Saaresta Merenelävä

Uuden tuulivoimatuen kilpailutus alkaa ensi viikolla

  • Ilja Repin: Volgan lautturit 1870-73. Kuvamanipulaatio Pro Pyhäranta 2016.
    Ilja Repin: Volgan lautturit 1870-73. Kuvamanipulaatio Pro Pyhäranta 2016.

 TEM kilpailuttaa uutta energiatukea 1,4 terawattitunnin verran, tarjousten jättöaika on 15.11.2018 - 31.12.2018.  Käytännössä tuki on räätälöity tuulivoimalle ja tämä merkitsee koosta riippuen noin 100-130:n uuden ”myllyn” tukemista.

Kilpailuun voi osallistua vain hanke, jota ei ilman tukea rakennettaisi. Samaan aikaan tuulivoimateollisuus kertoo, että Suomeen on suunnitteilla mittavia tuulivoimahankkeita ilman tukea. Käytännössä  tuki myönnetään ainoastaan hankkeille, jotka eivät muuten kannata kun samaan aikaan suunnitellaan väitetysti kannattavia hankkeita.

Edellinen noin 4 miljardin euron ja vielä yli 10 vuotta jatkuva tuulitariffi myönnettiin epäonnistuneeksi jopa sellaisten poliitikkojen toimesta, jotka sitä olivat kannattamassa. Laskenut sähkönhinta ja alentuneet korkokustannukset tekivät tariffista kalliimman kuin poliitikot ymmärsivät, kansalaisten tiedossa asia oli alusta alkaen. Uuden tuen myötä tehdään samat virheet uudelleen.

Vuoden loppuun mennessä tiedämme uuden tuen todellisen kustannuksen. Oma arvioni on, että se ”jää” noin puoleen miljardiin euroon. Tämän verran maksetaan noin sadalle kannattamattomalle tuulivoimalalle.

Uutta tuulivoimatukea olivat valmistelemassa perussuomalaisten, kokoomuksen ja keskustan ministerit. Lopullisesti siitä päättivät kok, kepu ja siniset. Eniten sitä talousvaliokunnassa jarrutteli sinisten Kaj Turunen mutta työ jäi kesken tämän loikattua kokoomukseen.

Hallitus ei aio perua uutta tukea vaikka tiedämme jo nyt, että se ei toteuta tavoitteitaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Maksetaan jostain, jonka tiedetään olevan tarpeetonta. Haisee korruptio aika pahasti, mutta onneksi Suomessa moista ei voi esiintyä...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset