Saaresta Merenelävä

Miksi me sponssaamme eduskunnan kerhotoimintaa?

  • Karaokea ylämaalaisessa ravintolassa. Creative Commons Attribution.
    Karaokea ylämaalaisessa ravintolassa. Creative Commons Attribution.

Iltalehti kirjoittaa tänään eduskunnan kerhojen saamasta avustuksesta.

Suurin tuensaaja on aikaisemmista kavalluksista ja alkoholinkäytöstä narahtanut eduskunnan urheilukerho joka saa 38 000 euroa vuodessa. Muita avustettavia ovat mm. naiskansanedustajien verkosto, teatterikerho ja eläkeläiskerho. Psoriasiskerho jätettiin vaille tukea.

Ei se ole hullu joka pyytää vaan joka antaa. Silti eduskunnan urheilukerho on hakenut 45 000 euron avustusta, kalakerho 5400 euron ja "Tutkijoiden ja kansanedustajien seura Tutkas" 16 000 euron apurahaa. Raamatturyhmä pyysi 1500 euroa mutta sai vain saman kuin karaokekerho, eli 300 egeä.

Kansanedustajien kerhotoiminta maksaa vuodessa 80 000 euroa eli vaalikaudessa kolmannesmiljoonan. Muistuttakaa minua, miksi me maksamme tämän? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Nythän on niin, että kansanedustajien tulot eivät ilmeisimmin riitä harrastamiseen.

Sen lisäksi, että heille maksetaan kulukorvauksia ja taximatkoja, kyltymätön mieli tarvitsee rahaa myös työn raskaan raadannan ulkopuoliseen.

Kuten toteat, miksi sponssaamme eduskunnan harrastustoimintaa, on tärkeä viesti siitä, miten ahneudella ei ole rajoja!

Koko eduskunta on meidän veronmaksajien ylläpitämä, elitistinen yhteisö, jonka mielikuvat eivät ole tätä päivää.

On korkea aika saattaa kansanedustajat samalle viivalle äänestäjiensä kanssa.

Etuoikeutettujen joukkoja emme tarvitse. Tarvitsemme edustuksen heistä, jotka äänestimme pitämään puoliamme. Muutoin demokratian voi unohtaa ja palataan diktatuuriin!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tarkoitus lienee estää kansanedustajia eksymästä paheiden poluille pitkinä iltapuhteinaan.

Kansanedustajilla on näköjään paljon vapaata aikaa iltaisin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eniten ihmettelen noiden kerhojen lukumäärää. Niitä kun näyttää olevan joka lähtöön ja lehden kirjoituksesta voisi jopa päätellä niiden määrän lisääntyvän, kun haetaan avustusta uuteen kerhotoimintaan.

En tiedä yhtään yritystä, joka olisi kustantamassa noin suurta määrää henkilöstön harrastus- ja vapaa-ajan toimintaan.

Tuo harrastekerhojen määrä ja avustaminen näyttäytyy samankaltaiselta kuin muutkin edustajien itselleen hamuamat etuudet (työttömyyskorvaus= sopeutumiseläke ja sopeutumisraha). Kovin hiljaista on ollut sopeutumiseläkkeen käsittelystä ja mikä on kansanedustajien itsensä tekemä päätös.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jep. Noi on olevinaan pikkurahoja ja mitäs niistä, mutta pienistä puroista kasvaa iso virta. Mikään 200 ihmisen työpaikka ei pane 80 000 euroa firman harrastustoimintaan eikä karakokekerhot taitaisi mennä läpi verottajalta.

Koitin löytää tietoa näistä kerhoista, niiden puheenjohtajista (?) tai osallistujista mutta enpä löytänyt. Voisko joku kertoa, ketkä ovat vaikka karaokekerhon tai kalakerhon vetäjiä ja mitä kerhot tekevät?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eduskunnan oppaasta 2017löytyy vain yleistietoa.

"Kerhot ja toimintaryhmät
Eduskunnassa toimii n. 40 kerhoa tai toimintaryhmää, jotka tarjoavat kanavan kansanedustajien ja eduskunnan henkilökunnan harrastustoiminnalle. Osa kerhoista on harrastusyhteisöjä, esimerkkeinä Eduskunnan urheilukerho, Teatteri- ja näytelmä-kerho TENÄ, Karaokekerho, Kuvataidekerho, Eräkerho, Kalakerho, Shakkikerho sekä Suku- ja henkilöhistorian kerho. Osa kerhoista on selkeästi intressiperusteisia lobbaus- tai painostusryhmiä, osa poliittista toimintaa, jolla pyritään jonkin yhteiskunnallisen
tavoitteen (yhteiskunnallisen hyvän) edistämiseen.

Eduskunnassa toimii myös joukko kansanedustajien vapaaehtoisuuteen perustuvia maa- tai aluekohtaisia ystävyysryhmiä, joiden toimintaa koordinoi eduskunnan kansainvälisten asiain yksikkö."
https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/jul...

Voipa sanoa että "juustossa löytyy" joka lähtöön.

Urheilukerhon puheenjohtajana on tai on ollut verkkouutisten kirjoituksen (2016) mukaan Kari Uotila.
"Eniten rahaa on urheilukerholla: 39 750 euroa. Urheilukerhon puheenjohtaja on kansanedustaja Kari Uotila (vas.), jonka mukaan kerhon lajivalikoimaan kuuluvat muun muassa jalkapallo, hiihto, juoksu, koripallo, salibandy, suunnistus, golf, ratsastus, kuntonyrkkeily ja pyöräily. Merkittävimpiä rahanreikiä ovat kansainvälisiin kilpailuihin osallistuminen." https://www.verkkouutiset.fi/il-nama-ovat-eduskunn...

Eduskunnan Attacin kohdalta on kirjoitusta puheenjohtajistosta linkissä.
http://www.attac.fi/julkaisut/hiekanjyvat/hiekanjy...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Eniten ihmettelen noiden kerhojen lukumäärää."

Sekin selvisi, kuka tahansa kansanedustajista voi perustaa oman kerhon ja hakea sille rahoitusta.

2011:

IL: Jani Toivola tahtoo eduskuntaan tanssikerhon

Toinenkin ensimmäisen kauden kansanedustaja on perustanut oman kerhon. Silvia Modig perusti syyskuun alussa eduskuntaan rock-klubin. Klubi on ehtinyt käydä Apocalyptican konsertissa Musiikkitalossa ja seuraavaksi on tarkoitus katsastaa Chisun marraskuinen keikka.

https://www.voice.fi/viihde/a-39238

Eduskunnan kanslian mukaan jäljelle jäävä summa (6 800 euroa) voidaan jakaa erillisellä päätöksellä hakukierroksesta myöhästyneille, kuluvan vuoden aikana perustettaville kerhoille tai erityisestä syystä määrärahan korotuksina.

Suhteellisesti eniten lisää rahaa anoi eduskunnan kalakerho, joka perusteli anomustaan muun muassa eduskuntaan suunnitelluilla kalapäivillä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Arvaan että eduskunnan kalapäivät olivat menestys: Kalaa ei ollut tarjolla koska ne oli päästetty pois mutta kerho kokoontui katselemaan kännykänruudulta Antero Vartian ja Jasper Pääkkösen kuvia, jossa nämä nostelevat ilmaan 20-kiloisia lohikaloja.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se on kattokaas sitä työviihtyvyyttä, pitää olla virikkeitä ja harrastustoimintaa, jotta pää pysyy virkeänä.

Vastuu on suuri, eikä meillä tavallisilla tallaajilla ole käsitystä siitä, kuinka vaativaa heidän työnsä on.

Niin ja se alkoholi, niin eipä ne päätökset sen voimalla voi kyllä enää huonontua.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niinistöhän laittoi niitä kerhojen rahoja puhemiehenä ollessaan kuriin eikä Kimmo Kiljusen johtama Tutkaskaan saanut rahaa vuosittaiseen Aasian matkaansa, mistä Kiljunen suuresti närkästyi ja puhemiesäänestyksessäkin kävi sitten niin kuin kävi.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/talous/ed...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Surkeeta jos ei ole varaa edes 66 euron käyntikortteihin. Montako käyntikorttia Kiljunen olisi saanut yhdellä Kontulanmatkalla?
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010041011445820_u...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tälle olisi suonut enemmän: Muistikerho

mutta mihin tätä tarvitaan, eduskunnan kyselytunneistakin päätellen on hyvin hanskassa

Teatteri- ja näytelmäkerho TENÄ

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201804182200885...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #8

Tuo TENÄ onkin hauska yksityiskohta noissa kerhoissa. Ei ole syytä enää ihmetellä eduskunnassa käytettävien puheenvuorojen laatua. Oppi näyttää menneen harrastuspohjalta hyvin perille. :D

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tuo on totta Niinistöstä,mutta ei saa jäädä siihen. Paljonko Niinistön puhemieskaudella rahaa poltettiinkaan Eduskuntatalon remonttiin. Populismilla eli puuttumalla mitättömyyksiin Niinistö sai ostettua kuitenkin presidenttiytensä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Raamatturyhmä lienee viimeinen kansanedustuslaitoksemme sisäinen linnake torjumassa Suomen islamisaatiota.

Sille myönnetty 300 euron avustus viittaa vahvasti siihen, että pelin katsotaan olevan jo pelattu.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Paljonkohan sais tukea, jos perustais Koraaniryhmän ? Vassarit ja vihreät. Vinkvink.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Rakenteellista korruptiota räikeimmillään. Parlamentaarikoillamme on varkaan elämänasenne.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Aivan yhtä hyvin voidaan kysyä miksi sponssaamme kansanedustajien taksimatkoja.

Juhani Vehmaskangas

Jotta he kykenevät lainsäätäjinä säätämään lakeja joita kuka tahansa (ei) osaa noudattaa: http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Mitähän jos kansanedustajat antaisivat nämäkin rahat köyhien lasten harrastusvälineiden hankintaan? Niilläkin rahoilla saisi jo monet luistimet ja jalkapallot lasten eri liikuntakerhojen hyväksi. Ei varakkaiden kansanedustajienkaan tarvitsi verorahoilla harrastaa, kun niin monilla köyhillä ei edes aina tossurahoja löydy.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Mä taas olen ymmärtänyt että yhä useampi kansanedustaja elää köyhyysrajan alapuolella. Vaaranahan tossa on tulla kiusatuksi kaveripiirissä ja syrjäytyä, kaikille ei ole annettu samanlaisia eväitä osallistua karaokekerhoon, käydä Chisun konsertissa tai c&r -kalastamassa saatikka että olisi uusimmat eduskunnan verkkarit kun käy potkupalloilemassa Islannin parlamenttia vastaan.

Vähäosaisilla kansanedustajilla on todellinen syrjäytymisvaara eikä asiaa helpota eduskunnan kanslian nuiva suhtautuminen näiden kerhojen tukemiseen. Mieti nyt, kuka normaali ihminen tulee toimeen 1200 käyntikortilla vuodessa?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Jeps, minäkin olen hyvin huolestunut, jos tasa-arvo ei eduskunnassakaan toteudu. Joillakin kuten Harkimolla ja Eero Lehdolla on varaa mennä ihan omin varoin mihin tahansa harrastustomintaan, mutta entäs nämä köyhemmät? Tulee paha mieli jo pelkästä ajatuksestakin. Onkohan kaikki indeksikorotukset varmasti otettu huomioon?

Jussi Säntti

Hallitus raakuuttaan lopetti rauhanjärjestöjen sponsoroinnin. Niilläkin rahoilla olisi päässyt Islantiin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Oikeastaan on vähemmän ristiriitaista jos oppositiopuolueiden edustajat pitävät oikeutenaan ettei itse tarvitse kustantaa kerhotoimintaa eikä ostaa palveluna yksityiseltä taholta, kuin että hallituspuolueiden edustajat tekevät samoin.
Ihan hyvä jos kansanedustajilta poistetaan kaikki luontaisedut ettei pesti houkuta pelkkää statusta ja makeaa elämää halavia.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Kuinka paljon tuo tuki sitten on edustajaa kohti viikossa? 80.000/200 = 400 euroa. Kun tuo 400 euroa jaetaan 52 viikolle, niin siitä tulee n. 7,70 euroa viikossa. Jotenkin minusta tuntuu, että moni yritys pk-seudulla tukee henkilökuntansa liikunta- ja harrastustoimintaa tuollaisilla summilla.

En nyt selvittänyt mikä on nykyisin verovapaa määrä vuodessa millä voi po. toimintaa tukea. Voiko eduskunnan muu henkilöstö myös osallistua kerhotoimintaa? Jos voi osallistua, niin silloin se vähentää henkilöä kohti tulevaa rahamäärää.

Tietysti kaikkia valtion menoja tulisi vähentää, mutta olen sitä mieltä, että kannattaisi aloittaa niistä eniten rahaa vievistä. Tosin niistä karsiminen aiheuttaa kovan vastarinnan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Siinä on vaan pieni tahdittomuussävy kun kansanedustajat budjetoivat itselleen erilaisia etuuksia. Minun käsittäkseni heidän pitäisi olla jäävejä sellaisissa tapauksissa. Eriasia on lakisääteiset "työpaikkaharrastelukulut" mitkä koskevat kaikkia työpaikkoja.
Jos tiukempi jäävitys aiheuttaa että kansanedustajilla on vähemmän harrastusrahaa kuin muilla hyvissä asemissa työskentevillä niin so what. Kansanedustajan työ on oma lukunsa.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Ilmeisesti esim. liikuntasetelin verovapaa määrä on juuri tuo 400 euroa vuodessa henkilöä kohti. Se on siis yleisen linjan mukainen.

Kuka sitten päättäisi kansanedustajien po. eduista? Olisiko se joku erillinen toimikunta? Voi olla, että edut olisivat vielä suuremmat, jos niistä päättäisi joku ulkopuolinen.

Ei tule mieleeni, mitä ovat nuo lakisääteiset harrastekulut. Minun mielestäni kaikki tuollaiset liikuntasetelit, lounassetelit, päivärahat, ateriakorvaukset jne. pitäisi pistää verolle täydestä arvostaan kaikille.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Pidän kysymystä enemmän periaatteellisena, eihän tuo 80 000 eur/v mikään maata kaatava summa ole. Liikunnan tukeminen voi olla järkevääkin noin terveyden kannalta, karaoken tai poppikonsertissa käymisen tukeminen välttämättä ei.

Niin kauan kuin yksityinen työnantaja päättää tarjota edun työntelijöilleen, ei siinä pitäisi olla nokan koputtamista paitsi korkeintaan sen veroedun suhteen. Mutta nyt pannaan veronmaksajien varoja hyväpalkkaisten edustajiemme puuhailuun ja on pelkästään hyvä, että media panee rahankäytön luupin alle.

Käyttäjän RaunoKuha kuva
Rauno Kuha

Varmaan tämäkin on jotenkin perussuomalaisten syytä.

Hannele Korpela

Olisko kansalaisaloite paikallaan näiden kerhojen rahoittamisen lopettamiseksi. Muutenkin tuntuu kansanedustajilla olevan kiireitä, ettei valtiopäiväsalissa juuri aikaansa ehdi viettämään muuta, kun sen televisioinnin ajan. Poissaoloja selitellään sidosryhmien tapaamisilla sun muilla, joten loogisesti ajateltuna, eihän niillä pitäisi edes olla aikaan kaikenmaailman virkkuukerhoihin.

Muutoin komppaan Rauno Kuha #28 kommenttia, että tämä kyllä takuuvarmasti jotenkin luetaan Perussuomalaisten syyksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset