Saaresta Merenelävä

Åbo Underrättelser kävi avointa kuntalaiskeskustelua vastaan

  • "Yksi vaihtoehto on tehdä sivusta suljettu (tarkistamme asian tänään), kirjoittaa ÅU.
    "Yksi vaihtoehto on tehdä sivusta suljettu (tarkistamme asian tänään), kirjoittaa ÅU.

Åbo Underrättelser on (oli) arvostettu ja journalistisesti kunnianhimoinen perinteikäs ruotsinkielinen sanomalehti, jonka levikkialuetta on lähinnä Turku ja ruotsinkielinen Turunmaan saaristo. Suomen vanhin edelleen toimiva sanomalehti.

ÅU:n pääkirjoitustoimittaja Stefan Holmström iski silmänsä levikkialueen pienen kunnan, Kemiönsaaren, Facebook-ryhmän keskusteluun. Virkamiesten, luottamusmiesten, asukkaiden ja kesäasukkaiden ”Ö-Talk” tuomittiin sekavaksi, sekottavaksi ja se antaa kuulemma kunnan politiikasta omituisen kuvan. Paria kunnanvaltuutettua moitittiin nimellä keskusteluun osallistumisesta. ”Skärpning, Kimitoön”, ”Ryhdistäydy Kemiönsaari”.

ÅU kertoi selvittävänsä päivän aikana, miten avoimesta ryhmästä voi tehdä suljetun ja paheksunnan kohteena on mm. se, että nyt jokainen voi lukea jutut vaikka ilman että on rekisteröitynyt Facebookiin. Voin kertoa lehdelle että ei mitenkään, koska lehdellä ei ole toimivaltaa paikallisten perustaman Facebook-ryhmän julkisuusasetuksiin.

Ö-talk perustettiin viime kuntavaalien alla kuntavaalikeskusteluun ja monien toivomuksesta se jatkoi ja jatkaa elämäänsä kunnan ajankohtaisten asioiden parissa keskustelemisesta. Ö-talkissa keskustellaan avoimesti mm. soteuudistuksesta ja kunnan ratkaisumalleista siinä, kuntalaisten nimenkeräyksestä, maantiekylteistä, kunnan tuulivoimasuunnitelmista, venepaikkojen hinnoista ja kaikesta sellaisesta jonka paikalliset kokevat tärkeäksi omassa arkipäiväisessä elämässään. Ö-talk on perustettu ”ruohonjuuritasolla” eikä se ole kunnan ylläpitämä. Alle 7000 asukkaan kunnassa ryhmässä on jäseniä yli 500, epäilemättä moni muu seuraa keskustelua.

ÅU:n nykyinen vastaava päätoimittaja on Tom Simola, Kemiönsaaren entinen kunnanjohtaja joka kävi pikaisesti epäonnistumassa Raaseporin kunnanjohtajana kunnes säätiö palkkasi hänet lehteen. Simola on koulutukseltaan lakimies eikä hänellä ole journalistista taustaa. Paikalliseen valtapuolueeseen, RKP:hen, hänellä on kiinteät välit ja lehteä on aikaisemminkin pidetty paikallisen RKP:n pää-äänenkannattajana vähän samaan tapaan kuin Maaseudun Tulevaisuutta pidetään kepun kannattajana. 

Mikä vaikutus sitten yhden lehden pääkirjoituksella on? Lehti on paikallisesti luetuin ja varmasti merkittävin poliittisen keskustelun osallistuja ja ohjaaja, poliittisen päätöksenteon ulkopuolelta. Pääkirjoituksen jälkeen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Veijo Lucke vetosi pääkirjoitukseen ja ilmoitti, että yhden ryhmäläisen (siis minun) kirjoitukset eivät edusta ryhmän kantaa. Sinällään hassua, koska kukaan ei ole sellaista väittänytkään. ÅU:n julkilausumattomana tarkoituksena  osaltaan estää virkamiesten ja päättäjien osallistuminen. ÅU:n omilla sivuilla ei mielipiteitä juuri vaihdella, esimerkiksi mainittuun pääkirjoitukseen ei ole tullut yhtään ainoaa kommenttia, ei ainakaan julkaistavaksi asti.

ÅU:n vaatimus ryhdistäytymisestä tarkoittaa avoimen kuntalaiskeskustelukanavan sulkemista, virkamiesten ja poliitikkojen pidättäytymistä keskustelusta sekä avoimuuden ja osallistamisen leikkaamista. Toivon että ÅU voisi vähän ryhdistäytyä.

Kirjoittaja on Ö-talkin perustaja, yksi hallinnoijista ja Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu joka tiedostaa että oma asema ei mene helpommaksi arvostelemalla paikkakunnan päämediaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

No varmaan siellä on jotakin noloa sisältöä, jos se halutaan pois silmistä. Lähtökohtaisesti ei varmaan kovin montaa ulkopaikkakuntalaista nuo keskustelut kiinnosta niin, että paikkakunnan maine kärsisi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Itse en ota kantaa sisältöjen nolouteen koska se on avointa kuntalaiskeskustelua. Oletan että et viitsinyt käydä katsomassa ennen kommenttiasi, tai lukenut linkattua pääkirjoitusta?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kävin kyllä mutta se oli ihan samanlainen kuin mikä tahansa paikallisfoorumi. Ehkä siellä jossain on kätkettyjä timantteja mutta ei nyt lyhyellä katsauksella oikein löytynyt mitään kiinnostavaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #3

Ei siellä mitään timantteja ole ja olen aivan varma että mikään käsitellyistä asioista ei kiinnosta sellaisia joilla ei ole tarttumapintaa Kemiönsaaren asioihin. Kyse on vain ja ainoastaan vanhan, perinteikkään ja etabloituneen lehden reaktiosta pääkirjoitustasolla johonkin fb-ryhmään ja miten lehteä sylettää kun kuntalaiset, mukaanlukien päättäjät, käyvät avointa keskustelua.

"Hur gå vidare? Det går exempelvis att stänga gruppen (vi ska kolla det senare idag)."

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Periaatteessa sama todella fiksu ratkaisu, mistä joku jossain blogissa jokin aika sitten kertoi.
Oli lähettänyt Kelalle meilin saamatta siihen vastausta. Kysyi sitten ylempää mitä pitäisi tehdä. Tuo ylempi taho välitti Kelan viestin, missä Kela lupaa poistaa kyseisen meiliosoitteen.

Kela siis satsaa asiakasväistelyyn.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Luin sitä ÅU:n pääkirjoitusta, enkä kyllä ymmärrä, mitä siinä ajetaan takaa. Eli en kyllä ymmärrä minkä takia sitä ylipäätänsä kirjoitettiin.

Terveisin.

Ingmar Forne

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset