Saaresta Merenelävä

Kynä käteen ja nimmareita keräämään, piraatit

Piraateille pitää nostaa hattua. Puolue keksi presidentinvaalien ehdokasasettelun kannatuskorttien keräämiseen  lain porsaanrei'än, joka mahdollistaa kannattajakortin allekirjoittamisen sähköisenä ilman että pitää peffaa nostaa kotisohvalta. Siinä kun Saulin ja Paavon kannattajat seisoivat tai seisovat turuilla ja toreilla, piraatit voivat raksaista pepsimaksin auki ja hoitaa homman pankkitunnuksilla minuutissa.

Vai voiko?

Kannatuskortit toimitetaan Helsingin vaalipiirilautakunnalle. Lautakunnan puheenjohtaja toteaa, että todennäköisesti ltk ei tule hyväksymään sähköisiä kortteja. Samaa kertoo oikeusministeriön vaalijohtaja. Heidän mukaansa piraatit eivät nyt ole olleet asiassa yhteydessä, aikaisemmissa vaaleissa ovat ja heille on kerrottu ettei se nykyisen laintulkinnan mukaan ole mahdollista. Jos Petrus Pennanen olisi yhteydessä, sama kerrottaisiin nyt. Piraattien mukaan asia selvitetään tarvittaessa oikeudessa.

Puolue on hyvällä asialla siinä, että kannattajakortin allekirjoittaminen tulisi todellakin olla mahdollista sähköisesti ja vahvalla tunnistautumisella. Kannatan myös sitä, että Petrus Pennanen pääsee mukaan ehdokkaaksi ja tuomaan omia usein varsin hyviä näkökulmia esille. Silti kyseessä on piraattien oma tulkinta mikä todennäköisesti ei mene läpi eikä Pennanen ole mukana vaaleissa. Minusta olisi rehellistä kertoa tämä kannattajilleen sen sijaan että asia esitetään varmana.

Tulkitsenko oikein jos sanon, että tarkoitus ei edes ole saada Pennasta ehdokkaaksi vaan ravistella vaalilain tulkintaa ja nostaa omaa profiilia julkisuuden kautta? Ei huono tavoite, mutta senkin voi sitten suoraan sanoa. Oikeusministeriön mukaan kannatuskorttien keräämistä sähköisenä ollaan jo suunnittelemassa ja se toteutunee tulevina vuosina.

Jos tavoitteena on saada Pennanen presidenttiehdokkaaksi, olisi varmaan syytä jalkautua ipädien äärestä reaalimaailmaan ja hankkia mustekyniä ja paperia ihan kuin kaikki muutkin eduskuntapuolueiden ulkopuoliset ehdokkaat. Nykyinen hanke vaikuttaa tuomitulta epäonnistumaan.

Joku oikeusoppinut voisi arvioida, mitä mahdollinen oikeudenkäynti voisi tarkoittaa jo käytyjen presidentinvaalien tulokselle? Maallikkoarvioni on, että ei yhtään mitään.

Kirjoittaja on joskus äänestänyt piraattien ehdokasta eurovaaleissa ja suhtautuu puolueeseen sympatialla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kannatan tässä piraattien aloitteellisuutta ja halua haastaa. Taitaisi tuo oikeudenkäynti tavallaan hyödyttää piraatteja enemmän kuin Pennasen presidenttiehdokkuus. Pennasen kannattajakortin allekirjoittamista suosittelen ihan kaikille, niin ei vahingossakaan voi allekirjoittaa Väyrysen korttia. Mitään seurauksiahan ei allekirjoittaneesta ole itselle, ellei satu olemaan perussuomalainen. Silloinkin asian voi nähdä positiivisena, säästyy jatkossa jäsenmaksut.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Näillä näkymin Pennasen JA Väyrysen kannattajakorttien allekirjoittaneen "ääni" menisi Väyryselle.

Itse tuntisin olon vähän petetyksi jos paan nimen Pennaselle ja kun minulle eivät kerro, että se on todennäköisesti hukkaan mennyt nimi. Ei minua tässä muu töki kuin piraattien tapa esittää asia varmana. Meinasin jo allekirjoittaa sähköisesti mutta jäin odottamaan juuri tästä syystä lisää infoa asiasta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Oikeassa olet, oletin henkilöllä olevan sen verran yleissivistystä ja integriteettiä ettei allekirjoita kahta korttia.

En muista miten asia netissä ilmaistiin, mutta itse tulkitsin että tämä on sellainen fifty-sixty -tilanne, kun allekirjoitin sähköisesti.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Valitettavasti omat käteni ovat sidotut, muuten antaisin Pennaselle oman nimeni, mutta Sauli ennätti ensin.

Miten olisi jos kirjoittaisin tuon alle, niin Saulilta lähtisi yksi nimi pois, eikä Pennanenkaan saisi hyötyä. Miteköhän tuo sitten käytännössä tapahtuisi, Saulin kannattajakortit tulisi selata ja poistaa minun kortti pois välistä.

Helpompi olisi jos ne olisivat kaikki sähköisessä muodossa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Juuri niin se on, kuten kerrot. Tuplat poistetaan molemmilta. Pienenä tarkistuksena, että korttia ei poisteta Saulilta, vaan molemmilta. Allekirjoittamisen ajankohdalla ei ole merkitystä. Kaikkien ehdokkaiden ehdokkuus vahvistetaan käsittääkseni yhdellä päätöksellä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Molemmilta minäkin olen ymmärtänyt ja siksi ei kannata kaksilla rattailla ajella.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jos/todennäköisesti kun Pennasen sähköistä korttia ei hyväksytä niin ei se olisi Saulilta pois.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kyllä on, sillä ei saa kirjoittaa kuin yhdelle tuen, vaikka se toinen ei tulisi koskaan listoille. Näin ainakin minä tulkitsen asiaa. Jos sitä toista ei koskaan vietäisi minnekään asia olisi toinen, mutta sitä riskiä ei kannata ottaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #8

Sitähän ei allekirjoittaessa tiedä, että viedäänkö. Periaate on päivänselvä

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10

Periaatteen miehenä minä ainakin noudatan periaatetta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Totta, mutta silti joutuu itsensä kanssa käymään keskustelun oman integriteettinsä "joustavuudesta".

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ari: "Valitettavasti omat käteni ovat sidotut, muuten antaisin Pennaselle oman nimeni, mutta Sauli ennätti ensin."

Onneksi minä säästin omat käteni ihan vaalien loppuun, joten tie on vapaasti auki kaikille hyville ajatuksille:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Luotin Sinuun Kaija, mutta pitihän se Saulikin varmistaa jatkotaisteluun.

PS. vilkaise vapaavuoroon.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Olen jo allekirjoittanut Pennasen kortin :)

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Oon kuullut että jos on kirjoittanut kanksi korttia, niin molemmat hylätään. Onko se urbaani legenda, vai perustuuko se johonkin lakiin/asetukseen? Kun en ole missään ohjeistuksessa siihen törmännyt.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Perustuu vaalilakiin, § 128:
"Äänioikeutettu voi olla jäsenenä vain yhdessä valitsijayhdistyksessä. Jos hän on jäsenenä kahdessa tai useammassa valitsijayhdistyksessä, vaalipiirilautakunnan on poistettava hänen nimensä kaikista perustamisasiakirjoista."

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/1998071...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset