Saaresta Merenelävä

TEM: Uusi tuulivoimatuki voi maksaa miljardi euroa

  • Uuden tuotantotuen hinta voi nousta lähes miljardiin. Lähde: TEM.
    Uuden tuotantotuen hinta voi nousta lähes miljardiin. Lähde: TEM.

Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee uutta tuulivoimatukea, jolla markkinahinnan päälle maksettaisiin ns. preemiota tuulivoiman tuottajalle. Haarukka on suuri (kts. kuvan taulukko) mutta nykyisellä sähkönhinnalla tuen määrä olisi jopa 960 miljoonaa euroa, eli 80 meur vuodessa. Tämä tulee siis nykyisen tuulivoimatuen rinnalle, sen kustannus on ensi vuonna 250 miljoonaa ja tulevina vuosina noin 300 miljoonaa vuodessa.

Aika hyvin hallitukselta, joka vielä hallitusohjelmassaan esitti tuulivoimatuen lopettamista. Ennen vaaleja Timo Soini julisti että ”ei enää euroakaan tuulivoimalle” ja leikkaukset löytyivät myös Keskustan puheista sekä Kokoomuksen puolelta ainakin ”Benin listasta”.

Hallitus lobbareiden talutusnuorassa

Tuulivoima-alan edunvalvojat vievät hallitusta kuin litran mittaa. Nykyisen tuulitariffin suuruutta ryhdyttiin päivittelemaan sinä hetkenä, kun tariffi täyttyi, ei ennen. Ehkä läheisimmät suhteet löytyvät Kai Mykkäseltä, joka on kiitellyt tuesta vaalityöhönsä mm. ST1:sen Mika Anttosta. Yhtiö omistaa puolet TuuliWatista, joka taas on Suomen suurin yritystuen saaja. Mykkänen, Anttonen ja Suomen tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen ovat mm. esiintyneet samassa seminaarissa puhumassa energiaratkaisuista.

Kuten tunnettua, eduskunta hävittää tiedot lobbareiden vierailuista aina päivän päätteeksi.

Tuulivoima ei tarvitse tukea

Tuoreen selvityksen mukaan tuulivoima on jo nyt halvin tapa tuottaa sähköä,  jos ei oteta huomioon siirtoon, säätövoimaan ja myöhemmin mahdollisesti sähkön varastointiin liittyviä kustannuksia. Näitä ei uudella tuella kateta vaan tuki kohdistuu vain tuotantoon. Ei ole mitään syytä tukea halvinta.

Suomen 2020-tavoite oli tuottaa 38 prosenttia energian loppukulutuksesta uusiutuvilla (EU:n tavoite 20%). Nyt Suomessa kulutetusta energiasta uusiutuvilla on tuotettu jo puolet. Sähköntuotannosta jo lähes 90% on CO2-vapaata, kun OL3 käynnistyy. 4-5 miljardia euroa maksavalla tuulivoimatuella ei ole käytännössä mitään roolia, puhutaan parista prosentista koko Suomen energiantuotannossa silloin kun tuulee, tyynellä nolla.

Lue myös:
TV-KY: Hallitus luomassa uuden tuulivoiman tukijärjestelmän - kulut jopa miljardi euroa

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tukea ei enää oteta tarpeeseen, vaan tuki ohjautuu todellisuudessa muilla perusteilla. Politiikka ei kohta saa tukea yhdeltäkään äänestäjältä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ainoa perustelu uudelle tuulivoimatuelle on tuulivoimatoimijalähtöinen: Ala ei halua näivettyä joten uutta tukea lobataan.
Tuella:
Ei tueta uusia innovaatioita.
Ei tueta vientiä.
Ei tueta työllisyyttä ja kasvua.
Ei tueta päästötavoitteita.
Ei paikata sähköntuotannon puutteita.

Tuetaan tuulivoimaa koska tuetaan tuulivoimaa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jokin tässä haisee.
"Kuten tunnettua, eduskunta hävittää tiedot lobbareiden vierailuista aina päivän päätteeksi."
Pystyisikö lobbarivalvontaa edes kansalaisvoimin järjestämään? Eduskuntatalon ulkopuolella kuvaaminen varmaankin sallittua, mutta eihän lobbari otsassa lue, ketä hän on menossa tapaamaan. Eduskuntatalon sisälle kansalaisvalvojia ei ehkä huolittaisi?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Riistakamera voisi olla kätevä. :-)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Terveys- ja ympäristöhaitat kun lasketaan mukaan niin tuulivoima on järjettömin energiantuotantomuoto Suomen perinnemaisemissa. Julkisrahoitteinen bisnes yksityisen edun saajan hyväksi ei toimi. - Kokonaisuus kärsii liian suuret tappiot.

https://planeetta.wordpress.com/2017/09/19/mita-ku...

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Luin tuon artikkelin linkkaamaltasi Kaj Luukon sivulta, ja taas kerran ihmettelin joidenkin tahojen ymmärtämättömyyttä.

"Hey that's only one little world, we don't have anywhere else to go, no other planet in the solar system is a suitable home for human beings, it's this world or nothing."
- Carl Sagan -

Tuo Carl Saganin teksti on kopioitu Kaj Luukon sivulta. Jos kerran Vihreidenkin mielestä se co2 on yksi ongelma ja johtaa maailman tuhoon, niin miksi he kuitenkin kannattavat sen "lisätuotantoa".

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Koskahan Antero Vartia muistaa taas blogata haitallisten yritystukien karsimisesta?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Sanottakoon nyt alkuun, että alan olla samoilla linjoilla tämän tuulivoimatuen ylimitoituksen suhteen.

Mun on kuitenkin pakko kommentoida Anttosen jo Teknillisen korkeakousta 90-luvulta tunteneena, että pidän noita kuvauksia kohtuuttomina. Se että Anttonen on samassa seminaarissa hänen nyt kuitenkin ollessa merkittävin energia-alan henkilö Suomessa sekä omistuksen että uusien teknologioiden suhteen, ei tee hänestä mitään Mykkäsen tukijaa tai taustajoukkoa kuten Tuulivoimayhdistyksen sivuilla todetaan.

Anttosen liiketoiminnassa tämän osuus ei ole kovin suuri, voi sitten katsoa paljonko vaikkapa Taalerin rahastoista keskittyy näihin suhteessa muuhun toimintaan.

Anttosen ajatuksia energiasta ja nuusta:

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/467056-su...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Mykkänen on itse kiitellyt Anttosta saamastaan tuesta vaaleihin mutta tämä ei tietenkään tee Anttosesta Mykkäsen tukijaa koska ainahan Mykkänen voi valehdella?

https://2.bp.blogspot.com/-w0dihIkNpKY/WHaJY3D0-CI...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tämä on kerran jo puhuttu, mutta sanon sen uudestaan. Kyllä, Anttonen oli hänen seminaarissaan puhujana, josta hän kiittää. Loppu on sitten omaa spekulaatiota taustajoukoissa toimimisesta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #10

Yksinään TuuliWatin saama tariffituki on yli puoli miljardia euroa joten ihan pikkurahoista ei puhuta. Uudesta voi helposti valua kolmannes yhtiölle. Olisi kummallista jos tähän ei toteuttaisi vaikuttaa edustajien toimesta.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

"Tuulivoima-alan edunvalvojat vievät hallitusta kuin litran mittaa."

Ei vie lobbarit. Kyllä hallitus tekee ihan itsenäisiä päätöksiään. Tuulitukien lisääminen on linjassa kaiken muun puhaltamisen kanssa. Ei tässä ole mitään uutta eikä yllättävää. Kansalaiset vain ovat yllättyneitä, kun luulivat, että 'Suomi kuntoon' tarkoittaisi jotain sellaista, mitä me tavalliset pulliaiset ilmaisulla ymmärrämme.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset