Saaresta Merenelävä

Sitra tuulivoimakauppiaana

  • Sitra tuulivoimakauppiaana

Eduskunnan alainen ja valtion lahjoittamalla pääomalla toimiva Sitra on ryhtynyt tuulivoiman markkinamieheksi:

"Tuulisähkön käyttö pienentää hiilijalanjälkeäsi yhdeksän prosenttia vuodessa. Jos miljoona suomalaista vaihtaa tuulivoimaan, säästyy 86 000 henkilön kokonaishiilijalanjälki."

Sitran mukaan mitä enemmän tuulivoimasopimuksia tehdään, sen enemmän tuulivoimaa rakennetaan.

Pari kysymystä Sitralle:
1) Jos vaihdan sähkösopimukseni joka teoriassa on 100% vesivoimaa tuulivoimasopimukseen, miten hiilijalanjälkeni vähenee yhdeksällä prosentilla? 
2) Miten tuulisähkösopimusten määrä on korreloinut tuulivoimarakentamisen kanssa?

Tällä hetkellä tuulivoimarakentamisen volyymi on ollut pelkästään riippuvainen sille myönnetyn tuen määrästä. Kun nimellisteholtaan 2500 megavolttiampeerin tukikiintiö on täyttynyt, ei Suomessa tänä vuonna aloiteta yhtään uutta tuulivoimahanketta ellei uutta tukea myönnetä.

Itsestään selvyys on, että sähkösopimus ei mitenkään vaikuta siihen miten pistorasiasta otettu sähkö on tuotettu. Väite että tekemällä tuulisähkösopimus kuluttajan hiilijalanjälki pienisi on täysin valheellinen.

Sitra väittää olevansa riippumaton taho ja vastuussa vain eduskunnalle. Tosiasiassa Sitra on alistanut itsensä tuulivoimateollisuuden puhemieheksi ja jakaa kritiikittä näiden valheellisia väittämiä. Täysin riippumatta siitä mitä mieltä kukin on tuulivoiman tukemisesta ja sen lisärakentamisesta, Sitran asiantuntemus vedetään lokaan tällaisilla väittämillä.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Lisäksi väite että kilpailuttamalla sähkösopimus ja valitsemalla kalliimpi tuotantomuoto saisi säästöä on tietenkin silkkaa potaskaa enkä ymmärrä, kuka tällaista kirjoittaa.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Sitra kauppaa mielikuvia, näillä näytöillä millä Sitra ratsastaa julkisen rahan jakajana on pelkästään haittaa suomalaisille. Sitra ei edistä suomalaisten etua, ja sen takia koko järjestön olemassaolosta on pudonnut pohja pois. - Sitra pitää asettaa lopetuslistalle mahdollisimman nopeasti.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Jälkeä voi helpoiten pienentää 9% tekemällä suoraan 9% pienemmän jäljen kulkematta hilavitkutinkauppiaan kautta. Palstatilaa sillä ei kyllä saa.

Jos sähköä käytetään 85 TWh vuodessa ja halutaan pienentää kulutusta 9%, meidän pitää kuluttaa 77 TWh. Se ilmeisesti tarkoittaa sähkön tuhlauksen tasoa, jossa olimme vuonna 1999.

Ei mikään paha rasti nyt kun sähkökäyttöisiä paperitehtaita on ajettu alas, rakennusten eristävyyksiä on parannettu ja koneet, laitteet ja lamput toimivat energiatehokkaammin.

Vielä tuolloinkin voisimme edelleen käyttää suurimman osan sähköstä erilaisten vastusten lämmittämiseen. Sitähän sähköllä käytännössä tehdään, vaikka lämpövastus ei olisi laitteessa suoraan näkyvissä.

Niin kauan kun sähköllä tehdään suoraan lämpöä, tai kun joka kodissa sähköllä tehdään pakkaspäivänä kylmää, ei sähköstä ole pulaa. Oikeasti homma menisi hankalaksi silloin, jos led-lamput ja välttämätön elektroniikka eivät toimisi, mutta niillä nyt ei ole mitään tekemistä Suomen sähkönkulutuksen kanssa.

En usko, että mitään todellista tahtoa tuhlauksen pienentämiseen löytyy edes ns vihreistä puolueista. Koko homman ideana kun on jatkuvasti lisätä kulutusta ja erilaisia riippuvuussuhteita. Näennäisiä muutoksia tehdään korkeintaan siksi, että saadaan myytyä jotain uusia laitteita.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Pari energiaprofessoria, Maria Kopsakangas-Savolainen ja Rauli Svento kirjoittaa HS:ssa (3.1.), että kun tuotanto on suurta ihmisille pitäisi rakentaa kannustimia jotta he käyttävät sähköä:

”Kuluttajaa on järkevää kannustaa kuluttamaan energiaa silloin, kun kysyntä on tarjontaa vähäisempää – siis kun tasaista perustuotantoa ja ajallisesti vaihtelevaa tuuli- ja aurinkotuotantoa on tarjolla enemmän kuin sitä kulutetaan.”

Juuri joulunpyhinä mm. Saksassa maksettiin sähkön kuluttamisesta jopa yli 50 euroa / MWh. Näin puheet säästöistä kääntyvät päälaelleen, kun kyse on tuulivoimasta.

Käyttäjän PekkaSaikkonen kuva
Pekka Saikkonen

Jos tätä tuulivoimapelleilyä halutaan jatkaa, tarvitaan pumppuvoimaloita tjsp ja nopeasti.

Mikähän siinä on, että alun perin hieno ja kaunis ajatus saasteettomasta energiatuotannosta aiheuttaa nykyään armottoman v..tusreaktion joka kerran, kun siitä jotain kuulee?

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Piste iin päällä v-tuskareaktioon tuli presidentin uudenvuoden puheesta: "Suomi ottaa ja kantaa vastuuta. Olemme sitoutuneet Pariisin sopimuksen toimeenpanoon ja juuri lisänneet kansainvälistä ilmastorahoitustamme. Myös suomalainen cleantech-teollisuus on mukana kehittämällä kestäviä ratkaisuja."

Ja kun juuri hetkeä aiemmin oli puheessa moite Suomen runsaasta velkaantumisesta. Trump järjesti USA:n pois Pariisin sopimuksesta, kun se ei ajanut amerikkalaisten etuja. Suomen presidentti hyväksyy suomalaisten ylivelkaantumisen, myös Sitran johtaja Mari Pantsar lobbaa häikäilemättömästi tuulivoimaa, hän on myös S-ryhmän Advisory Groupin jäsen, ohjaamassa S-ryhmää riskittömään toimintaan valtion tuella. (veronmaksajien tappioksi) Sitra on eduskunnan alainen rahasto:
"Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on rahasto, jonka tehtävänä on edistää Suomen vakaata ja tasapainoista kehitystä, talouden kasvua sekä kansainvälistä kilpailukykyä ja yhteistyötä."

Nyt kun Sitra on itse irtisanoutunut tehtävästään, niin kyllä se minun mielestä pitää hyväksyä, ei meillä ole varaa ylläpitää vahinkoa tuottavaa toimintaa.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

O. Tynkkynen pitää savustaa hiilidioksidilla ulos SITRAsta.

Risto Salonen

Tähän sopii vertailuksi hyvin Fortumin Loviisan (ennätys)tuotanto viime vuodelta 8.2 teraa. Koko tuulivoiman tuotanto 12/16 - 11/17 oli 4.7. Käyttöastetta ei kai kannata vertailla.
Luvut puhuvat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset