Saaresta Merenelävä

Airiston Helmen löperö luvitus?

  • Ote rakennuslautakunnan pöytäkirjasta 27.9.2012.
    Ote rakennuslautakunnan pöytäkirjasta 27.9.2012.

Viime päivien otsikoissa ollut Airiston Helmi oli päätyä poliisitutkinnan kohteeksi jo vuonna 2012 luvattoman rakentamisen vuoksi. Paraisten kaupungin rakennuslautakunta päätti toisin äänin 5-4.

15.12. 2010 Paraisten ympäristölautakunta sai käsiteltäväkseen esityksen: Rakennuskieltoon määrätylle alueelle Ybbernäsin kylässä haettiin lupia 400 neliömetrin asuinkiinteistölle joka sijoittuisi 50 metriä rannasta. Samalla haettiin lupaa 70 neliön autotallille ja 30 neliön rantasaunalle. Edelleen rakennuskieltoalueella. Ympäristölautakunta myönsi luvat yksimielisesti.

Vuonna 2012 asuinrakennus oli poikkeusluvan vastaisesti rakennettiu/muutettu ja siihen haettiin jälkeenpäin käyttötarkoituksen muutosta uudella rakennusluvalla, vuokrahuoneistoksi. Paraisten rakennustarkastaja esitti tutkintapyyntöä poliisille luvattoman rakentamisen johdosta:  "Luvattomasta hankkeesta ilmoitetaan poliisille esitutkintaa varten, koska tekoa olosuhteet huomi oon ottaen ei voida pitää vähäisenä. " ja "Luvatonta rakentamista ei voida katsoa olevan vähäinen tai tahattomasti aiheutettu. Kyseessä on ammattirakennuttaja, joka on jättänyt voimassa olevan rakennusluvan ehdot ja hyväksytyt piirustukset huomiotta ja noudattamatta tietoisesti."

27.09.2012 pidetyssä kokouksessa Paraisten rakennuslautakunta kuitenkin päätti vastoin ehdotusta jälleen myöntää luvan jälkikäteen jo tehtyihin muutoksiin ja rakennuskieltoalueella. Äänet menivät 5-4, poliisitutkintaa vastustivat kolme RKP:n ja kaksi SDP:n edustajaa.

Iltalehti kirjoitti Airiston Helmen kiinteistökaupoista vuonna 2015:

"Airiston Helmen ympärillä häärii pieni, tiivis ja tehokas paraislaisten yrittäjien ja päättäjien sisäpiiri. Ydinjoukkoon kuuluu Laaksosten lisäksi rakennusalalla toimiva kunnallispoliitikko sekä Paraisten kaupungin entinen rakennustarkastaja."

Artikkelin mukaan kyseinen RKP:läinen  kuntapolitiikko olisi hyötynyt Airiston Helmen rakentamisesta mutta muodollisesti jäävännyt itsensä päätöksenteossa.

Paraisten kuntapoliitikot kieltävät, tottakai, sekä löperön luvituksen että mahdolliset hyötymistarkoitukset. Mutta 500:n rakennusneliön rantarakentamisen myöntäminen rakennuskieltoalueelle ei ole ihan jokapäiväistä edes RKP-johtoisissa kunnissa. 

Kappas, ja juuri tätä kirjoitettaessa HS julkaisi alussa mainitun kuntapoliitikon haastattelun.

 

  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

23Suosittele

23 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

"”Muistaakseni hän sanoi nähneensä paikat Ruotsin-laivalta ja tykästyneensä niiden rauhallisuuteen ja turvallisuuteen”, Karlsson muistelee."

Karlsson muistelee, mutta ei ole varma!

Kaikkihan me näemme Ruotsin laivalta hienoja ja rauhallisia alueita, joihin tykästymme. Me, tavalliset, emme aio niitä kuitenkaan ostaa. Syy; ei ole riittävästi rahaa.

Toisaalta, vaikka rahaa oliskin, niin motivaatiomme ei riitä liian kaukaisiin.

On hyvä kiihkottomasti tarkastella tilanne ja tunnustaa tosiasiat.

Jo vuonna 2009, kun opiskelin kognitiivista pyskoterapiaa, luokallamme oli oppija, joka edusti Turun saaristoa. Hän oli huolissaan, miten maanomistajat myyvät rahapulassaan saariaan ulkosuomalaisille.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ybbernäs ei kyllä näy mistään Ruotsinlaivalta vaikka kuinka tihrustaisi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Venäläisen sukellusveneen periskoopista oli varmasti näkynyt ihan hyvin ja tykästytty samalla syvään vesiväyläänkin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Blogisti Salonen valottaa sitä puolta asioista, joista en ole uutisia nähnyt. Eli kunnallisen päätöksenteon taso.

Muutoin en vielä usko pahimpaan vaihtoehtoon, eli että sotilaalliset valmistelut olisivat olleet ykkösprioriteetti näissä maakaupoissa. Vaan voihan Ahvenanmaa olla Venäjälle tärkein osa Suomesta, jolloin pitemmän tähtäimen suunnitelmien kannalta tämmöiset maakaupatkin ovat pieniä askelia eteenpäin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Olen aivan varma että paraislaisten päättäjien motiivi oli muu kuin sotilaallinen. Tokkopa Paraisten kaupungilla edes on kummallistakaan sukellusvenelaivastoa poislukien ne silakkapaatit, joista kemiöläiset poistivat pohjatulpat.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Pelimies olisi laittanut kaivoksen, tuulimyllyn tai abc-liikennemyymälän ja sitten vain niiden oheen tarvittavia majoitus- ja huoltotiloja. Niillä pääsee yleensä aika paljon kevyemmällä lupamenettelyllä kuin jos yrittäisi esimerkiksi 5 neliön rantasaunan tehdä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kansakoulussa luokkatoverini kertoi aikanaan, että heidän perheelle ei myönnetty rakennuslupaa saunan rakentamiseen saaressa olevan mökkinsä viereen. Sen sijaan leikkimökin rakentamiselle myönnettiin lupa ja vieläpä annettiin lupa laittaa leikkimökkiin kiuaslämmitys.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei siellä vasen käsi tiedä mitä oikea tekee, HS:n linkissä:

Paraisille yhtiön rakennushankkeilla on ollut merkitystä, sillä ne ovat työllistäneet paljon ihmisiä, Karlsson arvioi.

kun taas Maikkarin kympin uutisissa Paraisten kaupunginjohtaja sanoi ettei hänen tietääkseen ole työllistetty.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Pöh, juurihan se työllisti satakunta kommandopipoista verovirkailijaa, poliisia sun muuta.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Paraisten kaupunginjohtajalle pitäisi myöntää mitali tietämättään työllistämisestä. Ensin suviurakoitsija, sitten pieniä ilmaiseksi työskenteleviä jotka harrastavat keräilyaseita Ja nyt sitten viranomaisten ennätysmäinen työllistäminen. Kaikki mikä vierii, pörrää, ui ja lentää. Yhteistoimintaharjoitus mikä maksatetaan vierailevilla käteisrahan käyttäjillä.

Eipä tiennyt kaupunginjohtaja olevansa jutun sankari.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Veikkaan että venäläisten sotilastukikohdan rakentamisen kiivaimmat puolustajat kunnanvaltuustossa ja jopa rakentajat ovat päätyneet Supon shitlistalle jo aikanaan, jos tiedot vuosien tarkkailusta pitävät paikkansa.

Ja tämän kohteen rakentaminen on Suomessa vain yksi tapaus. Nyt pitää vain toivoa että myös muut vastaavat venäläishankkeet ovat tarkkailussa.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Laitoin juuri alla olevan kommentin paikallislehtemme juttuun :

Pieni kuvaharjoittelu ; jokainen vetäköön omat johtopäätöksensä:

Tässä Airiston Helmen tolpat :

https://www.finder.fi/Kiinteist%C3%B6hallinto/Airi...

Tässä Sawyerin kantasatama-tolpat :

https://www.finder.fi/Kaavoitus+ja+maank%C3%A4yt%C...

https://www.finder.fi/Vaateliike/Kotkan+Kantasatam...

KRP:n viimeiset uutiset : https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005840247.html?u...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen
Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen Vastaus kommenttiin #16
Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Eiköhän tämä juttu paisu vielä, kun kaikki löperöt luvitukset on tutkittu. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/fa81c0ab-211c-444...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tässä alla linkki "Kiinteistövaihdannan palveluun" netissä, jota pitäisi tässä yhteydessä nyt tarkastella hyvin huolella.

On liian helppo bulvaanin kautta tehdä kiinteistökauppoja netissä sähköisesti niin, että myyjä ja ostaja eivät tapaa lainkaan yms.

https://www.maanmittauslaitos.fi/asioi-verkossa/ki...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Täällä voi tutkia tehtyjä kiinteistökauppoja tarkemmin, ks. alla oleva linkki:

https://khr.maanmittauslaitos.fi/tilastopalvelu/re...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Menisikö viesti Venäjälle perille ilman kommandopipoja ja rynnäkkökiväärejä? > http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261539-m...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset