Saaresta Merenelävä

Sitra: 2000 eurolla kampaviinereitä joka päivä?

Eduskunnan valvovan silmän alla toimiva Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra tuntuu viettävän leveää elämää, kirjoittaa Seura-lehti. Puolen miljoonan euron vuotuiset tarjoilukulut on nostettu tikunnokkaan ihan syystä: Jos työpäiviä on vuodessa 250, tarjoilu on 2000 euroa joka ikinen työpäivä noin keskimäärin. Satojen tuhansien edustuskulut tähän päälle.

Sitra hallinnoi yli 700 miljoonan euron julkista rahapottia. Julkisuuslaki koskee myös Sitraa ja rahasto on vastentahtoisesti joutunut avaamaan toimintansa rahoitusperusteita.

Sitran palkkamenot ovat yli 10 miljoonaa euroa vuodessa ja "erityisasiantuntijoiksi" on palkattu entisiä huippupoliitikkoja tai näitä lähellä olevia tahoja:  Jouni Backman (sd), Liisa Hyssälä (kesk), Merja Rehn (kesk) tai Oras Tynkkynen(vihr). Mm. Tynkkynen on yhteiskuntatieteiden maisteri ja gradunsa käsitteli lihavien representaatiota tv-sarjoissa. Vanhasen II-hallitukseen vihreät ajoivat Tynkkysen ilmastoasiantuntijaksi, tähän hän on meritoitunut sivuaineopiskeluidensa kautta. Sieltä hän siirtyi Sitran vanhemmaksi erityisasiantuntijjaksi.

Sivullisen silmin Sitra vaikuttaa hyvävelikerholta, joka pyrkii viimeiseen asti salailemaan oman rahankäyttönsä ja jolla palkitaan poliitikkoja suhdepohjalta ilman pätevyysvaatimuksia. Kuinka paljon huonommin Suomen asiat olisivat, jos meillä ei olisi Sitraa? Huomaisiko kukaan?

"Tulevaisuustalo Sitra on valittu maailman johtavaksi julkisen sektorin kiertotaloustoimijaksi The Circulars Awards -kilpailussa Maailman talousfoorumin yhteydessä Davosissa, Sveitsissä."

Voitto kuuluu koko Suomelle, julistaa Sitra. Torilla tavataan. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Ehkä Sitraan olisi tosiaan aika tehdä pieni välitilintarkastus ja käydä läpi kuitit? Veikkaan, että niistä löytyisi kaikenlaista värikästä ja kiinnostavaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Koska rahasto on eduskunnan alainen, tuon voisi vinkata kenelle tahansa kansanedustajalle joka täällä kirjoittelee ja mahdollisesti myös blogeja lukee. Anyone?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Sitran rahankäyttöä ja toiminnan tuloksellisuutta on hyvinkin syytä tarkastella, mutta kyllä tuo juttu kaikessa pinnallisuudessaan kertoin lähinnä kyseisen toimittaja populistisesti virittyneestä laiskuudesta. Näppituntuma on, että julkisen rahan holtiton käyttö on ylimalkaan huomattavasti paisunut. Veikkausvoittovarojen jakeluun ja erilaisiin julkisella tuella toimiviin järjestöihin verrattuna Sitran kuprut todennäköisesti jäävät sinne pienempään päähän. Meillä olisi kyllä tutkivalle journalismille kynnettävää sarkaa, mutta kun ei löydy halua, ehkä ei kykyäkään, niin tyydytään tuohon hutkivaan journalismiin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Arvaan journalistia närästävän ainakin sen, että Sitra salasi julkisuuslain vastaisesti rahankäyttönsä kunnes eduskunnan oikeusasiamies antoi päätöksensä.

En nyt tiedä millä perusteella Sitran "kuprut" jäisivät jälkeen Veikkauksesta tai miksi Sitran rahankäyttöä ja mm. nimitysten pätevyysvaatimuksia ei pitäisi tarkastella? 700 miljoonaa euroa on iso raha ja julkisten varojen käytön seuraaminen on ehdottomasti journalismin ydintehtäviä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

En minä moittinut sitä, että Sitran rahankäyttöä ei pitäisi tarkastella. Päinvastoin, moitin sitä, että se tarkastelu jäi tuonne pullienlaskennan tasolle. Sitra käyttää vuodessa suunnilleen 50 miljoonaa (se 700 miljoonaa on Sitran tase), Veikkausvoittovaroja jaetaan yli 500 miljoonaa. Olen täsmälleen samaa mieltä siitä, että julkisten varojen käytön seuraaminen on journaliamin ydintehtäviä. Se tehtävän journalismi hoitaa kehnosti rajoittuessaa populistiselle pullatarjoilujen ja taksikuittien tasolle.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #8

En tiedä, mutta ehkä tuo pullatarjoilu oli ainoa avoin asia, mikä saatiin kaikkien muiden salailujen takaa selville? Pienistä jutuista on yleensäkin asiat lähteneet auki kerimään:).

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #8

No jos luit jutun ja siinä linkatut muut artikkelit niin kritiikki, mummiäst, kohdistuu siihen että tietoja ei ole saatavissa. Henkilöstökulut ja entisten poliitikkojen nimittäminen on toki tarkastelun kohteena.

Pullasta saa hyvän otsikon, kuten tässä blogissa. :-)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #10

Totta. Oli siinä asiallista asiaakin. Ja se, että tietoja ei ole kunnolla saatavissa, on nimenomaan sitä asiallista asiaa. Mutta huomion kohdistaminen otsikoinnilla kokonaisuuden kannalta vähäpätöiseen sivuasiaan on mielestäni kyllä hölmöä. Ehkä minä reagoin siihen hiukan liian ärtyneesti. Tilanne on vähän sama kuin jos niissä tuulimyllyasioissa, joista hyvästä syystä kirjoitat, näkyvimmäksi asiaksi nostettaisiin se, että jossakin on kyläläisille tarjottu kahvia.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Suomen Kuvalehti ja Seura sentään tutkii, perään Ylen MOT niin siinä ne alkaa ollakin. Sitra kieltäytyi antamasta tietoja, Finanssivalvonta kieltäytyi antamasta tietoja ja oikeudessa ollaan. Erikoista avoimuutta.

Liski lienee tehnyt artikkelin niillä tiedoilla mitä sai ja ei itse artikkelissa olleet Sitra vastaukset oikein vakuuta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Niko on oikeassa, aika vähän on resursseja tutkivalla journalismilla ja niilläkin joilla on, saavat yleensä paskaa niskaansa.

Näyttää vähän siltä että Suomi sulkeutuu ja salailu on entistä hyväksyttävämpää, väärään suuntaan ollaan menossa niin lehdistönvapaudessa kuin muussakin avoimuudessa. Johtavat poliitikot pääministeri edellä ajavat tätä linjaa ja jostain syystä kansalaiset vielä taputtavat.

Siksi näiden asioiden penkominen on entistä tärkeämpää.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

En lähde kyseenalaistamaan muiden syvempää ymmärrystä laiskuudesta, hutkimisesta ja populismista, mutta itse olen viime vuosina kokenut Seuran artikkelit suorastaan korkeatasoisina. Seuralla on myös kiinnostavia kolumnisteja, kuten taloushistorian saralla meritoitunut professori Markku Kuisma. Suosittelen tuota juttua Sitrasta muillekin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset