Saaresta Merenelävä

95% tuulivoimahankkeista ei koskaan toteudu

  • Joukahaisen kosto. Akseli Gallen-Kallela 1897. Kuvamanipulaatio Pro Pyhäranta.
    Joukahaisen kosto. Akseli Gallen-Kallela 1897. Kuvamanipulaatio Pro Pyhäranta.

Suomen tuulivoimayhdistyksen (STY) uusimman hankelistan mukaan Suomessa on luvitettuna rakentamattomia tuulivoimaloita nimellisteholtaan 7300 megawatin edestä. Suunnittelupöydällä on kuulemma toinen mokoma, yhteensä hankkeita on 15 500 MW:n verran. Myös STY tosin myöntää, että kaikki hankkeet eivät toteudu.

Vastoin toisinaan esitettyjä väitteitä, tuulivoimala ei pyöri tuulella vaan veronmaksajien tuella. Jos STY:n märkä uni toteutuisi, rakentamattomista 23 miljardin euron ”investoinnista” valtio maksaisi nykyisen tariffituen tasolla noin 30 miljardia euroa. Se tuki täyttyi, mutta uusi on kulman takana. Ilman tukea ei Suomeen rakenneta yhtään teollisen kokoluokan tuulivoimalaa.

Valtioneuvostolla on suunnitteilla tuki kahdelle terawattitunnille uusiutuvaa energiaa. 2 TWh tarkoittaa nimellisteholtaan noin 650 MW tuulivoimaloita, 35%:n kapasiteettikertoimella. Esimerkiksi 130 modernia 5 megawatin tuulivoimalaa. Jo luvitettuja on siis kymmenkertainen määrä siihen, mitä enimmillään tullaan rakentamaan. On hieman epäselvää, leikkasiko kivihiilen luopumiseen tähtäävä tuki oikeasti suunniteltua tuulivoimatukea mutta jos leikkasi, tuen piiriin pääsee alle 100 voimalaa suunnitellusta yli 3000:sta.

Tuulivoimaloiden kaavoittaminen ja rakennusluvat merkitsevät valtavaa työmäärää kunnalta. Sellaista, että esimerkiksi kotikuntani Kemiönsaari taannoin päätti ettei uusia hankkeita oteta käsittelyyn resurssipulan vuoksi. Silti tuulivoimatoimijat niitä tuovat kuntiin kovalla tahdilla. Tuulivoimatoimijoiden taktiikka on tietenkin kiristää lisää tukea vetoamalla hankkeiden suureen määrään.

Nyt siis suunnitellaan 15 500:lle megawatin kapasiteetin rakentamista kun tukea voi saada nykypäätöksin korkeintaan 650 MW. Eikö kunnilla olisi parempaakin tekemistä kuin käyttää aikaansa epäonnistuneiksi tuomittuihin hankkeisiin? Kunnalla on kaavoitusmonopoli ja kuntapäättäjien pitäisi nyt sanoa jyrkkä ei uusille hullunmyllyille, vaikka pers’aukiset kunnat kuinka takertuvat luvattuihin ja liioteltuihin työllisyyslukuihin ja kiinteistöverotuloihin kuin, no, hullu puuroon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Janne, ikävä sanoa, mutta eipä tarvitse kauaa huolehtia kunnan vähistä resursseista tuulivoimaloiden kaavoituksessa, koska sote- ja maakuntahallintouudistuksessa suunniteltu LUOVA-virasto on jo EU:n ns. Valkoisen kirjan skenaario nro 5:n mukainen:

- -"Viides skenaario: Tehdään paljon enemmän asioita yhdessä

–Jäsenvaltiot päättävät jakaa valtaa, resursseja ja päätöksentekoa kaikissa asioissa nykyistä enemmän. Päätöksistä sovitaan Euroopan tasolla nopeammin, ja ne pannaan ripeästi täytäntöön. Vuoteen 2025 mennessä tapahtuisi seuraavaa:

Joukko kansalaisia vastustaa EU-rahoitteista hanketta tuulivoimalan rakentamiseksi asuinalueelleen, mutta heidän on vaikea tavoittaa asiasta vastuussa oleva viranomainen, koska heitä kehotetaan ottamaan yhteyttä toimivaltaisiin unionin viranomaisiin." - -

Ks. EU:n Valkoisesta kirjasta alla olevista linkeistä:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-385_fi.htm

https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-politic...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Just päivälle mietin että sen verran luovaa on ollut hallintokäytäntö ja sen valvonta tähänkin asti, että virastolla on ainakin osuva nimi jos ei muuta.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Ehdotan, että jätetään ilmavoimien uudet hävittäjät hankkimatta ja annetaan sama summa (30mrd)tuulivoimatukia Jerseyn Paronille.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Kuntapäättäjien kannattaa myös lukea alla olevan linkin takana oleva juttu, ennenkuin antavat myöntäviä päätöksiä.

https://www.politico.eu/article/small-old-wind-tow...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Uuden Suomen toimitus on mennyt juuri siihen halpaan, mitä STY haluaakin. Toimittaja Jääskeläisellä vähän keulii:

https://www.uusisuomi.fi/raha/246963-tuulivoiman-m...

Edit. Jääskeläinen kertoi ettei otsikko ole hänen vaan toimituksen joten sormi osoitti väärään suuntaan. US:n otsikontekijällä vähän keulii.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset