Saaresta Merenelävä

Tuulivoimatuen leikkaamisella irti kivihiilestä

Valtioneuvosto Kimmo Tiilikaisen johdolla on päättänyt antaa tukea niille yrityksille, jotka lopettavat kivihiilen käytön vuoteen 2025 mennessä. Kunnianhimoiseen tavoitteeseen pääsemiseen tarjotaan nyt porkkanaa. Tuki, noin 90 miljoonaa euroa, siirretään aikaisemmin suunnitellusta uusiutuvan energian tuesta kivihiilestä luopumiseen ja uusien energiamuotojen kehittämiseen.

Nyt meillä on ensimmäistä kertaa valjennut se, mistä SITRA raportoi jo vuonna 2015. Tuulivoimatuki on pois todellisista keinoista vähentää co2-päästöjä ja käytännössä tuulivoimatuki lisää päästöjä

Valtioneuvoston oli aikaisemmin suunnitellut tukevansa uusiutuvaa energiaa, käytännössä tuulivoimaa, 2 TWh:n verran. Tuen uudelleenallokointi tarkoittaa, että uusituvan huutokauppamallissa on tarjolla veronmaksajien rahoja enää 1,4 TWh:lle.  Uutta tukea ei tule myöntää sellaiselle energiantuotantomudolle joka ei leikkaa co2-päästöjä, kuten tuulivoimalle.  Sähkön ja lämmön yhteistyotanto sekä julkilausutusti "lämpövarastoihin, geotermiseen lämpöön ja hukkalämpöjen hyödyntämiseen, eli muihin teknologioihin, joilla hiilen käyttö pystytään korvaamaan" panostaminen on kustannustehokasta jos tavoite on hiilen energiankäytön lopettaminen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Peukutan kivihiilestä luopumista, keinoilla a)* melkeinpä millä hyvänsä.

a) tulon siirroilla, mutta ei tulevaisuuden tuulivoima-ratkaisujen kustannuksella.

Käyttäjän JyrkiItkonen kuva
Jyrki Itkonen

Mites turve? Sen CO2-päästö on kivihiiltä suurempaa ja sitä poltetaan enemmän kuin puolta vastaava määrä hiileen nähden.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Miksei myös turve. Luonnontieteelliset päästö-kertoimet (9.3.2018) suurin-piirtein samat:

Kivihiili 93 gCO2 MJ^-1
Turve 106 gCO2 MJ^-1

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset