Saaresta Merenelävä

Syyttäjä: Kunta maksoi Kemiönsaaren kunnanjohtajan synttäriskumpat

  • Kunnanjohtaja teki aiheettoman tutkintapyynnön.
    Kunnanjohtaja teki aiheettoman tutkintapyynnön.
  • Syyttäjä: Kunta maksoi Kemiönsaaren kunnanjohtajan synttäriskumpat
  • Valtuuston puheenjohtajan mukaan olisi kömpelöä olla maksamatta kunnanjohtajan synttäreitä.
    Valtuuston puheenjohtajan mukaan olisi kömpelöä olla maksamatta kunnanjohtajan synttäreitä.

Kemiönsaaren Örö-seminaarin jälkiselvittely saa yhä kummallisempia piirteitä. Viime huhtikuussa Kemiönsaaren kunnanjohtaja Anneli Pahta teki tutkintapyynnön Transparency International Finlandista ja sen puheenjohtajasta.

Syyttäjän mukaan kunnanjohtajajan tutkintapyyntö facebook-kommentista ei johda syytteeseen: tutkimukset on lopetettu koska väite ” ei ollut valheellinen eikä vihjaileva” ja täten kunnanjohtajan tutikntapyyntö on aiheeton.

Syyttäjän mukaan on perusteltua sanoa, että Kemiönsaaren kunnanjohtaja pitää syntymäpäiväjuhlia kuntalaisten rahoilla ja että kunnanjohtaja ajaa syntymäpäiväjuhlia kristisoineen kunnanvaltuutetun erottamista (tarkastuslautakunnasta).

Kunnajohtaja itse myöntää, että 210 euron syntymäpäivämaljat on nostettu mutta vierittää ”syytä” hallintojohtajalle, kunnanhallituksen puheenjohtajalle sekä valtuuston puheenjohtajalle. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Veijo Lucke taas kommentoi että olisipa kummallista jos ei laulu, kukat ja onnittelumaljat kuuluisi asiaan (kuvat 3) ymmärtämättä ilmeisesti lainkaan, että ne onnittelumaljat on merkitty valtuuston seminaarikuluiksi tai että asiassa olisi jotain väärää.

Juristikoulutuksen saaneen kunnanjohtajan tapa käydä kuntalaiskeskustelua veronmaksajien rahojen käytöstä alkoholiostoihin on tehdä tutkintapyyntö poliisille. Tätä ennen jupakka on johtanut valiokunnan perustamiseen, tarkoituksena erottaa kunnan tarkastuslautakunta koska yksi sen jäsen eli minä on kertonut valtuustoseminaarin järjestämisen hinnan.

Mikä hulluinta: Kemiönsaaren kunnanjohtaja tekee poliisille tutkintapyynnön korruptiota vastaan taistelevasta kansalaisjärjestöstä kun tämä kertoo kunnassa tapahtuneesta korruptiosta.

Uuden Suomen aikaisempi uutinen asiasta:
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/244781-kaytiin-alkon-ja-kaljakaupan-kau...

Muoks:
Åbo Underrättelsenin uutisointi tästä uusimmasta käänteestä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Niin on ihan ok kunnan tarjota pari lasia skumppaa työntekijänsä juhlien yhteydessä. Mielellään hyvälaatuista eli kallista. Halvan juoman tarjoaminen olisi tyylitöntä ja loukkaavaa.

Kunnanjohtajat ovat pienipalkkaisia virkamiehiä. Kyllä heidän elämäänsä saa hieman juhlistaa. Suomalaisten työnantajien tulisi käyttää runsaasti enemmän rahaa työntekijöiden viihtyvyyteen. Se tulee takaisin aina korkojen kera.

Ei meidän kannata käyttää aikaa tällaisen pienen asian retosteluun ja kanteluun kenenkään osapuolen. On isompia ongelmia ratkottaviksi Suomessa. Suomeen tarvitaan kansainvälistä suurpiirteisyyttä ja suhteellisuudentajua sääntöjen ja kyttäämisen sijaan. Se on parempaa elämänlaatua.

Korruptio-sanan käyttö ei sovi tähän yhteyteen ja summaan. 210€ drinksuilla ei lahjota ketään. Voi näitä tuoda esille, muttei enempää aikaa käyttää tapahtuneeseen. Asianosaiset tietävät silloin olevansa valvonnassa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Taisit missata pointin.

Jos tämä on ihan ok, miksi kunnanjohtaja teki sen ääneen sanomisesta (aiheettoman) tutkintapyynnön poliisille? Puhumattakaan siitä että kunnan tarkastuslautakunta erotetaan julkisten kuittien aukiirjoittamisesta.

Tämän lisäksi synttäriskumpat on merkitty kirjanpidossa seminaarikuluiksi, mistä myös verottajan ja kuntatilintarkastajan pitäisi kiinnostua.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hämäläinen tuntuu olevan kovin pihalla kommentoidessaan.

Salonenhan nimenomaan on alunperin ainoastaan tuonut asian esille. Sen jälkeen koko tarkastuslautakuntaa on ryhdytty erottamaan, jotta tuo yksi henkilö saadaan lautakunnasta erotetuksi.

Kunnanjohtaja siis teki ylilyönnin. Kun tätä ylilyöntiä on julkisesti kommentoitu, kunnanjohtaja on tehnyt tutkintapyynnön kommentoijasta. Nyt näitä ylilyöntejä on jo kaksin kappalein.

On ihmeellistä, että kunta ja kunnanjohtaja käy taistoon tuon 210 euron kululaskun julkistamisesta.

Normaalissa työyhteisössä asia oltaisiin sovittu, kunnanvaltuuston johto olisi kertonut, että halusivat muistaa kunnanjohtajan syntymäpäivää skumppalaseja nostamalla ja että tietämättään tai osaamattomuuttaan ovat nämä juomat kirjanneet seminaarikuluksi. Sori siitä!

Ja tämän jälkeen kaikki olisivat käyneet kiittelemässä Salosta, kun kunnan raha-asioista ja muotoseikoista pidetään kunnassa hyvää huolta ja hihkuneet julkisuuteen hyvää yhteishenkeä ja kaikkea muuta tilanteeseen sopivaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Juuri noin Niemeläinen. Itse asia oli pieni, iso siitä nousi kun kunta päätti reagoida kuten teki.

Show jatkuu ainakin vuoden koska valtuuston päätöksestä perustaa espanjalainen inkvisit... eiku siis valiokunta on tehty kunnallisvalitus Turun Hao:oon. :-D

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juha taisi hieman vaeltaa satiirin maailmassa, minusta se tuntui aivan siltä. Kukaan ei kai voi kyseenalaistaa syyttäjän tulkintaa, kun ei kaulusmerkit riitä syyttäjän puheita kumoamaan.

Kunnanjohtaja veti väärässä kohtaa herneitä nenäänsä, sehän on selvä ollut jo alusta saakka.

Jos kunnan rahoja käytetään niistä pitää olla päätös, eli kunnahallitus olisi voinut hoitaa tarjoilun omalta momentilta, eikä asiaa olisi pitänyt sekoittaa seminaarin kuluihin.

Tai sitten kunnanjohtaja olisi hoitanut asian omalla nimikirjoituksellaan kunnajohtajan kuluihin, mutta reilumpaa olisi, jos kunnahallitus juhlistaa kunnajohtajan syntymäpäivää päätöksillään, eikä sankaritar itse sekaannu koko asiaan.

Pekka Pylkkönen

Minusta asia ei ole periaatteessa merkityksetön. Sellaisia kuluja jotka eivät suoraan liity työtehtäviin ei vain voi panna veronmaksajien maksettavaksi. Päihteiden suhteen pitäisi olla ehdoton: jokainen juo omillaan. Ehkä Trumpille ja Putinille voisi antaa vaikka kaksi drinkkilippua johonkin Kallion pubiin mutta siinäpä se.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyse ei ollut päihdekäytöstä, vaan tilaisuuden juhlistamisesta. Ei siellä kukaan yhdestä skumppatilkasta ole päihtynyt. Todennäköisesti juuri tuo "alkoholiulottuvuus" on tässä asiassa suomalaiseen käsittämättömään tyyliin avainasemassa. Jos kyseessä olisi ollut synttärikakkukahvitus, niin asia olisi saattanut jäädä sikseen.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Luettuani nuo Örö-seminaarista kertovat linkit vaikuttaa valtuutettujen rahankäyttö jokseenkin leväperäiseltä ja reaktiot niiden setvimisestä ylimitoitetuilta. Suurista summista ei puhuta, ei tuo minusta mitenkään suotavaa ole.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Skumppa on hyvää, ja ilmainen skumppa vielä parempaa. Pikkujuttuko ? Joo, tai ei. Kummalta puolelta lasia asiaa katsoo.

Ylipäänsä, mitä muita ’ ei tää nyt mitään oo ` - juttuja löytyy, ja miksi näistä jutuista ei sitten voida Suomessa julkisesti puhua ?

Kuntalaisten itsessään kannattaa olla todella huolissaan omien rahojensa käytöstä, muut kun eivät sitä tee.

Esimerkiksi kuntien tekemät julkiset toimittajasopimukset, sekä hankintapäätökset ovat mielenkiintoinen osa-alue, Kuntalaisen kannattaa tilata omaan sähköpostiinsa jonkun hankintapäätöksen kriteerit sähköisesti, excel muodossa ja sitten vertailla hankintakriteereitä. Taulukkolaskenta tai joku BI työkalu näyttää hetkessä madonreiät ja mahdolliset oudot kyrkennät, mm ssa sukulaissuhteet, kalliit hinnat, huonot toimitusehdot, materiaalin ohjauksen puutteet, oheiskustannukset jne.

Ongelmana tiedon tilaamisessa on vaan se, että kunnilta ei sähköisessä muodossa taulukoita helposti saa. Koska tietoturva. Heh.

Paperilla tuon infon kunnalta saa kyllä, mutta sillon työmäärä ja vertaaminen on ? Aivan oikein. Mahdotonta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Esille nostamasi asia hankintasopimusmääräyksistä onkin "miljoona" kertaa oleellisempi asia veronmaksajan rahojen vaalinnassa kuin kunnanjohtajan kuoharilasillinen. Tiedän tapauksia, joissa etukäteen pienessä piirissä valitulta valmistajalta on vaivihkaa tiedusteltu millä tavoin julkiset hankintakriteerit tulisi kirjoittaa, jotta kyseinen toimittaja voitaisiin suoraan valita kaikkien kilpailijoiden joukosta.

Koska EU:n sisällä pitää julkiset hankinnat avata kilpailulle koko EU:n laajuisesti, niin suomalaisilla kunnilla on tapana joskus myös hyödyntää suomen kielen osaamattomuutta siten, että hankinnoista julkistetaan tiedot vain suomen kielellä. Se on luvallista, koska suomi on yksi EU:n virallisista kielistä - saman veroinen englannin kanssa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kielivaatimukset ovat vain pieni nikale, mutta toki ihan mrkittävä.

Kilpailutuksen oudot kiemurat ja kriteerit naurattaisivat, ellei olisi todella vakavasta asiasta kysymys. Hankintakriteerien pisteyttäminen sopiviksi mm sa on hankintajohajille pala kakkua. Laillinen ja mukava tapa saada se oma valinta maaliin. Lailliisesti ja vaivattomasti.

311 kuntaa tekee kuntalaisten rahoilla itsellisiä sopimuksia, samojen toimittajien kanssa vuodesta toimeen. Hankintatoimen yhdistämistä ja tehostamista muiden kuntien kanssa varotaan ja kierretään viimeiseen asti monessa pikku kylässä. Eikös vaan olekin merkillistä tämä ? Ja kaikki vielä lain kirjainta noudattaen. Tottakai.

Mittasuhde hankintatoimesta ja hankintojen vaikuttamiisesta mm ssa veroihin on merkittävä. Koska näiden hankintojen piiriin kuuluu kunnassa henkilöstöä lukuunotamatta lähes kaikki rahalliset sopimukset, ml. myös vuokraustoiminta.

Mikään ei ole mukavampaa kuin ostaminen, etenkn, kun sen voi tehdä jonkun toisen rahoilla. ( viidakon sananlasku )

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Julkisista varoista on maksettu syntymäpäiväkuluja. Kunta-tai lääniorganisaatiossa löytyy varmasti toimielin, joka tekee tällaisissa tilanteissa takaisinperintäpäätöksen. Onko se lääninhallitus?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ymmärtääkseni tässä tapauksessa ne kulut oli kuitenkin listattu muiden seminaarikulujen joukkoon, joten asiassa on tulkinnanvaraa, eritoten siltä kannalta kenen ne pitäisi maksaa takaisin? Kunnanjohtaja ei ilmeisesti ollut pyytänyt moista kestitystä itselleen?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tässä on lähinnä kysymys asioiden kirjaamisesta ja hoitotavasta ylipäätään. Ei erityisesti pyöreiden vuosien syntymäpäiväkulujen maksu niin kummallista ole, kunnalliset rividuunarit tosin saanevat tyytyä johonkin vähemmän epäkäytännölliseen kuin kuohuviiniin.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Skumppa lienee edustuskulu, ei seminaarikulu kun kyseessä on synttärit?
- Paljon pahempi on se, ettei tarkastuslautakunnan jäsen saa sanoa, vaan halutaan antaa fudut tunnolliselle jne.
- Oma juttunsa on tuo poliisille ilmoittaminen.
- Olen asunut Kemiössä - yhtä kädetöntä porukkaa kuin Paraisilla.

Henry

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Juu, kyllä syyttäjä joka tapauksessa on asiassa oikean ratkaisun tehnyt. Ei hänen tällaisista "pikkupoikien" nahistelusta pidä välittää. Jos syyttäjä olisi itse pilkunviilaaja, niin voisi nostaa syytteen perättömästä ilmiannosta alkuperäistä ilmiantajaa vastaan.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

öröseminaari... Tällä menolla sana löytyy vuoden kuluttua tuolta:

https://www.kotus.fi/sanakirjat/kielitoimiston_san...

Jokainen kriisiviestinnän alkeet osaava tietää, että jos on tullut öröiltyä, niin silloin vain nopeasti ja vähin äänin siirrytään kohti uusia haasteita, eikä suinkaan tehtailla näkyvästi tutkintapyyntöjä öröilyä epäilevistä tahoista.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Örössä useasti käyvänä minua jurppii, mikäli Kemiöläisten toilailu lyö leimansa upean Örön maineeseen, Öröilyn sijaan kannattaisi puhua vaikka Kelmiön kulttuurista!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Paljonko päivänsankari tuolloin täytti , selittäisivätkö tietyt ikävuodet naisihmisen outoa käytöstä ihan noin yleiselläkin tasolla ja laajemmalla rintamalla ?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Pahaksipa on tilanne Kemiönsaarella päässyt! Tulen henkilökohtaisesti tarkastuskäynnille vielä tämän kuun aikana; katsotaan mitä on tehtävissä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Herää epäilys menetkö hautomaan Jannen kanssa sotasuunnitelmia tulevia sanavisoja silmällä pitäen. ;)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

No mutta siinäpä idea! En sulje tuotakaan pois, tosin kuokkavieraaksi en kenenkään nurkkiin tuppaudu.

Olen kerran yrittänyt päästä Bengtskärin majakkasaarelle, mutta luja tuuli torppasi hankkeen. Nyt teen yrityksen nro 2, tällä kertaa Kasnäsin laiturista.

PS. tärisk +9 kuplii saaristokunnassa

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #22

Pidä preventeri kondiksessa!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #23

J... juuu... mikäs merenkulkujuttu se taas olikaan? No, eiköhän kippari ole näissä tapauksissa ammattilainen. Hauska yksityiskohta on, että jos Bengtskärille ei pääse, varakohteena toimii seminaarisaarena maailmankartalle hankkiutunut Örö.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #22
Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #22

Pihan sikaosastossa on aina varalla sen verran puhtaita olkia että ystävät voi tulla piipahtamaan ilman että pitää tuntea kuokkivansa, pihasaunassa on puita ja ulkohuusissa yleensä paperia. Jos muuten ajankohta on sellainen että olen kotosalla, kesällä en aina, mutta ilmoittelepa jos on aikaa kun tiedät tarkemmin.

Bengtskär on ainutlaatuisen hieno kivi meren keskellä ja tosiaan paha lähestyä jos briisi on kova.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Eka facebook-linkki on hieman tillin tallin

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kiitos kun huomautit, toiminee nyt tekstissä ja tässä linkki:
https://www.facebook.com/anneli.pahta/posts/162115...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Hauskoja nämä henkilöt, jotka eivät osaa tunnustaa pieniä virheitä vaan tieten tahtoen tekevät niistä isoja virheitä... Vrt. eräs Jyväskylän yliopiston gradu.

Käyttäjän JariHollsten kuva
Jari Hollstén

Tuota noin, kuntahan kukitti ja kakkukahvitkin tarjosi kun edustaja Salonen tässä täytti 50. Mutta se olikin näköjään eri asia.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jos kunta tarjosi mulle kakkukahvit niin ilmeisesti mua ei kutsuttu kun en moisesta tiedä. Liittyy Jari tähän kunnanjohtajan tekemään rikosilmoitukseen miten?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset