Saaresta Merenelävä

Tuulivoimatuki se on

  • Kullervon kirous. Akseli Gallen-Kallela 1899. Kuvamanipulaatio Pro Pyhäranta.
    Kullervon kirous. Akseli Gallen-Kallela 1899. Kuvamanipulaatio Pro Pyhäranta.

Hallitus esittää uutta tuulivoimatukea päätettäväksi vuosille 2018-2020 yhteensä 2 terawattitunnin verran. Uusi tuki on naamioitu "teknologianeutraaliksi kilpailutukseksi", mutta hallituksen esityksestä käy ilmi ihan muuta.

Perussuomalaisille, jotka ovat vastustaneet sanoissa uutta tukea tuulivoimalle, asia on kiemurtelun ja vääristelyn paikka. Työryhmässä istui kaksi perussuomalaista ministeriä, Jari Lindström ja Pirkko Mattila.

Otteita hallituksen esityksestä:

"Uusiutuvan energian osuuden lisääminen 50 prosenttiin 2020-luvulla ja täysin hiilineutraali energiajärjestelmä vuonna 2050 edellyttävät aktiivisia politiikkatoimia jo lähivuosina, jotta etenkin tuulivoimahankkeisiin liittyvä osaaminen ja kehitystyö jatkuvat ja kustannustehokkaimmat investointipäätöstä odottavat toteutetaan. Tästä syystä on tarpeen ottaa käyttöön uusiutuvan sähkön tuotantotukijärjestelmä, jonka kustannustehokkuus varmistetaan tarjouskilpailun avulla."

"Alueidenkäytön suunnittelussa varaudutaan Suomen tuulivoimapotentiaalin laajamittaiseen hyödyntämiseen. Tuulivoimaloista aiheutuvien haitallisten vaikutusten minimoimiseksi tuulivoimarakentaminen pyritään ensisijaisesti keskittämään suuriin yksiköihin ja riittävälle etäisyydelle pysyvästä asutuksesta."

"Tuulivoimatuotannon lisääminen edellyttää tuulivoimarakentamisen sovittamista ympäröivään maankäyttöön, haitallisten vaikutusten riittävää huomioon ottamista ja paikallisen hyväksyttävyyden varmistamista."


" Teollisen mittakaavan sähköntuotannon tuki lisää tuulivoimaa ja muuta uusiutuvaa sähköntuotantoa yhteensä 2 TWh"

"Tuulivoiman tuotantotukea jatketaan siten, että vuonna 2021–2024 saadaan tuotantoon 2 TWh uutta tuulivoimakapasiteettia."

"Tuulivoiman 2 TWh:n kasvun myötä oletetaan syntyvän 400 henkilötyövuotta."


Esityksessä on sisäistä ristiriitaa, minkä tarkka lukija varmaan huomaan. Ei silti ihme, että Suomen Tuulivoimayhdistys iloitsee hallituksen esityksestä, turvattiinhan tukeen perustuvan toimialan jatkuminen Suomessa. Perussuomalaisille esitys on täysi floppi, ja pahinta on että ministerit eivät joko ymmärrä tai sitten eivät myönnä mitä tuli tehdyksi.  Tuettu tuulivoima on valtiontaloudellisesti haitallista tuettua tuulivoimaa, vaikka se sinällään positiivisesti keskitettäisiin suuremmille alueille ja kauemmas asutuksesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Aiemmin annettu tuulentuki on kohtuuttoman hyvä kilpailuetu, kun tarjouskilpailuun lähdetään ns. "ylimenokaudella". Vuoden 2030 loppuun saakka on Pekkarisen yli 4 miljardin tukipaketti voimassa. Rehn lupasi uusiutuville 100 miljoonaa vuosittain lisää.. - tuulivoimalla on paras kilpailuetu Pekkarisen ansiosta, yli 4000 miljoonan potti. Tuo laki pitää ensin purkaa, ei markkinaehtoinen kilpailu muuten toimi.

Kilpailuun lähdetään samalta viivalta, ensin kaikki tuet pois ja sen jälkeen katsotaan kuka sen sähkön tuottaa edullisemmin. Nykyiset doping rahat terveellisempään käyttöön.

"Ylimenokauden ratkaisuna ja suomalaisen hankeosaamisen ylläpitämiseksi on tarpeen ottaa käyttöön teknologianeutraalit tarjouskilpailut, joiden perusteella maksetaan sähkön tuotantotukea ainoastaan kustannustehokkaimmille ja kilpailukykyisille uusiutuvan sähkön tuotantoinvestoinneille."

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Juuri kuten Hannu kirjoitat. Esimerkiksi TuuliWatille ja muille suurille yritystuen saajille tämä oli lottovoitto. Kun on valmiiksi tukirahalla rakennettuja alueita ei ole kummallinen temppu täydennysrakentaa niitä parilla sadalla lisätuulivoimalalla vaikka vähän pienemmälläkin tuella.

Näennäisesti tuet eivät ole päällekkäisiä kun nykyiseen tariffitukeen ei enää pääse sitten, kun uusi tuki alkaa. Käytännössä tuki on päällekkäistä, kun sitä kerran maksetaan samaan aikaan ja samoille toimijoille, nykyistä ja uutta.

Tuulivoimatrumpismiin kuuluu kertoa, että uusi tuki on säästöä ja se on teknologianeutraalia. Totuus on tuulivoimarakentamisen ensimmäinen uhri, lähiseudun asukkaat ja valtionkassa seuraavat perässä.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Valtio suorittaa vakavaa rikosta suurta kansanosaa kohtaan tukemalla näiden jättikokoisten tuulivoimaloiden rakentamista asuinalueiden lähelle. Ihmisoikeustuomioistuimella saattaisi olla sanottavaa tästä vääryydestä kun Suomen hallitus ajaa länsirannikon väkeä pois kodeistaan matalataajuisen kapeakaistaisesti ja amplitudimoduloituneesti sykkivän paineaallon vaikutuksen alta.

Tämä on isojen tuulivoimaloiden ominaisuus, ei sitä saa puheilla ja propagandalla yhtään paremmaksi, tuulivoimaloiden koon suureneminen on kasvattanut haittoja sietämättömäksi. Muutaman kuukauden altistus pakottaa perusterveen ihmisen alueelta pois. Aiemmin altistuneet, lapset ja sairaat ovat tosi vaarallisessa tilanteessa, heidän tilanteensa on toisten ihmisten käsissä. - Entä jos se toinen ihminen on valtionhallinnon aivopesty viranomainen joka ei anna turvapaikkaa vaaralliselta alueelta pois haluavalle sukulaiselleen.

Safety first, on ollut aina ennen kaiken päätöksenteon ja toiminnan elinehto. Nyt se on naureskeltu huuhaaksi, hyväksytäänkö nämä aikeet?? - Mitään ei ole sovittu ennen kuin kaikki on sovittu..

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Putkonen on tänään lähettänyt sähköpostikirjeen kansalaisaktiiveille, jossa hän kehuu perussuomalaisten saavutuksia. Samaa viestiä pukkaa Kike Elomaalta ja Leena Mereltä:

http://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/perussu...

Halvimpaan tarjoushintaan perustuva tuulivoimakilpailutus kannustaa rakentamaan mahdollisimman lähelle valmiiseen sähköverkosto- ja tieinfrastruktuuriin, mahdollisimman löperösti ja mahdollisimman halvalla. Hallituksen esitys on siten pahin mahdollinen skenaario niille, jotka haluaisivat tuulivoimasuunnitelmilta laatua ja niiden viemistä kauas ihmisistä.

Minua surettaa ne ihmiset, joille persut antoivat hetken toivoa ja vedettyään maton alta vielä valehtelevat päälle. Jos tämä oli persuille voitto, en halua edes kuvitella minkälainen tappio olisi ollut.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Teknologianeutraaliin" kilpailutukseen pääsee tuulivoima, aurinkovoima ja pienet CHP-voimalat.

Vastasi TEM:in virkamies Riku Huttunen: "Järjestelmä täsmenee ensi vuoden aikana. Mukaan voivat tulla ainakin tuulivoima, aurinkovoima sekä pien-CHP, joka perustuu puupohjaiseen polttoaineeseen. Pien-CHP:n raja pitää toki vielä määrittää, mutta teollisen kokoluokan metsähakesähkön tukihan on edelleen erikseen."

Suomeksi: kustannustehokkaalle metsähakkeelle on oma tuki eikä tuulivoiman tarvitse "teknologianeutraalisti" sen kanssa kilpailla. Sellaista aurinkovoimakapasiteettia meillä ei ensi vuoden loppuun taas ole, että se voisi mukana 2 TWh:n tarjoamisessa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Alustavan laskelman mukaan hallituksen esittämä uusi tuulivoiman syöttötariffi on kustannusvaikutuksiltaan luokkaa 840 miljoonaa euroa.

Arvo Kukko

"tarjouskilpailut, joiden perusteella maksetaan sähkön tuotantotukea ainoastaan kustannustehokkaimmille ja kilpailukykyisille uusiutuvan sähkön tuotantoinvestoinneille."

Tuohan tarkoittaa tasan sitä että tukea ei makseta teknologianeutraalisti, vaan ensin päätetään mikä on tehkkain teknologia. Päätökset , kun rahaa jaetaan ylätasolla ovat AINA poliiittisia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset