Saaresta Merenelävä

"Uraani halkeaa, PS ei"

  • Kuvakaapaus: HS
    Kuvakaapaus: HS

Otsikon kirjoitti Suomen Uutisten päätoimittaja Matias Turkkila 3.6. 2017 Puheenvuoroon reaktiona Aamulehden toimittaja Lauri Nurmen artikkeliin. Nurmi kertoi tuolloin että jos Halla-aho valitaan, parisenkymmentä perussuomalaista kansanedustajaa on lähtökuopissa ja he perustavat oman ryhmän, joka jatkaa hallituksessa.

Turkkila ei tietenkään tiennyt keskusteluista eikä halunnut niitä selvittää semminkin, kun puolueen silloiselta johdolta tuli päinvastaista viestiä.  Tosin Turkkilan blogissa ja muualla sosiaalisessa mediassa moni kommentoija piti asiaa varteenotettavana. Ei Turkkila, jonka reaktio Lännen median jakamaan uutiseen oli, näin jälkeenpäinkin ajateltuna, huvittava.

Vahinko vain, että uutinen oli ankka. Vai oliko edes se? Uutinen on niin läpisurkea, ettei sitä ilkeäisi kutsua ankaksi – joka on sentään kiltti ja sympaattinen otus."

"On kuvaavaa, että SDP:n Demokraatti-verkkolehti ainoana mediana vaivautui kysymään ps-ryhmyri Toimi Kankaanniemeltä, että onko tässä jutussa mitään perää. Ryhdikästä toimintaa. Normaalit mediat eivät tällaiseen ikävään ja työlääseen varmisteluun vaivautuneet vaan alkoivat välittömästi rakentaa höttöisen hiekan päälle. Tulos ei ole kunniaksi kenellekään."

"En tiedä, onko kenelläkään muulla vastaavaa havaintoa, mutta minusta näyttää siltä, että suomalainen journalismi ei kykene noudattamaan omia sääntöjään silloin, kun uutisoinnin kohteena on PS. 

Populistipuolueiden selkäydinreaktio negatiiviseen julkisuuteen on haukkua valtamedia.  Ehkä uutena mausteena oli, että Turkkila samalla peräänkuulutti valtamedian omien sääntöjen noudattamista. Pysähtyikö päätoimittaja Turkkila hetkeksikään miettimään, olisiko asiassa jotain perää? Ei. Kysyikö hän kertaakaan itseltään, keksikö Lännen Media artikkelin omasta päästään? Tuskin.

Oikea ja etabloitunut länsimainen media tekee virheitä.  Yleensä ne virheet korjataan. Tällä kertaa toimittaja Lauri Nurmi osui tavalla, josta pitää nostaa hattua. Miten Nurmi sen teki? No hallituslähteistä, juuri kuten hän artikkelissa kirjoitti. Kun idea syntyi, selvitystyö oli jotain jota melkein kuka tahansa olisi voinut tehdä. Jopa Turkkila halutessaan:

”Ei se ollut sattumaa. Selvitin, ketkä eivät pysty Halla-ahon kanssa yhteistyöhön ja ketkä olisivat hänen tukijoitaan.”

Perussuomalaisille kerrottiin siis viikko ennen puoluejohtajan äänestystä, mitä tulee tapahtumaan jos Halla-aho valitaan. Persujen selkäydinreaktio oli kiistää asia ja valinnan jälkeen näytellä yllättynyttä, kun kävi kuten on kerrottu.

Valetoimittaja olisi kiistänyt asian selkäytimellä, kuten Turkkila teki. Ammattitaitoinen toimittaja selvitti asian ja tuli kertoneeksi, taustoihin perehtymällä, käytännössä tarkalleen mitä viikon päästä tapahtuu.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Turkkila onkin tietoisena vaihtoehtona jollei vale- niin mukatoimittaja. Tekee näennäislehteä jonka tarkoitus on näyttää lehdeltä mutta olla vain ennaltaodottettavissa olevaa puppua. Ihmiset on ohjattava ns vaihtoehtomediaan äärioikeiston ohjaukseen.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Turkkila on vitsi ja taisi olla aikoinaan perustamassa Homma forumia, mikä on Mestarin pääasiallisin rekrytointikanava?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Muistaakseni Turkkila tosiaan pätevöityi päätoimittajaksi perustettuaan nuivan keskustelupalstan. No hillotolppa pysyy, ei henkilömuutoksia:

"Perussuomalainen-lehden kesänumeron ilmestyminen viivästyy viikolla.

Lehden piti alun perin ilmestyä 16.6.2017, mutta sisältö meni kansankielellä ”uusiksi” poliittisen tilanteen takia. Kesän tuplanumero ilmestyy perjantaina 23.6.2017.

Perussuomalainen-lehti sekä sen verkkopalvelu Suomen Uutiset jatkavat toimintaansa normaalisti Perussuomalainen rp.:n äänenkannattajina. Toimitus jatkaa niin ikään työtään ilman henkilöstömuutoksia.

MATIAS TURKKILA"

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Turkkilaan en koskaan ole voinut itse ottaa vakavissan. Tosin sama koskee perussuomalaisia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tuokin blogi on esimerkki Turkkilan tietoisesta näennäispupusta. Hänhän nimenomaan olisi voinut avata PS puolueen ryhmittymien luonnetta ja toimintapoja. Hän valitsi sumuverhon koska se palveli bannonolaista internationaalia.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Taru sormusten herrasta" oli sellainen hahmo kuin "Grima Kärmekieli", joka kuiskutteli hallitsijansa korvaan kaikenlaista örkkiarmeijan puolesta ja huonosti kävi lopuksi. En nyt viitsi sanoa mistä tämä kuva tuli mieleen.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Mielenkiintoinen tuo Sinin termi 'näennäispuppu'.

Puppu on puppua, ja kun 'näennäisen' voi ajatella jokseenkin negaation kaltaisena etuliitteenä, niin mitäs tuosta muodostuukaan. :)

Ei sillä, etteikö Sinin harjoittama käsitevatulointi olisi lähtenyt laukalle jo ajat sitten.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Juu laukka on kyllä yksi tapani liikkua. Mutta yhdistelmässä näennäispuppua ei puppuisuus välttämättä muutu näennäiseksi vaikka sekin lukutapa kyllä on olemassa. :)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Matias Turkkila sentään myöntää "Sensuroimattomassa Päivärinnassa" tuon bloginsa olevan tiedoiltaan virheellinen tjsp.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

;) Mitä muuta hän olisi voinut kuin myöntää olleensa väärässä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Näköjään. Kertoi kuulleensa "toukokuussa omalta ihmiseltä" asiasta. 3.6. väitti vakaasti että kukaan persu ei ole asiasta keskustellut ja sitten jälkeenpäin "tuntuu vähän tyhmältä".

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Turkkila oli ihan mainio sensuroimattomassa Päivärinnassa. Myönsi typeryytensä. Muutenkin suht syvää analyysia. Kannattaa katsoa, vaikkei miehestä pitäisikään.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vähän provoa laittaa valkoinen trikoopaita päälle.Päivärinta ei muuten esittänyt kahdelle herralle ollenkaan tiukkoja kysymyksiä mutta grillasi Tiina Elovaaraa niinkuin toimittajan kuuluukin grillata.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

En osaa sanoa kuinka paljon lopulta toteutuneessa irtiotossa oli suunnitelmaa, kuinka paljon viime hetkien jalkatyötä, mutta osaavaa peliä oli, julmetun suurilla panoksilla. Ja osaava toimittaja ynnäili sen mitä ei tiennyt.
Turkkila ynnä muut vihaiset taas menivät täydellisesti Soinin halpaan, Juudasjuttuun minkä osoitelapussa luki "Halla-aho". Eivät osanneet.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tai yrittivät estää laittamalla mantroja blogiin, ei jakaudu ei jakaudu, ei jakaudu. Turkkilan toive oli tietysti ettei jakaudu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset