Saaresta Merenelävä

RKP:n EK-ehdokkaaksi pyrkivä: "En jalallani astu suomenkieliseen ravintolaan"

  • RKP:n EK-ehdokkaaksi pyrkivä: "En jalallani astu suomenkieliseen ravintolaan"
  • RKP:n EK-ehdokkaaksi pyrkivä: "En jalallani astu suomenkieliseen ravintolaan"
  • ""Av princip har jag inte satt min fott i Kansakoulu. Inte så läng de vägrar att ha någon som helst på svenska"
    ""Av princip har jag inte satt min fott i Kansakoulu. Inte så läng de vägrar att ha någon som helst på svenska"

Asun pienessä kunnassa, jossa noin 70% asukkaista on ruotsinkielisiä. Diggailen tätä elävää kaksikielisyyttä, kaupoissa saa palvelua molemmilla kielillä sujuvasti ja valtuuston sekä lautakuntien kokouksissa kaikki puhuvat omaa kieltään. Aika äkkiä sitä ei edes huomaa, mitä kieltä puhutaan, kaikki puhuvat ja ymmärtävät omiaan. Tosin ruotsin oppiminen arjessa on hankalaa koska puhe kääntyy usein suomeksi. 

Kemiönsaaren RKP on asettanut omista riveistään erään Niklas Guseffin (kunnanvaltuutettu, peruspalvelulautakunnan puheenjohtaja) ehdokasasetteluun seuraavia EK-vaaleja silmälläpitäen. Tämä Guseff suhtautuu kovin olmisti suomenkielisiin yrittäjiin saarella: Ei oman kertomansa mukaan astu jalallaan ravintolaan joka mainostaa palveluitaan vain suomeksi.

"Av princip har jag inte satt min fott i Kansakoulu. Inte så läng de vägrar att ha någon som helst på svenska", kirjoittaa Guseff yhden aikaan yöllä.

Jos Niklas astuisi ravintolaan hän varmasti huomaisi, että tilaaminen sujuu niin suomeksi, ruotsiksi kuin englanniksikin ja henkilökunta varmasti ymmärtää suomenruotsalaisittain tilatun Frutti di Maren tai grillipiffin ja stor mellanölin, tack. Guseff puhuu itse hyvää suomea ja ymmärtääkseni suomenkieli kuuluu vaatimuksiin myös hänen työhönsä valtion virkamiehenä.

Asialla on pientä kuntaamme laajempi merkitys: Kyseinen henkilö on siis ehdolla RKP:n kansanedustajaehdokkaaksi Varsinais-Suomessa ja RKP on tämän hyväksynyt. Blogi- ja kommenttihistoriassani olen kovastikin sanaillut tiettyjen piirien kanssa, jotka haluavat kaventaa kaksikielisyyttä maassamme entisestään.  Mutta jos RKP lähtee ehdokasasettelussaan vastakkainasettulun linjalle jossa yrittäjiä julkisesti mustamaalataan näiden suomenkielisyyden takia, lähdetään samalle tielle jonne "Suomalaisuuden liitto", "Suomen Sisu" ja jotkut ääripersut aikanaan vajosivat ja jotka asenteet nousevat framille aina vaalien alla.

Ääriasenteilla RKP vain sahaa omaa jalkaansa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Voin kertoa sinulle, että RKP on aina ääriasenteellinen, silloin "när det inte finns någon utomstående som lyssnar".
Ihan empiiristä tietoa.

P.S. Joskus on hävettänyt tai ainakin olen tuntenut myötähäpeää "kuulua samaan viiteryhmään". Onneksi moni suomenruotsalainen on älynnyt jättää tämän puol'fasistisen (salaa) puolueen.

Henry

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Rasistisempi puolue kuin PerusS.. Ehkä jopa rasistisempi kuin nykyaikaiset "natsit"... Tosin mitäpä minä puhumaan, joka olen poistanut Ylefem kanavan telkkarista..

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toisaalta, mitenhän se PerusS suhtautuisi vaikkapa Kuopiossa, jos siellä olisi ravintola, joka olisi julkistanut kaikki ruokalistansa vain ruotsiksi eikä ulospäin antaisi kuvaa suomen kielen taidosta lainkaan?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Veikkaan että asenne olisi aika lailla sama kuin näillä PerusFS:lla.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jep. Itse tilaan Åbo Underrättelsiä, kuuntelen sujuvasti Vegaa ja katselen Areenasta Femmaa. Oikeastaan periaatteellinen ruotsinkielisten medioiden poisjättäminen on juuri samoja asenteita joita tässä juuri kritisoidaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #6

Ainakin Vasabladet on luettavissa netistä

https://www.vasabladet.fi/

ja Österbottens tidning, voi olla muitakin.

https://www.osterbottenstidning.fi/

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minä en astu jalallanikaan IKEAan. Olisinko sopimaton kunnallispoliitikoksi nyt kun sen kerroin? IKEA kuitenkin työllistää Vantaalla.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Olisit.
Vähintään Ikean miesparkkiin pitäisi saada lihapullalautasen lisäksi A-oikeudet.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Shanghaissa asuessa oli kyllä joskus virkistävää käydä Ikeassa syömässä "Mammas köttbullar".

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Miksi vain miesparkkiin? Minäkin kyllä tykkään silloin tällöin käydä lihapullat siellä syömässä. Maku on aivan erilainen, kuin omat tai muiden tekemät lihapullat. Kuitenkin ne ovat ihan ok:n makuisia ja maistuvat myöskin hyvin lapsille.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Vinkki, vinkki: Ikealla on ihan käypästä puolukkahilloa jos puolukkasurvos loppuu, varsinkin tamperelaiselle mustamakkaraan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ravintolan valinta on kyllä täysin henkilökohtainen asia.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ravintolan valinta on tietenkin täysin henkilökohtainen asia ja sellaiseksi sen kannattaisi jäädä. Senaattoriehdokas-ehdokkaan julkisesti harrastama kieliperusteinen yrittäjän mustamaalaus ei ole henkilökohtainen asia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset