Saaresta Merenelävä

Uuden tuulivoimatuen kilpailutus alkaa ensi viikolla

  • Ilja Repin: Volgan lautturit 1870-73. Kuvamanipulaatio Pro Pyhäranta 2016.
    Ilja Repin: Volgan lautturit 1870-73. Kuvamanipulaatio Pro Pyhäranta 2016.

 TEM kilpailuttaa uutta energiatukea 1,4 terawattitunnin verran, tarjousten jättöaika on 15.11.2018 - 31.12.2018.  Käytännössä tuki on räätälöity tuulivoimalle ja tämä merkitsee koosta riippuen noin 100-130:n uuden ”myllyn” tukemista.

Kilpailuun voi osallistua vain hanke, jota ei ilman tukea rakennettaisi. Samaan aikaan tuulivoimateollisuus kertoo, että Suomeen on suunnitteilla mittavia tuulivoimahankkeita ilman tukea. Käytännössä  tuki myönnetään ainoastaan hankkeille, jotka eivät muuten kannata kun samaan aikaan suunnitellaan väitetysti kannattavia hankkeita.

Edellinen noin 4 miljardin euron ja vielä yli 10 vuotta jatkuva tuulitariffi myönnettiin epäonnistuneeksi jopa sellaisten poliitikkojen toimesta, jotka sitä olivat kannattamassa. Laskenut sähkönhinta ja alentuneet korkokustannukset tekivät tariffista kalliimman kuin poliitikot ymmärsivät, kansalaisten tiedossa asia oli alusta alkaen. Uuden tuen myötä tehdään samat virheet uudelleen.

Vuoden loppuun mennessä tiedämme uuden tuen todellisen kustannuksen. Oma arvioni on, että se ”jää” noin puoleen miljardiin euroon. Tämän verran maksetaan noin sadalle kannattamattomalle tuulivoimalalle.

Uutta tuulivoimatukea olivat valmistelemassa perussuomalaisten, kokoomuksen ja keskustan ministerit. Lopullisesti siitä päättivät kok, kepu ja siniset. Eniten sitä talousvaliokunnassa jarrutteli sinisten Kaj Turunen mutta työ jäi kesken tämän loikattua kokoomukseen.

Hallitus ei aio perua uutta tukea vaikka tiedämme jo nyt, että se ei toteuta tavoitteitaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Maksetaan jostain, jonka tiedetään olevan tarpeetonta. Haisee korruptio aika pahasti, mutta onneksi Suomessa moista ei voi esiintyä...

Martti Nurmi

Mitä muuta voisi olla tuossa takana, kuin korruptio? Onko Suomessa tutkivaa journalismia? Pelätäänkö mahtitekijöitä kähmimisten takana?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Suomen suurin yksittäinen yritystuen saaja on TuuliWatti, josta S-ryhmä omistaa puolet. Tänä vuonna tuki noussee jo 100 miljoonaan euroon. Epäilemättä S-voimalat kahmivat leijonanosan myös uudesta tuesta.

Uuden tuen vahvin lobbari oli Suomen Tuulivoimayhdistys, jonka puheenjohtaja on Tuuliwatin toimitusjohtaja Jari Suominen. STY:n toiminnanjohtajan Anni Mikkosen ja TEMin johtavan virkamiehen Anja Liukon suhdetta on kuvailtu mm. niin että he ovat "kuin paita ja perse".

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/263701-jopa-41-73...

Martti Nurmi

Tokihan se on niin, että jos korruptio on kattavaa, jos kaikki puolueet saavat, se korruptio, siis tuki, toimii parhaiten. Jos tällaisten asioiden tutkiminen ja esitteleminen mediassa ei kiinnosta, se avaa näkökulmaa maahan, joka on ns. banaanitasavalta. Ei ole sitä riippumatonta tiedonvälitystä ollenkaan.

edit: typo

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Toinen vahva tuulivoiman lobbari on valtio-omisteinen Motiva Oy.

Lainaus Motivan sivustolta Tuulivoima, https://www.motiva.fi/ratkaisut/uusiutuva_energia/...

"Energiavirasto järjestää teknologianeutraalin tarjouskilpailun, jonka perusteella uusiutuvia energialähteitä hyödyntäviä sähkön tuotantoinvestointeja hyväksytään preemiojärjestelmään. Kilpailutuksen kohteena on 1,4 terawattitunnin vuotuinen uusiutuvan sähkön tuotanto. Tarjouksia voivat tehdä sähkön tuottajat, joilla on pitkälle valmisteltu tuulisähkö-, aurinkosähkö-, biomassasähkö-, biokaasusähkö- tai aaltosähköhanke."

Vaikka tässä on lueteltu useita eri sähkön tuotantomuotoja, ainoa "kilpailukykyinen" tuotantomuoto on käytännössä tuulivoima. Eli tarjouskilpailu ja sen ehdot näyttää olevan räätälöity tuulivoimalle.

Olen joku vuosi sitten ollut Oulussa kuuntelemassa Tuulivoimayhdistyksen, Motivan ja Metsähallituksen yhteistä "road showta", jossa hehkutettiin yhteen ääneen ja vuoronperään tuulivoiman puolesta.

Metsähallituksen ja maata tuulisähköfirmoille vuokraavien näkökulmaan ja motiiveihin voi tutustua oheisen linkin kautta:

https://smy.fi/artikkeli/tuulivoima-tuo-tuottoa-va...

Hyvittavaa tässä valtion maiden tuotolle on se, että se katetaan niillä 12 vuoden jaksossa valtion kassasta maksettavilla 3 500 - 4 000 miljoonalla eurolla.

Saa sitten nähdä mitä tämä Tuulimyllytukiaiset II:n kustannukset tulevat maksamaan yhteiskunnalle. Mielenkiintoista olisi myös tietää, mitä niissä maanvuokrasopimuksissa sanotaan tuulimyllyjen ja niiden massiivisten teräsbetonialustojen purkamisesta ja maisemoinnista siinä vaiheessa kun myllyt 15 - 20 vuoden kuluttua tulevat elinikänsä päähän. Kuka maksaa viulut jos vaikka myllyt myydään loppuvaiheessa jollekin toiselle firmalle ja sitten tämä firma osoittautuu varattomaksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset