Saaresta Merenelävä

THL esittää ihmiskokeita tuulivoimaloiden terveyshaittojen selvittämiseksi

  • "Huuto". Edvard Munch 1893. Kuvamanipulaatio Pro Pyhäranta.
    "Huuto". Edvard Munch 1893. Kuvamanipulaatio Pro Pyhäranta.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen johtava tutkija Timo Lanki esittää tänään sanomalehti Kalevassa, että tuulivoimaloiden terveysvaikutukset tulisi selvittää altistamalla ihmisiä tuulivoimaloiden synnyttämää inframelua vastaavalle melulle. Artikkelin mukaan jotkut tuulivoimaloiden ympäristössä asuvat ovat kokeneet oireilua, muun muassa sydämen rytmihäiriöitä.

"...tällä hetkellä ei voi sanoa, että infraäänillä olisi vaikutusta, mutta ei voi myöskään varmuudella sanoa, että ei olisi, Timo Lanki toteaa."

Lankin mukaan asiaa ei ole tieteellisesti tutkittu, mutta hän myös tietää että tuulivoimalan aiheuttama inframelu mahdollisesti vastaa kaupunkiympäristön inframelua.

"Mitä tutkitaan ja kuinka paljon, riippuu esimerkiksi rahoituksesta. Itselläni ei ainakaan ole tietoa, miten rahoitus järjestyy, Lanki sanoo."

Rakennetun tuulivoiman kapasiteetti ylittää vuoden loppuun mennessä 2000 MW:n rajan. Valtio tukee toimintaa avokätisesti, tämän vuoden talousarviossa tuulivoiman syöttötariffitukeen on osoitettu 211,4 milj. Vastikään julkaistussa TA-ehdotuksessa ensi vuodeksi tarkoitukseen varataan jo 248,5 milj. € ja seuraavana vuotena summa kasvaa, kun kaikki voimalat ovat päässeet tuen piiriin. Lisäksi hallitus on esittämässä uutta tukea tämän päälle.

Lankin esittämän ihmiskokeen ensimmäinen vaihe, altistaminen, on jo menossa, ja rahoitus siihen on löytynyt veronmaksajilta.  Ihmiskokeen osanottajat eivät tosin ole valikoituneet vapaaehtoispohjalta. Nyt jälkikäteen sitten asiaa halutaan selvittää laboratiotutkimuksilla ja mietitään, mistä löytyisi rahat.

Esitän vapaaehtoisiksi ihmiskokeisiin kaikkia niitä kuntapäättäjiä, valtakunnanpoliitikoja ja virkamiehiä jotka ovat mahdollistaneet voimaloiden rakentamisen myöntämällä neljän miljardin euron tuen tuulivoimayhtiöille ja pääomasijoittajille tai jotka ovat kunnissaan sallineet tuulivoimaloiden kaavoittamisen ja luvittamisen aivan liian lähelle ihmisiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Miten on, oli sellainen käsitys, ettei lääketieteen piiriin kuuluvia ensimmäisen vaiheen kokeita sallita ihmisillä, sivistysvaltiossa.

Vaaralle altistamista voisi jopa katsoa kuuluvan rikoslain piiriin kuuluvaksi, josko suoritetaankin kyselytutkimuksia ja kokeeseen osallistuneille jaetaan S-ryhmän ostoskuponkeja.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Lanki myös esittää, että "mielellään tutkimukseen otettaisiin näitä oireita kokeneita herkkiä ihmisiä, jos he vain lupautuvat mukaan."

Vertailun vuoksi voisi esittää, että jossain säteilyonnettomuudessa olleita ihmisiä altistettaisiin lisää säteilylle jos he vain lupautuvat mukaan.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

On jopa käytetty testimetodina, tosin ei enää, kun on opittu tietämään säteilyn vaaroista. Jaa mutta, Litvinenko, öhöm.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jouni, eihän sitä ole vielä todistettu että tuulimyllyjen melu on vaarallinen. Sitä on tietysti ihmisillä testattava.

Tupakka oli vuosisatoja vaaraton, miljoonat altistuivat sille. Onko vieläkään todistettu tupakan ja syövän yhteys? Miten kauan kestää todistaa että melu aiheuttaa sairauksia?

Miten sitä pitäisi tutkia tieteellisesti jotta saataisiin pateviä tuloksia?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

EPA on määritellyt melun terveydelle haitalliseksi! "Noise pollution adversely affects the lives of millions of people. Studies have shown that there are direct links between noise and health. Problems related to noise include stress related illnesses, high blood pressure, speech interference, hearing loss, sleep disruption, and lost productivity." https://www.epa.gov/clean-air-act-overview/clean-a...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Koejärjestely ei toimi. Käytännössä siinä altistetaan ihminen samanlaiselle värähtely-ympäristölle mikä vallitsee ulkoilmassa tuulivoimalan vaikutusalueella.

Yleensä haitta kuitenkin koetaan suurempana sisätiloissa johtuen todennäköisesti siitä, että tuulivoimalan aiheuttama heräte saa jonkun talon rakenneosan värähtelemään ominaistaajuudellaan. Samasta syystä yläkerrasta kantautuva pienikin askelmelu voi joissain rakennuksissa olla poikkeuksellisen ärsyttävää, koska se saa lattian/katon värähtelemään matalalla taajuudella.

Hiukan kärjistäen voisi sanoa, että häiriötä kokeva asuu patarummun sisällä ja nyt keskitytään melun tutkimiseen rummun ulkopuolella.

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

En ole tässä yhteydessä nähnyt interferenssi-ilmiön mahdollista vaikutusta.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Liian lähelle asutusta rakennettu tuulivoimala on terveyttä vaarantava vahingoittamisväline, ja siitä aiheutuva terveyshaitta on luonteeltaan sellaista kotirauhan rikkomista jota ei voi, eikä saa millään sopimuksella hyväksytyksi.

Terveyshaittaa ei voida sopia, kotirauhan häirintä vahingoittamisvälineellä on aina ankarammin rangaistava teko. Suomessa oikeuslaitokset antavat tuulivoimatoimijoiden rikkoa perustuslakia, näitä ehdotuksia että otetaan vapaaehtoisia ihmisiä terveyttä vaarantaviin kokeisiin koekaniineiksi voidaan pitää rikoksena ihmisyyttä vastaan. Suomen tilanteen voisi antaa kansainvälisen rikostuomioistuimen ratkaistavaksi, koska tieteellistä näyttöä infraäänien terveyttä vaarantavista ominaisuuksista on olemassa jo riittävästi.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kokeet pitää tehdä ns. sokkoutusmenetelmillä, siis siten että tutkittava ei tiedä koska melua on joka ehkä altistuttaa ja koska ei.

Väitän että tuloksista ei voi osoittaa selkeää korrelaatiota melun ja oireiden välillä. Eli sama tulos kuin sähköherkkyyttä mitattaessa. Eli altistus syntyy psykosomaattisesti silloin kun henkilö on tietoinen tuulimyllyn läheisyydestä. Riippumatta onko se käytössä vai ei.
Sitten voidaan ehkä viimein lopettaa turhaa stressiä kansalaisille aiheuttava sepittely asian ympärillä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset