Saaresta Merenelävä

Puoli miljardia tuulivoimatukea on vasta alkua

  • Ilja Repin: Volgan lautturit 1870-73. Kuvamanipulaatio Pro Pyhäranta 2016.
    Ilja Repin: Volgan lautturit 1870-73. Kuvamanipulaatio Pro Pyhäranta 2016.

Tuulivoimayhtiöille maksetun tuen määrä on jo puoli miljardia euroa, kirjoittaa Teknikka & Talous.
Ensi vuodesta lähten vuosittainen tariffituki on 250 - 300 mljoonaa euroa vuodessa ja seuraava "haamuraja", eli miljardi euroa tuulivoimatukea, täyttyy vuoden 2019 loppuun mennessä. Vuoteen 2030 mennessä olemme maksaneet pääomasijoittajille lähes 4 miljardia euroa Mauri Pekkarisen aikaansaamana tariffitukena.

Tämän rinnalle ja päälle hallitus on luomassa uutta tukea, joka TEMin esityksen mukaan voi maksaa vielä miljardin. Aika hyvin hallitukselta, joka vielä alkutaipaleellaan lupasi leikata tuulivoimatuen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Mikäli Suomen talous lähtee kestävään nousuun, saattaa se hyvinkin kestää vielä tuollaisen rasituksen, muussa tapauksessa lyödään se viisi miljardia euroa sadan miljardin velan päälle. Espanjassa tehtiin näin ja työttömyys lähti myös nousuun.

Suomessakin olisi nyt vaan suunnattava katseita kohti edullisempia sähköntuotantomuotoja. Sulasuola ja torium, ja nyt olisi sitä Talvivaaran uraaniakin kohta saatavilla.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Sulasuolalla, toriumilla ja Talvivaaran uranilla ei oikeastaan mitään tekemistä tuulivoimatuen kanssa, eivät ne ole toisiaan poissulkevia tai täydentäviä. Ei myöskään talouskasvulla.

No kyllähän sinä sen tiesitkin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Systeemisuunnittelusta jotain tietäneeni en lähtisi kovin painokkaasti kehittämään yhtä osa-aluetta kun puuttuvat osat ovat vasta piirustuslaudalla ja toteutusvaiheen arvellaan olevan aikaisintaan 2030-luvulla.

Tuulivoiman jaksollisuus haittaa nykyisiä sähköntuotantomuotoja ja on pikemminkin lisäämässä fossiilisten kulutusta, toisin kuin jotkut luulivat.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Tuuli-, aalto- aurinko- ym energian käytön suurin ongelma lienee, se että energian varastointimenetelmät ovat huonoja.
Pari päivää sitten Ylen kanavilla kerrottiin että Lappeenrannan yliopistossa tutkitaan sähköenergian muuntamista kaasuksi.
Edistykseen pitää suhtautua myönteisesti, ei maailma muuten parane.
Onnea Lappeenrantaan!

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Onkohan siitä kymmenisen vuotta vai enemmän , kun suureksi ilokseni ja innostuksekseni telkkarisssa esiteltiin " Pelle Pelottoman" aurinko-energiaa vedyksi muuttava systeemi, joka iloisesti pulputti kaasua auringon paistaessa.

Meidän ´vanhojen kalkkisten´ on annettava nuorten unelmoida ja erityisesti kehittää uutta, mutta kun aletaan liidellä tukevasti maanpinnan yläpuolella ja ollaan rakentamassa katastrofia ( esimerkiksi tuulisähkö nyt v. 2017 ), on meidän velvollisuus muistuttaa talouden/tekniikan lainalaisuuksista:

http://seppoviljakainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

kyllä, kyllä....... mutta kehitykselle ei saa sanoa "ei"

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen Vastaus kommenttiin #8

Totta, ja ohjataan tuo Jannen yllä mainitsema puoli miljardia vaikkapa Lappeenrannan teknisen yliopiston aurinko/kaasututkimusten tukemiseen.

Nyt nuo miljardit menevät siihen kuuuluisaan Kankkulan Kaivoon , johon tulemme heittämään vanhojen epäonnistuneiden tuulitukipäätösten mukaan n.4000 miljoonaa.

Mitä kaikkea todella uutta noilla miljardeilla voitaisiinkaan kehittää täällä Suomessa.

Risto Salonen

Tuosta kuvamanipulaatiosta tulee mieleen Kari Suomalaisen vastaava vuodelta 1958. Kuvastahan tuli suuri menestys -
Suomen ulkopuolella. Hesari ei uskaltanut julkaista sitä, tuskin Kari edes tarjosi.
Mitähän hyvää Kari keksisi tuulituesta, kuvainnollisesti taivas olisi rajana. Tuskin Hesari kuitenkaan niitä julkistaisi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Riston kommentti oli jäänyt erikseen hyväksyttävien seulaan ilmeisesti kuvanpuutteen vuoksi ja huomasin sen vasta julkaista.

Osuva kuva on tehokas ase, harmi että alusta ei mahdolista kuvien liittämistä suoraan kommenttiin. Olisi mielenkiintoista julkaista kilpailu terävimmästä, esim. tuulivoimaan liittyvästä, kuvasta.

Sen verran vielä tuosta blogin kuvituskuvasta kun joku toisinaan näitä epäilee. Kuvan tekijänoikeudet ovat alkuperäisen taiteilijan osalta loppuneet ja olen saanut kuvamanipulaation tekijältä kuvan julkaista. Manipuloinnin kohteena on julkaisuvapaa kuva.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset