Saaresta Merenelävä

Sitoutumaton emeritusprofessori Matti Viren ja Lauran plagiointi

Sitoutumattomaksi illmoittautunut professori Matti Viren kirjoitti tänään Puheenvuoroon blogin Laura Huhtasaaren gradusta. Viesti oli jotain sen suuntaista, että Huhtasaaren gradua ei pidä arvostella ellei arvostele kaikkien muidenkin "julkisuudenhenkilöiden" gradua ja että vuosia sitten joku opiskelija teki vielä paljon enemmän plagiointia. Kirjoitus nousi Uudessa Suomessa sekä Puheenvuoroon karuselliin että uutisiin. Uutinen antaa ymmärtää, että "talousprofessori" on vain hämmentynyt asiasta.

Miten sitoutumaton professorimme on? Googlaus "Matti Viren perussuomalaiset" antaa mielenkiintoisia tuloksia:

Viren on esiintynyt "Suomen perustan" keskustelutilaisuudessa varsin maahanmuuttokriittisin alustuksin.
Matti Virenin tekemän maahanmuuttokriittisen tekstin on kustantanut Suomen perusta, eli perussuomalaisten ajatuspaja, eli perussuomalainen puolue.

"Sitoutumaton" Matti Viren on nauttinut perussuomalaisten säätiön rahoituksesta ja jonka kirjoitukset ja mielipiteet ovat lähellä perussuomalaisten euro-, eu-, ja maahanmuuttopolitiikkaan. Virenillä on oikeus mielipiteeseensä siinä kuin kenellä tahansa muullakin, mutta professorin auktoriteetin taakse kätkeytyminen "sitoutumattomana" kun kyseessä on lähinnä tuki yhdelle presidenttiehdokkaalle kannattaa nostaa framille.

Virenin ajatus siitä että "tapaus Huhtaasaren blogin seuraaminen on hämmentävää" on ymmärrettävämpää, jos tiedostaa Virenin läheiset suhteet perussuomalaisiin.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Professori Virenin henkilökohtaisilla mielipiteillä ei liene merkitystä, kun pysytään tosiasioissa, perusteltujen väitteidensä kiistämisyritykset hänen yhteiskunnallisella aktiivisuudellaan eivät ole muuta kuin klassinen Argumentum ad hominem -argumentaatiovirhe.

Huhtasaaren gradu on aivan normi perusmaisterihuttua, kaikkine lähdeviittauksineen ja -puutteineen niissä. Aivan samanlaisia on yliopistojen kirjastot täynnä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jälkimmäisestä olen pitkälti samaa mieltä. Mutta nyt on kyse Huhtasaaren gradusta eikä muiden graduista ja emeritusprofessori Virenin ilmiselvästä pyrkimyksestä valkopestä asiaa whataboutismilla.

Jos Lahtinen tai Salonen olisi sanonut että "mutku toisetkin" niin tuskin olisimme uutisissa tai karusellissa. Mutta kun sen kertoo "sitotumaton" talousprofessori niin a vot.

Ennen oli tupakkateollisuus, sittemmin uusiutuva energia ja nyt nämä maksetut professorit änkeävät jo politiikan puolelle. On täysin relevanttia tarkastella lausuntoja heidän taustojaan vasten, nyt ei ole kyse mistään vertaisarvioitavasta tukimuksesta (jossa siinäkin se on relevanttia ihan tieteen perusperiaatteiden mukaan).

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Katsos Janne Virenin ongelma on se, että hän on vuosia esittänyt kaikenlaista kritiikkiä julkisen talouden osalta, mutta ei ole koskaan esittänyt vakuuttavia vaihtoehtoja. Nyt kun tie on tukossa on ainoa keino esittää niitä talousviisauksia maahanmuuton ongelmina.

Taisin joskus kysyä häneltä, että jos on oppituolin proffana yliopistossa ja esittää vain ranskalaisin viivoin ongelmia mutta ei yhtään ratkaisua niin silloin on hukassa. Tieteen tärkein tavoite (kyös kansantaloustieteen) on rikkoa rajoja ja löytää uusia vaihtoehtoja (anna väitöskirja tekijöille uusia aiheita eikä pelkästään niitä, jotka vain toteavat asioiden olevan kuten aina). Jopa joskus niinkin, että joutuu luopumaan vallitsevasta maailmankatsomuksesta, jotta voi nähdä rajan taaksen. Näinhän niitä suuria läpimurtoja on löydetty vuosisatojen aikoina ja suurmmissa niissä on jouduttu hylkäämään kaikki silloiset nykyolettamukset. Esim. Aurinkokeskeinen maailmankaikkeus vs. maakeskeinen, Gravitaatiolaki, Evoluutioteoria, Suhteellisuusteoria, kvanttifysiikan teoriat, puhumattakaan matematiikan ja psykologian teoriosta. jne..

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Toivottavasti Ritalalta saadaan selvitys tähän henkilöön menevään kamaluuteen.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Oho, nyt läimitään jo olkiukkoja:"maksettu professori", "tupakkateollisuus", "uusiutuva energia".

Mutta nyt taidetaan mennä jo toiaalle: Ad hominem motivum -argumentaatiovirheessä vedotaan henkilön, jota kritisoidaan, omiin intresseihin. Nämä voivat vaikuttaa henkilön esittämiin väitteisiin, mutta ne eivät tee niitä automaattisesti vääriksi.

Faktoja:
- opiskelijoiden ohjeistus lähdeviittausten muodostamisessa on ainakin ollut hyvin kevyttä, tai sitä ei ole ollut ollenkaan. Itselleni sitä ei opetettu missään vaiheessa, otin itse asioista selvää, tosin vasta vuosia sen jälkeen, kun olin jättänyt lopputyöni ja olin jo työelämässä.
- Muut ehdokkaat eivät ole joutuneet samanlaiseen syyniin. Kukaan ei taida enää muistaa, miten Vihreiden ehdokkaan Pekka Haaviston professuurin laita oli ?
- Professori Viren tuo esille Alexander Stubbin väitöskirjan puutteet lähdeviittauksissa ja sen, että 38% hänen työstään on oletettavasti lainauksia. En taida pidättää hengitystäni odottaessani julkista Stubbin pätevyden teilaamista

Pekka Haaviston ja Alex Stubbin tekemisillä ei ole tietenkään sijaa tässä keskustelussa. Ne kannattaa kuitenkin muistaa, kun arvioidaan, miten yksipuolista keskustelu on näissä vaaleissa ollut.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ne "faktat" ovat tässä yhteydessä nimenomaan whataboutismia, jonka suuntaiseen päätelmään ilmeisesti (?) itsekin viimeisessä kappaleessa menet. Nyt on kyse Huhtasaaren gradusta.

Professorin taustat ja mahdolliset kytkökset ovat tietenkin olennaisia etenkin silloin, kun tämä itse kertoo olevansa sitoutumaton ja kun hän puolustaa jotain poliittista agendaa ja tässä tapauksessa ehdokasta nimenomaan mielipidepohjalta mutta professorin auktoriteetilla. "Maksettu" viittasi Suomen perustan julkaisemaan pamflettiin mutta myönnän, että siitä olisi voinut saada toisenkinlaisen kuvan.

Kun mielipide esitetään tai uutisoidaan taloustieteen professorina, se on tietenkin painavampi vaikka tosiasiassa asialla ei ole mitään tekemistä taloustieteen tai henkilön professuurin kanssa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Tällekin alustalle kirjoittavista kiihkeimmistä persujen puolustelijoista suuri osa on nimenomaan ns. sitoutumattomia. Ilmeisesti persut herättävät joukossa ihmisiä piilevän hoivavietin.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"Professori Viren tuo esille Alexander Stubbin väitöskirjan puutteet lähdeviittauksissa ja sen, että 38% hänen työstään on oletettavasti lainauksia."

Se, että lainauksia olisi 38% ei tarkoita sitä, että lähdeviittaus olisi puutteellinen. Kun Turnit löytää jotain tarkoittaa se ainoastaan sitä, että sama teksti esiintyy muuallakin. Mikäli Turnitin löytämät kohdat on viitattu oikein, mitään ongelmaa ei ole.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Lisätään vielä että puolihuolimaton rinnastus Stubbin väitöskirjaan on erikoinen, koska väitöskirjat aivan varmasti tarkastetaan paljon huolellisemmin kuin gradut. Halutessaan tuon voi nähdä niinkin, että tarkoitus on vain kääntää huomio muualle. Eikä tätä mahdollisuutta jätetä käyttämättä:

https://twitter.com/ReijoTossavaine/status/9543504...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Onhan meillä täällä dosentteja ja nyt sitten professoreitakin, kaikki ovat jaloja objektiivisia tarkkailijoita. :)

Se tunkee läpi se tuoksu, vaikka kuinka esittäisi, ja se haju ei ole puolueettomuuden tuoksu.

Minä uskon näiden professoreiden ja dosenttien juttuihin yhtä paljon kuin joulupukkiin, tai kyllä taitaa joulupukki kuitenkin olla uskottavampi. :)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Matti Viren tosiaan ilmaisee mielipiteitään akateemisen auktoriteetin ja ilmoitetun "sitoutumattomuuden" rintamista, vaikka siis on persujen rahoittama poliittinen toimija? Säälittävää.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Mahtaneeko Viren alustaa ja vierailla myös muiden yhdistysten tilaisuuksissa? Pelkästäänkö näissä mitä tässä mainittiin?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

En tiedä. Kerro toki jos joku muu poliittinen puolue on rahoittanut julkaisuaan tai minkä puolueen tilaisuuksissa on käynyt?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kunhan kysyin, että onko näin, kun noita olet netistä jaksanut etsiä.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

No, jatkossa keskustellessamme Huhtasaaren kanssa voimme varmaan ehdottaa saman tien titteleiden heittämistä nurkkaan.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Keskustelu Huhtasaaren gradusta tuo hänelle muutaman äänen lisää. Saattaa saada 5 %.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Ja täytyy muistaa, että Huhtasaari on persujen koko kuva.

Käyttäjän RitvaLamberg kuva
Ritva Lamberg

Pieniä ovat silakat joulukaloiksi.. jos tämä asia pitää nostaa näin valtavalla älämölöllä uutiseksi. Miksei kukaan puhu mitään esim. niistä suoranaisista rikoksista, joihin Niinistö oli 90-luvulla osallisena, kun tuhannet yrittäjät ajettiin perusteettomasti konkurssiin ja osa teki sen takia itsemurhan, osa maksaa keksittyjä velkoja vieläkin? Niinistö oli silloin mukana ja nyt ollut jo kuusi vuotta presidenttinä, mutta yhtään mitään ei ole tehnyt asioiden korjaamiseksi. Tuskinpa tekee jatkossakaan. Miksei näistä kukaan puhu mitään? Tai kaivele luurankoja muiden ehdokkaiden salaisista kaapeista?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kommentoin Matti Virenin ulkomaisen työvoimaan liittyvän säätelyä koskeneeseen blogiin jokunen kuukausi sitten. Viren poisti kommenttini, joissa nostin esiin hänen suhteensa Suomen Perusta -nimiseen ajatushautomoon.

Viren poisti minulta kommentointioikeuden blogiinsa.

Professori Virenillä näyttää olevan kovasti tekemistä sitoutumattoman kuvan ylläpitämisessä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Myös minä sain bannit Virenin blogiin. Miten perus-yllättävää.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Persut onnistuvat paisuttamaan Huhtasaaren piittaamattomuudesta syntynyttä kohua sillä että yrittävät kieltää koko ongelman.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

En olisi uskonut Janne sinun alentuvan tällaiseen. Miksi näin ajattelen? Siitä syystä, että googlaamalla on haettavissa monia yhteyksiä joihin Turun yliopiston taloustieteen professori Matti Viren on yhteyksissä.
Tässäpä muutama yhteys, joten voitko ihan puhtaalla omalla tunnolla väittää kytköksen olevan vain Perustaan?

"Harmaan talouden harmaasta tutkimuksesta"
49589-Artikkelin teksti-40770-1-10-20150318.pdf

"Mitä on oikeustaloustiede?"
http://www.taloustieteellinenyhdistys.fi/images/st...

Kirjoituksia Lierberaan eli vastaa Perustaa.
http://www.libera.fi/blogi/koulutuksesta-ei-saa-le...

Erinäisiä luentoja yleisötilaisuuksissa, kuten
https://www.suomenpankki.fi/fi/media-ja-julkaisut/...

Osallistunut erilaisiin tutkimuksiin, kuten esim."Maria Solakivi • Matti Virén
Kuntien henkilöstö,
tehokkuus ja kuntakoko"

https://kaks.fi/sites/default/files/Tutkimusjulkai...

Ettei vain kirjoituksesi perustu siihen, kun Viren bannasi omasta blogistaan? Luin Virenin kirjoitukseen tulleita kommentteja (enkä puhu yksin sinun kommenteista), niin aikamoista jankuttamista suurin osa niistä on. Siis minun mielestäni ja ilmeisesti myös Virenin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

En nyt Sirpa ihan ymmärrä pointtiasi. Aivan varmasti hän on tehnyt muutakin.
Eiväthän nuo linkkisi mitenkään mitätöi Virenin kerrottuja yhteyksiä persuihin.

Ja ei, tämä blogi tuli julki ensin, sitten tuli bannit.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Janne, olenko käsittänyt sitten kirjoituksesi väärällä tavalla, kun käsitän sinun yhdistäneen Virenin yksinomaan Perussuomalaisiin? Kuitenkin on hän kirjoittanut ja osallistunut myös toisenkin Ajatuspajan toimintaan eli Liberan. Näin en itse katso yhtäläisyyttä PS:ään olevan enempää kuin Lieraankaan. Kertoo itse olevan sitoutumaton. Kysymys on luottamuksesta toiseen henkilöön. Minun mielipiteeni on sellainen, että pitäisi olla vahvempaa näyttöä PS siteeseen kuin mitä itse katsot.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #26

Siinä vaiheessa kun Viren talousprofessorin statuksella puolustelee perussuomalaisten presidenttiehdokkaan toimintaa, on relevanttia tarkastella hänen kytköksiään juuri perussuomalaisiin.

Relevanttia ei ole silloin tarkastella hänen kytköksiään Liberaan, Turun Palloseuraan, Suomen partiolaisiin tai vaikka Martat ry:hyn.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #26

Sinähän olet itsekin sitoutumaton, aivan kuten Wirenkin.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kun lukee millä kiihkolla käydään henkilöön kiinni kirjoittaa sitten mistä aiheesta tahansa, jos se kirjoittaja on persu niin en yhtään ihmettele että banaanisaari kutsuu. Ja sitten itketään isoon ääneen, äitii mut on bannattu.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Onko Viren siis persu vai mitä tarkoitat?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

En minä tiedä mutta tämän avautumisen perusteella oletan että sinä tiedät.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Mutta tämä toisaalta lienee sitä oikean kommentoinnin mallia?
"Pelkäsin petteri jo että kärsit ummetuksesta etkä tule paskomaan tänne.
Max harrastaa normaalia pulushakkiaan ja onneksi sauna kutsuu niin ei tarvii osallistua siihen."
Lehtinen näin omassa plogissaan toteuttaa sananvapauttaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Sananvapaudesta kärsivät eniten he, jotka käyttävät sananvapautta antaakseen itsestään täysin ääliömäisen kuvan. Pitäisiköhän sananvapautta rajoittaa ihan näiden itsensä suojelemiseksi?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Paisti että en ole enkä tule bannaamaan ketään ikinä. Max saa pelata pulushakkia ihan vapaasti ja petteri saa käydä paskalla aina halutessaan.
Mielenkiintoista että jääny sanat noin hyvin muistiin :) .

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero Vastaus kommenttiin #31

Toisten ad hominem se vaan on parempaa kuin toisten. Ja ilman hymiöitä.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Hei! Tässä alla hyödyllinen linkki kaikille lähdeviittauksista ja plagioinnista kiinnostuneille sekä tuleville maistereille ja muille tieteentekijöille "opiksi ja ojennukseksi":

www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/98592/978-95...

Gradussa pisteen paikka ratkaisee! Otetaan rennosti!

Terkuin

Kirsi

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset