Saaresta Merenelävä

Sähköverkon tila

  • Kuvakaappaus: https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjestelman-tila/
    Kuvakaappaus: https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjestelman-tila/

Olkiluodon molemmat reaktorit ovat parhaillaan irti verkosta ja sähköä tuodaan Suomeen lähinnä Ruotsin kautta. Kokonaiskulutus on luokkaa 8600 MW ja tuonti noin 3000 MW josta neljä viideososaa tulee Ruotsin kautta.

Mistä sähkö tulee pistorasiaasi juuri nyt, tuonnin lisäksi?

1) Yhteistuotanto (kaukolämpö + teollisuus) noin 2500 MW
2) Vesivoima noin 2000 MW
3) Ydinvoima noin 835 MW

Kahdesta tärkeimmästä kotimaisesta tuotantomuodosta molempien lisärakentaminen on tällä hetkellä vastatuulessa poliittisista syistä.

250 miljoonaa euroa veronmaksajille kustantava tuulivoima tuottaa tällä hetkellä noin 180 MW ja paljon puhuttu aurinkovoima, näillä huippukeleillä ja keskellä päivää noin 56 MW. Isossa kuvassa olemmat tuotantomuodot ovat täysin marginaalisia eikä tilanne olisi mitenkään erilainen, jos ne puuttuisivat sähköverkosta.

Sähkön toimitusvarmuuden kannalta suursatsaus, noin 4 miljardia euroa,  tuulivoimaan on täysin epäonnistunut. Siinä missä ydinvoimalan ennakoimaton irrottaminen sähköverkosta on harvinainen poikkeus, tuulivoiman vastaavan kapasiteetin hyytyminen on sen ominaisuus.

Lähde:
https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjestelman-tila/ 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Aulis Saarijärvi

Liian vaikea asiayhteys tajuttavaksi politiikoille, tai tänne lukijoille.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kyllä politiikot sen tajuavat. Siinä vain monien edut kohtaavat. Politiikot hyötyvät itse olemalla mukana ja ottamalla eri keinoin hiukan lisärahaa taskuunsa. Toisille se tuo ideologian mukaista sädekehää. Maanomistajat saavat vuokratuloja tuulivoiman tarvitsemista maa-alueista. Muut bisnesmiehet tuloja tuulivoiman rakentamisesta ja tuottamisesta. Kiinaan asti valuu tätä rahaa. Eikä se ole pois kuin kansalaisten taskuista.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kirjoittavat että virtamuuntaja on aiheuttanut vian. Käsittääkseni se liittyy virran mittaamiseen ja on pieni muuntaja virtakiskon ympärillä. Ei sellaisen palamisen pitäisi aiheuttaa tällaista vahinkoa. Voi tietysti olla että tarkoitetaan jotain muuta muuntajaa?

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Kyseessä ei ehkä kuitenkaan ollut aivan pieni muuntaja, ei ainkaan tuon mukaan https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/juuri-nyt... .

Kopio uutisen alusta:

Eurajoella Olkiluodossa ydinvoimalan alueella syttyi keskiviikkona aamulla palamaan 400 kilovoltin kytkinkentällä muuntaja ja sen alla olevat johtimet.

Aulis Saarijärvi

Osalla kansanedustajia ydinvoimatietämys/energian tekeminen, tai tietämättömyys tuli julki jokunen vuosi sitten fantasiakirjailija Risto Isomäen ”suomentamasta nettilehdestä”. Isomäki scfi- kirjoittaja, puhui 14 hätäalasajosta atomivoimaloissa Intiassa. Kansainvälinen IEAE- järjestö, jonka tarkkailijat ja sensoritietolaitteet ovat myös Intiassa, eivät tienneet niistä mitään. On olemassa vuosihuollot ja monia muita asioita, kun hallitusti ajetaan ydinvoimala alas. Ei tieteiskirjoittamisen hätäalasajoa!

Nyt tiesi jokainen mökinakan kauhea rasistipoikakin takakammarissa, uunin pankon päällä Impivaarassa, niistä kaiken kirjoittaja Isomäen kertomana. Suomen lehdistön mitään tarkastamatta huutamana!

Toinen mieleeni tullut oli se SUURI eduskunnan lamppujen uusiminen ja siitä perään koko valtion hallinnossa loisteputkien kaatopaikalle vienti. Sen sai aikaan professori (en muista nimeään (Lundko?), joka väitti, että kokonainen ydinvoimala voidaan jättää rakentamatta, kun vaihdetaan laput energiaystävällisiksi. Samalla suurivaihto maksaa heti itsensä takaisin sähkömenoina ja maailma pelastuu. Vuoden 2017 kalliissa uudiskorjauksessa kuitenkin tuotiin hehkulamput takaisin. Se oli se!

Kukaan, ei ainutkaan kysynyt vaihtamisen hintaa! Niillä kymmenillä miljoonilla olisi maksanut sitä suurempaa sähkönkulutusta vanhojen lamppujen käyttöiän. Nyt revittiin valtion huoneissa vuodenkin vanhoja valaisinryhmiä alas. Kukaan, ei ainutkaan kysynyt, miten kuormittaa sadattuhannet valaisimet ja loisteputken kaatopaikkoja. Tuon asian YLE:n ekohörhöt ja eduskunnan kansliatoimikunta käänsi ”maailma pelastuu!” huudoksi.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Vaikka tämä meneekin "hieman" ohi blogin aiheen, eli sen sähkökatkon Olkiluodolla, en voi olla hiljaa hymähtelemättä tuolle takavuosien ES-lamppu hypetykselle. Eli mokomia lamppuja ei enää taida paljonkaan olla kauppojen hyllyillä, eli se siitä energiansäästöstä. Tässä huushollissa on tasan yksi ES-lamppu, ja sekin siitä syystä, että harkitsevana (lue: laiskana) henkilönä en ole kokenut tarpeelliseksi vaihtaa sitä.

ps. Käykö tuulivoimalle yhtä hyvin kuin ES-lampuille, toivottavasti...

Aulis Saarijärvi

Piirroksissa tuo 835 MW kai sisältää Venäjän tuonnin laitetuksi ydinvoimaan? Ellei ole, niin V- vastuutiedon välittäminen taas onnistuu....

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Täh? Mitä ihmettä tarkoitat?
Ei Loviisan tuotanto ole Venäjäntuontia.

Aulis Saarijärvi

Käsitänhän oikein,e ttä taulukossa on Suomen tämän hetken sähkönkulutus? Jos se on se, niin onko kaapelit Venäjältä poikki?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #9

Ahh. Taulukossa on kotimainen sähköntuotanto, kuvassa ei ole tuontia.
Täydellisemmät tiedot tuossa fingridin linkissä.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Tämän aamun radio " Euroopan energiariippuvuudet".

Odottelin kuulevani taas sitä tuuli/aurinkohorinaa; olihan toinen ´asiantuntija` Lappeenrannan aurinko/tuuli-opistosta.

https://areena.yle.fi/1-4444533?autoplay=true

Mutta, mutta ..kohdasta 10:20 alkaa hassun-hauska höpinä Lundin porukan lupaamista " kymmenistä tuhansista työpaikoista tuuli/aurinkokohelluksessa..".

Jätämme tuon satuilun arvostelun ulkopuolelle, mutta korvani kuulevat Lappeenrannan proffan mainitsevan ydinvoiman kuuluvan tulevaisuuden energiapalettiin , kun ratkotaan ns. hiilidioksidihumpan ongelmia.

Olenko väärässä vai onko joku ´fundamentti´ murtunut tuuli/aurinkoklusterissa : Olen ollut siinä käsityksessä, ettei sanaa " ydinvoima" saa käyttää ´viherseurakunnassa´ kuin kirosanana.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ainakin vihreillä on ydinvoimakanta muuttumassa kun on keksitty pienydinvoima.
Lienee lähinnä tapa selviytyä siitä kun on maalannut itsensä nurkkaan.

Mutta ehkä ihmiskunnalla on vielä toivoa kun jopa turkulainen vihreä on löytänyt valon, olkoonkin että tuollaisia ei vielä taida olla kaupallisessa käytössä. Vai olisitko ikinä uskonut että seuraava lause on vihreän kaupunginvaltuutetun kynästä:

"Turun ilmastostrategiasta puuttuu kokonaan yksi vähäpäästöinen vaihtoehto: ydinvoima."

https://www.turunvihreat.fi/2018/01/30/valtuustoal...

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Niin,tällainen soopa oli vielä pari vuotta sitten "in":

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/212668-energiapro...

"– Nyt jos katsotaan missä maailma menee uuden teknologian osalta, niin kyllä se on ihan jossain muussa: tuulivoima, aurinkoenergia, älyverkot, energiajoustavuus, energiatehokkuus, sähköautot. No sähköautot ovat kyllä mukana täällä [hallituksen] päätöksessä mukavasti, Lund toteaa."

Onko huomioni väärä tai värittynyt, kun olen ollut huomaavinani, ettei Petteri-poika ole viime aikoina päässyt median ilmatilaa valtaamaan huu-haa-jutuillaan ?

Osaavatkohan toimittajat hävetä?

(Sähköautoista , kohellus joka menee ihan samalla tavalla seinään kuin tuuli/aurinkohypetys , alkaa totuus vihdoin paljastua : https://www.iltalehti.fi/autouutiset/2018071722010...)

Juhani Vehmaskangas

"paljon puhuttu aurinkovoima, näillä huippukeleillä ja keskellä päivää noin 56 MW."

Aurinkosähkön tuotannon kannalta keli on nyt mahdollisimman huono.
Kunnon pakkasella aurinkosähköpaneelien teho ylittää 100%. Sen sijaan tällaisilla helteillä häviöt kasvavat, kuten tapahtuu myös siirtoverkossa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ja talvellahan se aurinko näillä leveysasteilla paistaa ympäri vuorokauden, korkealta ja kovaa?

Juhani Vehmaskangas

Lähinna tarkoitin sitä, että tällainen hellekeli ei ole hyvä aurinkosähkön tuotannolle vaikka aurinko paistaakin "yötä päivää". Parempi olisi kun lämpötila olisi tuolla 20C:n nurkilla, mieluummin hieman alle - olisi minullakin mukavampi olla :-)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #15

Juu, ymmärrän pointin. Mutta ei se aurinkosähköntuotanto ole talvipakkasilla aurinkoiseenkaan aikaan samaa mitä vastaavana aikana kesähelteellä, vaikka pakkanen vähän parantaakin hyötysuhdetta.

Katselin joskus että Suvilahden aurinkovoimala tarvitsisi 10-kertaisen määrän paneeleita nykyiseen jotta se joulukuussa riittäisi yhden keskimäärisen kerrostaloasunnon kulutuksen kattamiseen vuorokausitasolla, siis siinä tapauksessa että varastointi olisi keksitty. Mutta maassa jossa ei tuule eikä aurinko paista silloin kun sähkönkulutus on suurimillaan tuetaan poliittisesti juuri aurinko- ja tuulivoimaa. Samalla kun ajetaan alas perusvoimatuotantoa tai estetään uuden sellaisen rakentaminen.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #16

Mitä ’perusvoimatuotannon’ rakentamista on estetty?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #16

En minäkään aurinkovoimalassa näe järkeä suomen oloissa. Se on kyllä hyvä juttu paikoissa missä tarvitsee vain vähän energiaa, paikallisesti tuotettuna ja kesäaikana.

Tuosta tulee mieleen se, melkoisen paljon nykytekniikasta toimii tai saa toimimaan muutaman voltin tasasähköllä, että voisiko energia asioita ratkoa siitä suunnasta, että olisikin paljon paikallista energiantuotantoa ja keksisi jonkun ratkaisun poikkeustapaukselle.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen Vastaus kommenttiin #15

Eipä kukaan ole vielä keksinyt jäähdyttää paneleita ja ottaa lämpökin talteen talven varalle.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tuulivoimaloiden siivet vaativat tyynellä kelillä ja kuumassa auringonpaisteessa jäähdytystä, se kuluttaa sähköä kun siipiä pitää pyörittää ettei lämpö väännä siiven muotoa. Siipi on raskas, painaa yli 15 tonnia ja se on komposiittirakenteinen, lasikuitua, ym. suorassa auringonpaisteessa lapa vääntyy.

Tuulivoimaloiden omakäyttösähkö on jäänyt pelkästään toimijan ja sähkönmyyjän väliseksi asiaksi, todentajien pitäisi saada faktatiedot niin kulutuksesta kuin tuotannostakin, mutta kun saman ryhmän toimija tuottaa ja myy sähköä eikä Fingrid ja Energiavirasto kumpikaan mittaa tuulivoimalan kuluttamaa sähköä, niin tästä syntyy epäselvyys mistä sähköstä se takuuhinta maksetaan. Omakäyttösähkö pitäisi vähentää Energiavirastolle lähetetystä tuulisähkön määrän laskutuksesta.

Kylmällä pakkaskelillä tuulivoimala kuluttaa sähköä ja kuumassa auringonpaisteessa se kuluttaa sähköä. Tuulisähköstä ei ole kuin haittaa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Voihan sen kuumentumisen estää myös alumiini pinnalla jolloin valo heijastuu pois.

Nuo ovat sivuseikkoja niin kauan kunnes keksitään muita tapoja miten saadaan energiaa ilman, että maasta poraillaan tai louhitaan jotain rajallista. Miksi niitä kelvollisia vaihtoehtoja ei kerrota?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Tuulisähkön idea on se, että rakennetaan suomen energiantuotanto toimimaan ilman maasta louhittavia tai porattavia polttoaineita. Vesivoima, jätteenpoltto ja aurinkovoima ovat myös osa tällaista kestävää energian tuotantoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset