Saaresta Merenelävä

Tuulivoiman korkeampi kiinteistövero vie ojasta allikkoon

  • Kepun tapa hoitaa kuntien talous?
    Kepun tapa hoitaa kuntien talous?

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni iloitsee naamattupäivityksessään miten kuntien talous kohenee ja tuulivoiman hyväksyttävyys paranee, kun voimalat siirtyvät ensi vuonna yleisen kiinteistöveron piiristä voimalaitosveron piiriin. 

"Tuulivoimaa kaavoittaneet kunnat saavat ensi vuonna ansaitsemansa osuuden tuulivoiman kiinteistöverosta. 
Tuulivoimalta kannetaan jatkossa voimalaitosten kiinteistöveroa sitä alemman yleisen kiinteistöveron sijaan. 
Muutoksen jälkeen tuulivoiman hyödyt jäävät nykyistä enemmän alueelle, jossa myös tuulivoiman haitat näkyvät. 

Samalla uusiutuvan energian hyväksyttävyys kasvaa, kun tuulivoimaan panostaneet kunnat saavat palveluidensa kuten päivähoidon ja koulutuksen järjestämiseksi lisää tuloja. Muutos on erittäin tärkeä monelle rannikon ja Lapin kunnalle.

Suurimpia hyötyjiä ovat mm. Ii, Kalajoki, Raahe, Sodankylä, Pori, Pyhäjoki, Tornio, Siikajoki, Tervola, Kemi, Vaasa ja Simo."


Muutos tarkoittaa, että yksi voimala maksaa veroa vast'edes noin 15 000 euroa nykyisen 5000 euron sijaan. Sama voimala saa tukea noin 500 000 - 600 000 euroa vuodessa verovaroista. Maanlaajuisesti vero nousee arviolta 3-5 miljoonaa euroa, kun tuulivoimaloille mksettu verotuki nousee ensi vuonna noin 250 miljoonaan ja sitä seuraavana noin 300 miljoonaan euroon.

Katri Kulmunin ja kepun mukaan tällä kanavoidaan tuloja "kouluille, päiväkodeille ja terveyspalveluihin".  Onko Kulmuni unohtanut, että hallituksen ajaman sote-uudistuksen mukaan kunnat eivät enää vuona 2020 kustanna terveyspalveluita? Miten varmistetaan, että lisääntynyt verotulo menee kouluille ja päiväkodeille kunnissa?

On hassua, että voimalaitosveroa vastustavat niin tuulivoimateollisuus kuin tuulivoimaan krittiisesti suhtautuvatkin.  Jälkimmäiset lähinnä siksi, että näennäisesti kasvava verokanta tekee tuulivoimasta yhä houkuttelevamman maksuvaikeuksissa rypeville kunnille ja vähäinenkin kriittinen järjen ääni on vaarassa hautautua.

J.k.

Kulmunin listaamissa 12 kunnassa Keskusta on suurin yhdeksässä:
Ii: 17/35
Kalajoki: 20/35
Raahe: 19/43
Sodankylä 11/27
Pyhäjoki: 15/21
Tornio: 22/43
Siikajoki: 17/27
Tervola: 10/17
Simo: 9/17
Kulmuni on itse kotoisin Torniosta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Tosiaan ihme veivauksia. Tuulituki pitää lopettaa kokonaan ja kerätä tämä voimalaitosvero.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Hallitus on myöntämässä uutta tuulitukea jonka hinta voi TEMin mukaan nousta miljardiin. Mutta kolmen miljoonan euron lisävero näyttäytyy, että yhteiskunta olisi saamapuolella.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Piiri pieni pyörii, maakuntamallissa kepulaiset hyörii...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Eikö tätä ’ laillista ’rosvoamista saada millään kuriin ?

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Tämän kirjoitukseni Lapin Kansa julkaisi pari kuukautta sitten.

Rahaa taskusta toiseen

Lapin Kansa (Katri Kulmuni) on jo parissa numerossaan hehkuttanut tuulivoimaloiden kiinteistöveron nostamisesta. Asiaan liittyy muutakin kuin vain kuntien verotulojen kartuttamista: tuulivoiman kiinteistövero on verotulojen siirtämistä taskusta toiseen, joka kirjoituksissa on unohtunut.

On hyvä asia, että nykyisen syöttötariffin piiriin rakennettavista 2 500 MW nimellistehon myllyistä maksetaan korkeampaa kiinteistöveroa. Suomen syöttötariffihan on maailman anteliain ja sen avulla on kansakunnan verotuloja siirretty pääomasijoittajien pohjattomaan kassaan, usein ulkomaille piileskeleviin veroparatiisiyhtiöihin.

On laskettu, että valtio joutuu pulittamaan tuulivoimayhtiölle yli 4 miljardia euroa, kun tuo 2 500 MW valmistuu, ja siitä rahasta täytyy riittää jaettavaa myös kunnille. Mutta ei ole oikein, että yli 4 miljardia euroa rahoitetaan valtiovallan ottamalla velalla ja samaan aikaan joudutaan tekemään leikkauksia koulutuksessa, sairaanhoidossa ja muissa täkeissä asioissa, jotta tämä velka saadaan maksetuksi.

Täysin toinen asia on se, mitä tapahtuu tämän jälkeen, kun syöttötariffin piiriin sovittu 2 500 MW täyttyy. Jos syöttötariffia edelleen jatketaan, on kerrassaan irvokasta kierrättää jälleen valtion verotuloja kunnille tuulivoimayhtiöiden kautta. Paljon parempi olisi valtion jakaa rahansa suoraan kunnille, kuin antaa ne ensin tuulivoimarakentajille, jotka kuitenkin vievät tästä potista suurimman osan itselleen.

Toisaalta, kun tuulivoimayhtiöt yrittävät todistaa tuulivoimarakentamisen kannattavuutta ja edullisuutta, niin ei tuulivoima tässä yhtälössä mitään valtion tukiaisia tule enää tarvitsemaankaan. Runsas syöttötariffi on muutenkin ollut väärä ratkaisu ja se on vääristänyt energiamarkkinoita kaikissa maissa missä sitä on käytetty. Sen vuoksi siitä on jo muissa maissa luovuttu kokonaan. Toivottavasti myös poliitikot tämän ymmärtävät.

Pitää myöskin muistaa, että ei ole ”ilmaisia lounaita”. Kun sähköyhtiöt joutuvat maksamaan veroluontoisia maksuja, niin yhtiöt lisäävät nämä kulut sähkölaskuihin ja laskun maksavat loppukäyttäjät riippumatta ollenkaan heidän varallisuudesta. Sähkön hinta nousee ja niinpä esimerkiksi Saksassa on jo yli 2 miljoonaa kotitaloutta, jotka eivät pysty enää maksamaan sähkölaskujaan.

Jaakko Ojaniemi

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Mutta tuulivoimalathan ovat ilmaisia ja ne maksavat veronmaksajat.

Käyttäjän tit1839 kuva
torsti tuukkanen

Onko Katri Kulmuni tyhmä vai onko hänen vaalipiirinsä äänestäjät hänen mielestään niin tyhmiä,että tuollainen täysin
sekopäinen kirjoitus menee perille.
Tuulivoiman laitteet ovat tuontitavaraa,laiteasentajat ovat pääosin ulkomaisia.tuulivoiman omistajat ovat enimmäkseen
ulkomailta. Kaikki takutarffin mukana tulevat tuet maksettaan voimalan omistajille. Siis koko bisnes kaikkine tuottoineen
maksetaan ulkomaille .Pieni kiinteistövero tulee kunnille.Meidän hallituksen kyvyttömyys korjata asia on aika hämmästyttävä. Tällaisia tukimaksuja halutaan maksaa vielä lisää,kun aikaisemmin luvatut tukimaksujen määräajat
täyttyvät.KETKÄ TÄTÄ LOBAAVAT ja onnistuvat?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Ketkä tätä lobaavat ja onnistuvat?" Hyvä kysymys, mutta toinenkin kysymys voidaan asettaa. Ketkä ja kutka veronmaksajat/ kansalaiset ovat niin tyhmiä, että suostuvat kaikkeen mitä hallitus "viisaudessaan" vain keksii heille määrätä?

Käyttäjän tit1839 kuva
torsti tuukkanen

Onko Katri Kulmuni tyhmä vai onko hänen vaalipiirinsä äänestäjät hänen mielestään niin tyhmiä,että tuollainen täysin
sekopäinen kirjoitus menee perille.
Tuulivoiman laitteet ovat tuontitavaraa,laiteasentajat ovat pääosin ulkomaisia.tuulivoiman omistajat ovat enimmäkseen
ulkomailta. Kaikki takutarffin mukana tulevat tuet maksettaan voimalan omistajille. Siis koko bisnes kaikkine tuottoineen
maksetaan ulkomaille .Pieni kiinteistövero tulee kunnille.Meidän hallituksen kyvyttömyys korjata asia on aika hämmästyttävä. Tällaisia tukimaksuja halutaan maksaa vielä lisää,kun aikaisemmin luvatut tukimaksujen määräajat
täyttyvät.KETKÄ TÄTÄ LOBAAVAT ja onnistuvat?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset