Saaresta Merenelävä

Päättäjien viinakset kunnan piikkiin

  • Neljä koppaa viiniä, pari kaljaa, ja eiku seminaariin.
    Neljä koppaa viiniä, pari kaljaa, ja eiku seminaariin.

Kemiönsaari on pieni saaristokunta Varsinais-Suomen lounaiskolkassa.

Kunta järjesti valtuustoseminaarin linnakesaari Örössä 3.-4.10. 1,5-vuorokauden seminaariin kuului virallista ohjelmaa työohjelman mukaan ensimmäisenä päivä viisi, toisena neljä tuntia. Lisäksi oli saarikierrosta, illallista, saunomista ja vapaamuotoista tutustumista. Seminaariin osallistui 25 henkeä, luottamus- ja virkamiehiä, ja sen kustannus kunnalle oli noin 15 000 euroa josta osallistujien palkkiot noin 5500 euroa. Konsultti veloitti 2700, kokouspaikka yöpymisineen ja aterioineen vajaa 6000. Kuljjetus Kasnäsistä Öröseen ja takaisin 750 euroa paitsi joku joka taisi missata kuljetuksen kun erikseen kunta maksoi 130 euroa taksiveneestä. Valtuustoseminaari maksoi noin 600 euroa per osanottajaja tai noin 1670 euroa / työtunti.

Matkalle varustauduttiin käymällä Alkon ja kaljakaupan kautta: 4 kpl kolmen litran viinipäniköitä ja kaksi 20 tölkin pakettia Karhua kunnan luottokortilla. Tarjoilu kuulemma tapahtui vapaa-ajalla, illanviettona kului ravintolasta tilattuna yhdeksän pulloa valko- ja punaviiniä sekä kuusi kuohuvaa ja mainittujen karhujen lisäksi reilu 50 bastuöliä ja siideriä, kunnan piikkiin. Kuulemma itsehamstratuista viineistä tuli kaksi pänikkää takaisin kunnantoimistolle. Ravintola-annoksina laskettuna kulutettiin veronmaksajien rahoilla noin 220 ravintola-annosta, eli keskimäärin yli yhdeksän per nuppi illanvietossa.

Minulla ei ole varaa naljailla kenenkään alkoholinkäytöstä, itsellenikin maistuu. Sen sijaan voisi hyvällä syyllä kysyä, olisiko kunnilla syytä tehdä ohjeistus alkoholintarjoilun suhteen? Normaali lasi-pari viiniä illallisella ja saunakalja tuskin useimpaa haittaisi vaikka siitäkin voidaan perustellusti kysyä, pitäisikö osallistujan maksaa ne itse. Alkoholiongelmaiselle, en tiedä onko heitä joukossa, vapaa tarjoilu voi olla paha paikka.

Taannoin me täällä järkytyimme kun kemiönsaarelaisnuoret löytyivät alkoholinkäytön kärkijoukosta, tätä pohtiva tilaisuuskin järjestettiin. Ja samalla kunta ostaa meille päättäjille kahmalokaupalla alkoholia, perusteena seminaari, illanvietto ja toisiimme tutustuminen.

Vastaava yhdeksän tunnin seminaari voitaisiin järjestää myös tiivistäen yhdessä päivässä kunnan tiloissa. Ja säästää valtaosa kuluista. Kuuluuko kunnan kannustaa valtuutettuja ryypiskelemään keskenään tutustumisen ja yhteistyön merkeissä? Kunnan budjetissa 15 000 on tietenkin pikkuraha mutta kysymys on kovin periaatteellinen, etenkin kun se pannaan haisemaan pienen joukon seminaari- ja illanviettokuluhin kahtena perättäisenä arkipäivänä.
 

Muoks: Yle Åboland teki jutun asiasta.

Muoks: Samoin YLE.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ei kovin pieni rahasumma. 2-3 normikansalaisen kunnallisverot.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Olisiko tuo ollut kuitenkin symposium? Eikö se ole niin, että seminaarissa otetaan viinaa lopuksi ja symposiumissa koko ajan?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Hyvä kysymys, hallintojohtaja väitti että tämä olisi ollut seminaari tuon Pertin määritelmän mukaan. Mutta tässä mennään vähän ojasta allikkoon:

Jos tarjoilu on virka-aikana, ei siellä sovi olla humalassa. Jos taas virka-ajan ulkopuolella, kysymys on että miksi julkishallinto maksaa virka- ja luottamusmiesten kännäämisen näiden vapaa-ajalla.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olettaisin että nämä "seminaarit" ovat myöskin eräänlainen odotettu ja kiva lahja osallistujille. Muutenhan ne aina pidettäisiin tehokkaasti kunnan- tai firmojen omissa tiloissa, tai paikallisessa ravintolassa, jos omiin tiloihin ei mahdu?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ihan oikein Kaija. Nämä "seminaarit" ovat vuotuinen tapaus, muistaakseni viime vuonna matkattiin Hankoon. Kunnan virkamiehillä on tietenkin palkallinen vapaapäivä ja valtuutetut vakuuttavat työpaikoillaan että kyse on yhteisten asioiden hoitamisesta.

Meillä on kylän keskellä 100 henkeä vetävä kunnan omistama tila ja auditorio mutta sehän ei tietenkään käy, koska pitää mennä jonnekin kauas ja tehdä irtiotto ja vähän tutustua. Eikä keskellä kylää kukaan tuota kehtaisi tehdä, kunnan piikkiin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Maksoiko kunta vielä erikseen osallistujien ansionmenetyksistä, koska tapahtuma oli arkipäivinä?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Hyvä kysymys, todennäköisesti noin mutta kun kaivelin asiaa tuli hallintojohtajalta poissaolovastaus klo 14: Oli nyt lähtenyt lomille maanantaihin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Luova ajankohta lomalle. Normaalien ruoka- ja saunajuomien pakkauskoot ja -määrät näyttävät olevan kasvussa.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Siellähän on oltu juovuksissa!
Yhdeksän annosta pystyy kyllä äijänköriläs polttamaan pitkin päivää naukkaillessa, heräilee ehkä aikaisin, mutta kai siellä jokunen hentoinen nainenkin oli. Ilmankos kaksi viinipänikkää lähti takaisin, kunnalliseen kohtuukäyttöön virastolle.

Voisin ehkä lähteä Öröseen kokoustamaan minäkin, mutta pari päivää ja huone olisi syytä varata palautumiseen, lääkinnällinen kirkas pullo jossakin kylmässä kaapissa. Ja vähän likööriä, varmuuden vuoksi.

Vakavammin. Ne mukaan hommatut vaikuttavat kohtuullisilta. Kortin holtiton vinguttelu ravintolassa ei sitä ole.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Ehkä varsinaisesta aiheesta hieman sivuun, mutta mainittakoon ettei Örössä enää kouluteta varusmiehiä ja toiminta on muutenkin vähäistä. Tosin aikanaan kertausharjoituksien purkuillanvietot kerholla olivat rentouttavia!

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Hmm... Kaksipäiväinen seminaari tutustumisen merkeissä. Tuosta viinamäärästä tulee mieleen, että on hyvin harkiten suunniteltu yksi seminaaripäivä ja lisäksi toinen krapulapäivä.

Kuuluuko mitään huhuja olisiko joku seminaaripippeloissa onnistunut kaatamaan jonkun sihteerikön tai naispuolisen puoluetoverin? Jos ei nyt, niin toivotaan, että yhdeksän kuukauden perästä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jotenkin tulin murheelliseksi tästä jutusta. Viinaahan sanotaan viisasten juomaksi, mutta onko Kemiönsaaren valtuustossa ja virkakunnassa riittävästi viisaita? Mitä muita vaihtoehtoja olisi olemassa virkistäytymiseen seminaarin tai symposiumin ohessa?

Niin muuten, jos leikataan, niin ennemmin sirkushuveista kuin leivästä. Että omat eväät mukaan jne.

Pekka Pylkkönen

Kenenkään viinat ei kuulu toisten maksettavaksi. Miten tää on mennyt tähän..

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Kunnan hyvinvoinnista ja tulevaisuudesta huolehtiminen on vaativaa työtä. Raskas vastuu painaa, kunnan ja kuntalaisten hyvinvointi tunkeutuu epäilemättä monilla aivan uniinkin. Välillä pitää rentoutua että jaksaa, rakentaa aina vaan parempaa yhteistyöhenkeä taustaksi tuleville ponnistuksille kuntalaisten hyväksi. Uskon että tällainen huviretki on kuin rahaa pankkiin panisi, maksaa itsensä parempina päätöksinä ja jaksamisena työssä.

Vastaavaa akkujen latausmenetelmää käytetään runsaasti myös yrityselämässä.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Säisän kanssa hyvin samaa mieltä olen. Minusta kuntien päivän parin kokous/seminaarimatkoista pidetään turhan suurta kohua. Ympäristön vaihdolla saadaan useimmiten ainakin vastaisuudessa parempia tuloksia aikaan. Aivan samalla tavallahan ihminen toimii, hän lähtee kotoa pois lomalle, jotta arkinen työ vastaisuudessa helpommin sujuisi.

Kuntapäättäjä, joka luottamustehtävänsä kunnolla hoitaa -ainakin pienillä
paikkakunnilla - maksaa siitä, että hän osallistuu yhteisten asioiden hoitoon. Kokouspalkkiot ovat ainakin meillä muutama kymppi/kokous, joka missään tapauksessa ei vastaa tehtävään käytettyä aikaa. Joku ilmainen viikonloppukokous on minusta hyvinkin kohtuullinen lisä olemattomiin kokouspalkkioihin.

Selvä vaihtoehto olisi tietenkin kokouspalkkioiden selkeä nosto vastaamaan luottamustehtävän hoitoon käytettyä aikaa.

Perinteinen vertaus aloittajan esiintuomassa menoerässä on se, mitä muuta sillä olisi saanut tehtyä. Tämä kylläkin on loputon suo. Jos tärkeitä asioita kysyy vaikkapa vanhukselta tai pikkulasten vanhemmilta, niin tärkeysjärjestys on aivan varmasti erilainen.

Tottakai tämänkaltaisissa asioissa jonkinlainen kohtuu tulee olla, aloittajan mainitsemat kulut ovat minusta aivan kohtuulliset.

Useimmissa tapauksissa taitaa perisuomalainen kateus olla arvostelun perimmäinen syy. En nyt tarkoita aloittajaa, mutta noin yleensä voi kyllä olla.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jos tarkoitus on vain maksaa osa kokouspalkkioista tarjoiluina ja elämyksinä niin sitten se ainakin pitäisi sanoa avoimesti ääneen.

Tuollaisilla irtiotoilla on oma paikkansa, siitä olen samaa mieltä. Se on sitten eri asia että kenen pitäisi maksaa, kun luottamus- ja virkamiehet viettävät vapaa-aikaa keskenään verkostoitumisen ja tutustumisen merkeissä.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala Vastaus kommenttiin #19

Tarkoitat siis, että tälläissä kokoontumisissa luottamushenkilön pitäisi maksaa?

Noin yleisesti voi miettiä, miten nykyään edes saadaan päättäjiä. Raha ei
ainakaan voi houkuttimena olla. Väitän, että tunnollisesti pestinsä hoitava
ei taloudellisesti mitään hyödy.

Taloudellisesti tiukkoina aikoina päättäjä harvoin voi tehdä päätöksiä, jotka kaikkien kannalta on mukavia. On vain yritettävä valita huonoista vähiten huono.

Vielä kun keskiverto kuntalainen harvoin ymmärtää kokonaisuuksia, on arvostelun ja haukkumisen määrä suhteeton. Eikä useinkaan perustu edes
tosiasioihin.

Selvää on, että kohtuus pitää olla, mutta minä en kyllä jaksaisi mekkalaa pitää, jos kerran vuodessa esimerkiksi joku suunnittelukokous pidetään paikkakunnan ulkopuolella.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #26

Tarkoitan että luottamusmies saa palkkion ja hänelle maksetaan matkat ja ateriat. Siitä voidaan keskustella mikä on kohtuus: Sellainen voisi olla vaikka 1-2 lasia viiniä illallisen kanssa ja saunakalja. Jos luottamusmies haluaa tissutella, paikasta riippuen voi sitten itse ostaa lisää tai tuoda omat pullot mukaan. Pääasia on, että pelisäännöt olisivat selvät ja kunnassa ohjeistus.

Kun yhteisiä rahoja käytetään, pitäisi myös kustannuspuoli olla kontrollissa. 600 euroa per henkilö 1,5 päivän tilaisuudesta oman kunnan sisällä ei mielestäni sitä ole. Mielipidekysymys.

Se nyt on selvää, että palkkiot eivät ole kenellekään motiivi eikä niillä rikastu.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Rahankäyttö on seurakunnissa ja tavallisissa kunnissa ollut viime aikoina sellaista, että kohta he joutuvat järjestämään meriseminaarin jossa pohditaan luottokortin ja yhteisten varojen käyttöä. Kurssiin sisältyy myös käytännön harjoittelu.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Alkoholikustannukset ovat ihan mitättömät tuossa kokonaisuudessa. Täytyy ihmetellä mistä nyt oikein tyrmistytään?

Itse ihmettelen enemmän osallistujille, tällä tarkoitetaan kaiketi valtuutettuja, maksettuja palkkioita. 5500 euroa on aika iso summa muutaman tunnin työstä, varsinkin kun kyseessä ei ollut edes virallinen kokous vaan seminaari.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kokouspalkkio on 112,5 euroa / päivä yli 3 tunnin kokouksesta.

En nyt myönnä että "pöyristyminen" on oikea sana, kustannus kokonaisuudesta ei ole iso vaan periaatteellinen. Että kuuluuko kunnan maksaa valtuutettujen juomat näiden vapaa-ajalla.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Nostin vain korvaukset esille kun itselle ei ole koskaan maksettu kerran vuodessa tehtävästä valtuustoseminaarista/retkestä koskaan mitään kokouspalkkioita, ansionmenetyskorvausta tai päivärahoja. Majoitus, ruoka ym. tarjoilut ovat olleet riittävä korvaus. Myöskään virkamiehen eivät ole ottaneet päivärahoja.

Valtuustoretkillä on myös hankala määritellä missä vaiheessa vapaa-aika alkaa ja onko sitä edes koska ainakin oman kokemukseni mukaan seminaari ja politikka jatkuvat kyllä virallisen ohjelman päättymisen jälkeenkin.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Menee ´aiheesta´ohi ,mutta inhimillinen uteliaisuuteni panee kysymään: Onko Janne eka kerta , kun karusellissa pyörit ?

Tärkiä asiahan tuo kuntapolitiikkojen rahakohellus on, mutta olet mielestäni kirjoittanut useampiakin ´karuselliin´ kelpaavia kirjoituksia noin 4000 miljoonaa meille maksavasta tuulihuijauksesta : Turunen oli - kenties opastuksesi ansiosta- aivan eri mies eilen TV-uutisissa verrattuna hänen " Hakkarainen on ...ootti" - blogikirjoitukseen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Alkoholilla on sellainen vaikutus. Viittaan nyt karuselliin, en Turuseen.

Pekka Iiskonmaki

Ei tuo ihan hillitöntä juomista ollut. Ihan meikäkäisen mökkisatsi.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Minusta Janne ei kertonut missään kohtaa, montako tölkkiä/lasillista itse joi?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Marskin syntymäpäivänä 4.6.1942 jaettiin yksi puolen litran viinapullo viiteen mieheen. Useissa yksiköissä päädyttiinkin siihen ratkaisuun , että yksi mies sai juoda koko pullon ja muuta neljä seurasivat viinan vaikutuksia miehen käytökseen.

Samaa periaatetta noudattaen Kemiönsaaren valtuustoseminaarissakin olisi selvitty pienemmällä viinamäärällä ja tutustuttu aivan varmasti paremmin ainakin joihinkin valtuutettuihin ja heidän sielunelämäänsä ja viinapäähänsä.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Luin toisesta blogista, ettei aloittaja syystä tai toisesta ollut tilaisuudessa mukana! Silloin lienee vaikea tietää, milla tavalla alkoholia tilaisuudessa on käytetty! Kohtuudella tai kohtuuttomasti?

Voisi kysyä sitäkin, että mikä aloittajan kommentti asiaan olisi, jos hän siellä olisi mukana ollut? Sama vai erilainen?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tieto alkoholinkulutuksesta on saatu pyydettäessä kunnantalolta, eli kuiteista sekä hallintojohtajalta, joka kertoi että ostetuista 2 pänikkää vinkkua palautui kunnantalolle. Julkisia tietoja.

En osallistunut keskellä viikkoa pidettävään kahden päivän seminaariin koska yrittäjän keskellä syyssesonkia on vaikea irroittautua ja koska yhteismhuoltajuuden myötä se oli viikko jolloin 8-vuotias poikani asuu luonani. Ilmoitin hyvissä ajoin kunnavaltuuston pj:lle että en pääse ja esitin toivomukseni että tällaiset pidettäisiin niin että mahdollisimman moni pääsee mukaan. Kaikille ei ole helppoa ottaa kahta päivää vapaata.

Jos olisin ollut mukana, olisin varmasti nauttinut tarjoilusta siinä kuin muutkin. Tämä on mielestäni vähän epärelevanttia koska en ole syyllistänyt ketään mukana ollutta. Niin kauan kuin mitään ohjeistusta ei kunnalla ole, on vähän vaikea väittää että juominkien vastaanottamisen pitäisi olla osallistujan "moraalista" kiinni.

"Kohtuudella vai kohtuuttomasti?" Epäilemättä sekä-että, koska 9 annosta on keskiarvo, osa ei ole juonut mitään ja joku toinen pajon yli.

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Porissa Heikki Kosken ollessa kaupunginjohtaja ei viinaksia tarjoiltu, kun aiemmin niitä nautittiin reippaanpuoleisesti. Kun Heikki lähti ALKOon pääjohtajaksi niin viinakset alkoivat virrata ja laulu raikata taas Karhukaupungissa siihen tapaan, että Kaupunginjohtaja Sinisalmi sai varoituksen alkoholin käytöstä.

Ehkä valtuusto voisi itse tehdä aloitteen, että kunnan tilaisuuksissa ei tarjota alkoholia eikä muuta ilojuomaa. Jos haluaa laulaa ja juoda niin tuo omat juomat mukaan ja tarjoaa valtuustokaverillekin. Eikö se ryyppykavereiden side ole ikuinen ja toveruus myös?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ajattelin tehdä juuri tuollaisen aloitteen seuraavassa valtuuston kokouksessa. Valtuustoaloitteilla on huono tapa hautautua lautakuntiin vuosiksi, mutta jos tämä pöhinä auttaisi?

Pentti Korhonen

Samanlaista on törsäys kuntapäättäjillä kuin kirkollakin. Ja samanlaisia ovat reaktiiot. Rötökset pitäisi selvittää laitoksen sisällä, ei julkisuudessa. Näin voitaisiin peitellä ja painaa villaisella väärinkäytökset ja meininki jatkuisi samanlaisena kuin ennenkin. Vain julkisuus on se joka pakottaa muutoksiin ja terveempiin toimintatapoihin.

Samalla tavalla syytellään viestintuojaa kuin piispa Laajasalon tapauksessa. Syyllinen ei ole väärintekijä vaan se joka väärinteot paljastaa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Janne hyvä, totesit tarkastusvaliokunnan jäsenenä vain sen mikä kunnanjohtajan mukaan on "normaali käytäntö" Kemiössä.

"Kunnanjohtaja Anneli Pahtan mukaan tällainen kestitseminen on kuitenkin normaali käytäntö"

Mikä siis on tarve erottaa tarkastusvaliokunta?

Täällä Espoossa ollaan sen verran köyhiä, ettei tuollainen kestitseminen voisi tulla kysymykseenkään kun meidän rahat meni metroon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset