Saaresta Merenelävä

Ruotsi pani tuulivoimaloita myyntikieltoon

Ruotsin työsuojeluviranomainen (Arbetsmiljöverket ) on kieltänyt kymmenen tuulivoimalavalmistajan turbiinien myynnin työturvallisuussyistä. Viranomainen esittää myös jo rakennettujen voimaloiden ympäristöluvan peruuttamista.

Joukossa on suuria voimalavalmistajia, kuten Gamesa, Nordex ,Vestas, Siemens ja Enercon, joiden voimalat muodostavat valtaosan Suomessa rakennetuista ja joita par’aikaa rakennetaan lisää kiihtyvällä tahdilla vielä tämän vuoden loppuun.
 
Kun Ruotsi on evännyt voimaloiden myynnin ja esittää niiden käyttökieltoa koska nämä ovat EU:n konedirektiivin vastaisia, mitä tekee Suomi? Saako Suomessa edelleen myydä, rakentaa ja käyttää voimaloita jotka Ruotsi on katsonut liian vaarallisiksi käytettäviksi?


Suomeen on poliitikkojen ja viranomaisten hyväksynnällä tuotu miljardeilla euroilla laitteita joita EU-direktiivin mukaan ei saisi edes myydä, koska ne eivät täytä EU:n vaatimuksia.  Sosiaali- ja terveysministeriöllä on nyt selvityksen paikka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jopas kuulostaakin hyvältä ja pahalta. Hyvältä sikäli, että Ruotsi on kieltänyt vaaralliset laitteen, mutta pahalta siksi, että niitähän on varmaan levitetty ympäri maatamme. Sitten vielä, jos ne joudutaan purkamaan, niin veroparatiisista ei ehkä löydykään varoja moiseen tarkoitukseen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Mikä tahansa laite joka vaatii Ce-merkintää ja jossa CE-merkintää ei ole, Tukes vaatisi välitöntä markkinoiltavetoa.

Tuulivoimatoimijat kiertävät konedirektiiviä tuomalla laitteet maahan komponentteina, mutta Ruotsin päätöksellä pitäisi olla ja voi olla kauaskantoiset seuraukset.

Käyttäjän JyrkiItkonen kuva
Jyrki Itkonen

Viranomaiset katselevat muutenkin läpi sormien näiden teollisen luokan myllyjen erilaisia asiota. Niiltä ei esimerkiksi vaadita pelastussuunnitelmia erilaisten onnetomuuksien varalle. Pelastusviranomaiset katselevat läpi sormien tuotakin asiaa. Muun teollisuuden osalta ovat erittäin tiukoja noiden pelastussuunnitelmien olemassaolon ja niiden säännöllisen päivittämisen osalta.

Topi Rantakivi sanoo, että siinä CE merkinnässä on eräs ongelma. Mikä on se ongelma? Itse olin aikanaan mukana rakentamassa maanalaista polttoainevarastoa, jonka suuruutta kuvannee 62 milj. euron hinta. Se koostui sadoista eri laitteista eikä siinä viranomaisille riittänyt se, että jokainen laite oli erikseen CE-merkitty, vaan myös kokonaisuuden tuli täyttää CE-vaatimukset. Siltä pohjalta täytyy ihmetellä miten tämmöinen teollisen luokan tuulivoimala voidaan rakentaa ilman, että se on CE-merkitty!!! Olen pitänyt itsestään selvänä, että niillä on viranomaisten hyväksymät pelastussuunnitelmat ja CE-merkinnät, mutta ilmeisesti rahan valta poliittisen tuen myötä on niin suuri, että tällaisista kaikkia muita koskevista tärkeistä turvallisuusasioista voidaan luistella.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Sain muuten viestiä, että eräälle aluehallintovirastolle on tehty tästä konedirektiivi-asiasta taannoin ilmoitus. Jännä nähdä eteneekö asia mitenkään. Jos viranomaisella on valvontavastuu, tämän täytyy tietenkin sitä myös noudattaa.

Pelastussuunnitelmista, Haminan voimalapalo taisi herättää pelastusviranomaiset ja uskon että lausunnoissa niitä edellytetään vastaisuudessa. Se on sitten eri asia, kunnioittavatko kunnan kaavoittajat pelastuslaitoksen sanomisia vai löytyykö valtuustoista taas parempia tämänkin alan asiantuntijoita kun persaukiset kunnat hamuavat tuulivoimaloita vähäisen kiinteistöveron kiilu silmissään.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Joutsenoon tulivat tuulimyllyt. Tuttavani asuu siellä ja ihmetteli mökilläni lintujen laulua.

Linnut lauluineen katosivat myllyjen mukana.

Käyttäjän penttiwikstrom kuva
Pentti Vikström

Raportissa (https://www.av.se/globalassets/filer/arbetsmiljoar...) esitetään myös lavoista lentävien jääkimpaleiden aiheuttama vaara luonnossa liikkujille. Suojaetäisyytenä pidetään useita satoja metrejä, mikä tuulivoimatoimijoiden pitäisi ilmoittaa esim. kylteillä.

Turvallisuuteen ja jokamiehen oikeuksiin liittyvien ihmettelyjen lisäksi herää kysymys, mikä on yhden tuulivoimalan vaatiman teollisuusalueen pinta-ala. Onko se vajaan hehtaarin pläntti tuulivoimalan ympärillä, josta maanomistaja maksaa kiinteistöveron, kymmenien hehtaarien jäävaara-alue vai tuhansien hehtaarien melualue lisättynä enimmillään kymmenien kilometrien sähkölinjoilla?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset