoin kaikille uusiutuville tuotantomuodoille. Se olisi myös paras tapa varmistaa tukijärjestelmän kriteerinä olevan kustannustehokkuuden toteutuminen."

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jepp, luin tuon, ei tätä tunnu ymmärtävän energiateollisuuskaan.

Näetkö ristiriitaa siinä jos sanotaan että tuulivoimaa ei tueta, ja että tuulivoimaa tuetaan vasta terveysselvitysten jälkeen?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Janne, käsitän niin, että jos tuetaan niin päätökaupan ehdoin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #26

Päästökaupan ehdoin? En nyt ymmärtänyt mitä tarkoitat ja miten tuotantotuki liittyy päästökauppaan?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Nykyisestä tuulivoiman syöttötariffijärjestelmästä luovutaan.
Tavoitteena on, että hankkeet toteutuvat tulevaisuudessa markkinaehtoisesti.
Ylimenokauden ratkaisuna ja suomalaisen hankeosaamisen ylläpitämiseksi on tarpeen ottaa käyttöön teknologianeutraalit tarjouskilpailut, joiden perusteella maksetaan sähkön tuotantotukea ainoastaan kustannustehokkaimmille ja kilpailukykyisille uusiutuvan sähkön tuotantoinvestoinneille.
Vuosina 2018−2020 kilpailutetaan korkeintaan kaksi terawattituntia (TWh). Työ- ja elinkeinoministeriö teettää riippumattoman ja kattavan selvityksen tuulivoiman terveys- ja ympäristöhaitoista ennen tuotantotukea koskevan lain valmistelua.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jari, nykyisen syöttötariffijärjestelmän sulkeutumisesta päätettiin jo 2009-2010 kun ylipäätään tariffista päätettiin. Silloin se myönnettiin 2500 MVA:lle mikä tuli nyt täyteen. Nykyhallitus noudatti Pekkarisen aikoinaan aikaansaamaa päätöstä.

Mille muille sähköntuotantomuodoille itse arvelisit tuon 2 TWA:n tuen menevän kuin tuulivoimalle?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

"teknologianeutraalit tarjouskilpailut, joiden perusteella maksetaan sähkön tuotantotukea ainoastaan kustannustehokkaimmille ja kilpailukykyisille uusiutuvan sähkön tuotantoinvestoinneille."

Se voi mennä siis mille tahansa nuo yllä olevat edellytykset täyttävälle tuotantomuodoille. Toisekseen, tavoitteena on, että hankkeet toteutuvat tulevaisuudessa markkinaehtoisesti.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #32

Mitä itse arvelet?

Kun minusta lienee itsestään selvää, että se koko potti menee tuulivoimalle. Väitänpä vielä että kiertelette kertomasta tätä, jotta ihmiset eivät ymmärrä että päätitte juuri uudesta tuulivoimatuesta.

Mutta kai sinulla jokin aaninki on, että mihin rahat pannaan seuraavat vuodet?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Uusiutuva energia= tuuli, aurinko, vesi. Ehkä vesivoimaa aletaan tukea ellei järvivoimaa oteta käyttöön.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Listalta unohtui kissan hankaaminen villasukalla. Ehkä Lindström tarkoittaa tätä sensijaan että väistelisi sanomasta, että tässä pantiin juuri rahat tuuleen?

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tuulisähkö saa aiemmin annetun tuen avulla ylivoimaisen kilpailuedun muiden ilman tukea kilpailuun osallistuviin verrattuna.

Tämä Tässä kilpailutuksessa on raukkamaista.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kun tuota hallituksen paperia lukee niin on ilmeistä, että uusi tuki myönnetään nimenomaan tuulivoiman vuoksi. S. 24:

"Uusiutuvan energian osuuden lisääminen 50 prosenttiin 2020-luvulla ja täysin hiilineutraali energiajärjestelmä vuonna 2050 edellyttävät aktiivisia politiikkatoimia jo lähivuosina, jotta etenkin tuulivoimahankkeisiin liittyvä osaaminen ja kehitystyö jatkuvat ja kustannustehokkaimmat investointipäätöstä odottavat toteutetaan. Tästä syystä on tarpeen ottaa käyttöön uusiutuvan sähkön tuotantotukijärjestelmä, jonka kustannustehokkuus varmistetaan tarjouskilpailun avulla."

Työryhmässä istuivat mm. Lindström ja Mattila. Yllä olevan kiemurtelun sijaan olisi rehellistä myöntää, että uutta tuulitukea esitetään.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Jos kilpailuun mennään niin silloin kaikki lähtevät samalta lähtöviivalta, eli kaikki aiemmat tuet pois, ja sen jälkeen katsotaan kuka sähkön tuottaa edullisemmin.

Aiemmin annettu tuulentuki on kohtuuttoman hyvä kilpailuetu, kun tarjouskilpailuun lähdetään ns. "ylimenokaudella". Vuoden 2030 loppuun saakka on Pekkarisen yli 4 miljardin tukipaketti voimassa. Rehn lupasi uusiutuville 100 miljoonaa vuosittain lisää.. - tuulivoimalla on paras kilpailuetu Pekkarisen ansiosta, yli 4000 miljoonan potti. Se laki pitää kumota, se on vaan vaikea kertoa.

"Ylimenokauden ratkaisuna ja suomalaisen hankeosaamisen ylläpitämiseksi on tarpeen ottaa käyttöön teknologianeutraalit tarjouskilpailut, joiden perusteella
maksetaan sähkön tuotantotukea ainoastaan kustannustehokkaimmille ja kilpailukykyisille uusiutuvan sähkön tuotantoinvestoinneille."

Hallituksen esitystä on monta sataa sivua, selvää asiaa pyöritellään kuin kuumaa perunaa, eikä siitä oikein saa selvää kuin että lisää rahaa kuluu tukemiseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset