Saaresta Merenelävä

Pelastuslaitos vaatii tuulivoimaloihin sammutusjärjestelmää

  • Haminassa paloi Winwindin voimala 6.1. Syttymissyy ei ole tiedossa. Kuva: Merja Hyvärinen.
    Haminassa paloi Winwindin voimala 6.1. Syttymissyy ei ole tiedossa. Kuva: Merja Hyvärinen.

Pelastuslaitosten maanlaajuinen kumppanuusverkosto vaatii sammutusjärjestelmiä uusiin tuulivoimaloihin, kertoo YLE tänään. Mahdollisesti jatkossa järjestelmistä tulisi pakollisia. 

Nykyisellään teollisen luokan tuulivoimaloille ei edellytetä automaattista sammutusjärjestelmää vaan tuulivoimapalon sattuessa pelastuslaitoksen tehtävä on antaa voimalan palaa ja rajoittaa palon leviäminen. Mm. Suomen tuulivoimayhdistys kertoo, että kaasuun perustuva palojärjestelmä voisi saattaa asentajat vaaraan.

Kotikunnassani Kemiönsaarella tuulivoiman suunnittelualueen pelastussuunnitelmassa edellytetään, että voimalan juurella ja konehuoneessa on käsisammuttimia. Täällä tuulivoimalat ilman palontorjuntajärjestelmää tulisivat kuivaan kangasmetsään Skinnarvikin ammusvarikon ja kemikaalituotantolaitoksen naapuriin, noin 800 metin päähän asuinrakennuksista. Tilanne on vastaava useimmilla tuulivoimapaikkakunnilla, joissa voimaloita suunnitellaan ja rakennetaan tai on jo rakennettu jopa 500-600 metrin päähän asuinkiinteistöistä.

Kuinka yleisiä tuulivoimalapalot sitten ovat? London Imperial Collegen selvityksen mukaan  palaminen on merkittävin tuulivoimalan tuhoutumisen syy.  Tutkijat arvioivat, että vain joka kymmenes tuulivoimapalo ilmoitetaan. Maailmalla palaisi vuosittain 117 tuulivoimalaa. 

Pelastuslaitosten vaatimus sammutusjärjestelmistä on oikeansuuntainen, mutta riittämätön. Jos vaatimus kohdistetaan vain uusiin laitoksiin, noin puolet teollisen luokan tuulivoimaloista muodostaisivat edelleen tulipalovaaran joka pahimmillaan vaarantaa ihmishenkiä, materiaalisesta menetyksen lisäksi. Tilanne vastaisi sitä, että ainoastaan uusiin rakennettaviin vanhainkoteihin, kouluihin ja muihin julkisiin tiloihin vaadittaisiin sprinklerit mutta ei olemassa oleviin.

Finanssialan keskusliitto edellyttää automaattisen palontorjuntajärjestelmän olemassaoloa kaikissa yli 2 MW:n tuulivoimaloissa. Koska näitä ei ole, voimalat tuskin voivat saada vastuuvakuutusta voimalapalon varalle.

Riski tuulivoimapaloista kasvaa Suomessa joka vuosi, kun tuulivoimaloiden määrä kasvaa. Huonoja uutisia voi tulla useita vuodessa, kun vielä tänään Haminan palo on "harvinaisuus".

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jääkö tuo palanut rumilus pystyyn määräämättömäksi ajaksi? Jos puretaan, niin mitä tapahtuu "romulle"? Kierrätykseenkö? :D

Automaattinen sammutusjärjestelmä tuskin tulee kyseeseen sillä pakkasella on käsittääkseni toimimaton. Vai olenko käsityksessäni ihan pihalla?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jos voimala palaa, kyseessä on sähkölaitepalo joka levitessään sytyttää lasikuitukuoren, öljyt ja glykolit. Automaattisammutuksessa kaiketi käytettäisiin hapen syrjäyttävää kaasua, ei vettä, joten usko että pakkanen olisi ongelmallinen. Joku minua fiksumpi osanee arvioida tätä?

Voimalan lavat ja kuori pitää normaalisti purkamisen yhteydessä toimittaa ongelmajätelaitokselle kokonaisena. Yksi ongelma purun kanssa vähemmän, kun ne Haminassa toimitettiin ilmakehään ja maastoon, toivottavasti tässä tapauksessa ei kuitenkaan pohjaveteen.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

"— Voimalaa ei voida korjata. Puramme sen pois ja purkutöiden valmistelut on aloitettu. Aikataulu tarkentuu lähiviikkojen aikana."

http://www.kymensanomat.fi/Online/2017/01/09/Hamin...

Nämä konkurssiin menneen WinWind:n valmistamat neljä myllyä ovat olleet Haminan Energia Oy:lle ( kunnallinen) totaalinen virheinvestointi; vaikka olemme avustaneet näitä ´ontuvia eeriksonia´ reilulla seitsemällä miljoonalla eurolla viimeisen kuuden vuoden aikana, uskallan väittää ettei Haminan Energia ´omilleen´ tuossa afäärissä yllä.

Tulee pahaa jälkeä kun kunnalliset ´yritykset´ lähtevät ´herrojen kanssa marjaan´ :

http://www.kymensanomat.fi/Online/2016/12/13/Hamin...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ylen mukaan "järjestelmän rakentaminen on teknisesti äärimmäisen haastavaa".

Ei se nyt muualla tunnu aivan ylivoimaista olevan. Heittää vaikka tuollaisia 80 euron tötteröitä kattoon roikkumaan sen verran, että riittää.

http://www.fireprotectiononline.co.uk/10kg-automat...

Paineveden järjestäminen ja sulanapito voi kyllä myönnettävästi olla haasteellista.

Jos mikään ei riitä, niin ainahan voi muuttaa halonisammutusjärjestelmiä koskevaa lainsäädäntöä siten, että ne olisivat sallittuja myös tuulivoimaloissa (nyt ovat sallittuja ainoastaan ilma-aluksissa, sukellusveneissä ja turvallisuuden kannalta välttämättömissä, miehitetyissä johto-, viesti- ja tietokonekeskuksissa sekä puolustusvoimien miehitetyissä viesti- ja johtokeskuksissa, taisteluajoneuvoissa ja -aluksissa).

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Voisihan noihin voimaloihin vaatia turvaverkotkin kun lavat jäätyessään viskaavat jääkalikoita ympäristöönsä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Rambollin Raumalle tekemän jäävaaraselvityksen mukaan jäänheittoalue pienillä, 100-metrisillä voimaloilla, on noin 900 metriä. Nykyisillä tietenkin paljon enemmän.

Turvaverkkojen sijaan, mitä vikaa on kansalaisten vaatimassa suojaetäisyydessä? Keneltä se olisi pois, jos voimalat rakennettaisiin vaikka 3-5 kilometrin turvaetäisyydelle asutuksista?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Varoitustalut että liikkuminen on sallittu vain omalla vastuulla monella kielellä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

> Pelastuslaitos vaatii tuulivoimaloihin sammutusjärjestelmää

ooo

Mieluummin näkisi että atomivoimalat vakuutettaisiin

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Onko Eestissäkin atomivoimala ?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tuotettua megawattia kohden tuulivoima tappaa enemmän ihnisiä kuin ydinvoima. Mutta blogissa oli kyse tuulivoimaloiden tulipaloihin varautumisesta, jota ammattilaiset nyt edellyttävät. Ehkä Jorma hallitsee asian paremmin kuin pelastusalan ammattilaiset?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#9

Niinpä niin..... maailma on täynnä laskelmia....vaan vakuutusyhtiöiden ovat pitäviä.
Atomivoimaloille ei vakuutusta tipu.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Näköjään Haminan voimalan syttymissyy tiedetään, mutta sitä ei haluta kertoa.

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/ha...

Yleensä onnettomuustutkinnassa lähtökohtana on avoimuus ja tavoitteena se, että jatkossa mahdollisimman moni osaisi välttää ko tyyppisiä onnettomuuksia. Mikähän tässä tutkinnassa on tavoitteena?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset