Saaresta Merenelävä

Kansalaisaloite ilotulitteiden kieltämisestä yksityishenkilöille

  • Rollella on asiaa.
    Rollella on asiaa.

"Neljätoista järjestöä haluaa kieltää kansalaisilta ilotulitteiden ampumisen useista syistä.

Järjestöt, kuten Lääkäriliitto ja Kennelliitto, avasivat tiistaina yhdessä kansalaisaloitteen. Sen tavoitteena on rajata ilotulitteiden käyttö siirtymäajan puitteissa vain ammattilaisten käyttöön."

Kysyin koiraltani mielipidettä tästä. Rolle sanoi että vaikka ei yleensä diggaa holhousta ja rajoituksia, olisi valmis painamaan tassunjälkensä tähän aloitteeseen. Hän ei oikein ymmärrä miksi hänen täytyy kuolata ja läähättää sylissäni tai sängyn alla kerran vuodessa parin päivän, illan ja yön ajan kun taivas räjähtelee ja pommien äänet sattuvat herkkiin korviin. En osannut sitä selittää ymmärrettävästi kun en itsekään ymmärrä.

Kansalaisaloite tässä.

P.S.
Panin tämän poikkeuksellisesti sekä puheen- että vapaavuoroon koska asia on mielestäni sen verran merkityksellinen että se ansaitsee kaiken huomion.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

26Suosittele

26 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (85 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja minä vastasin jo Vapaavuorossa että kävin kannattamassa, vuosittain kun on ollut uutisia vahingoittuneista silmistä ja raajoista eikä niitä uutisia pitäisi tulla kenenkään kotiin, ei lapsista eikä varomattomista aikuisistakaan.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

En tiedä miksi jonkun toisen oikeus omistaa koira menee edelle jonkun toisen oikeutta ampua raketteja.

En ole ampunut raketteja moneen vuoteen, lähinnä koska opiskelijalle monen kymmenen euron panostus parin sekunnin hupiin ei ole rahan arvoinen. Thundereilla on hauska pelleillä, mutta muuten en raketteja osta.

En allekirjoita aloitetta, mutta en henkilökohtaisesti pane pahakseni jos se menee läpi. Liberaalina ilotulitekielto on vasten arvojani, mutta en näe tätä "kuolemisen arvoisena mäkenä".

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"En tiedä miksi jonkun toisen oikeus omistaa koira menee edelle jonkun toisen oikeutta ampua raketteja."

Eihän tässä nyt ole kyse oikeudesta omistaa koira.
Ykstyishenkilöiltä on monia muitakin asioita kielletty, sellaisia joihin ammattilaisila tai viranomaisilla on oikeus joten yleissääntönä tuo ei ole kovin pätevä argumentti. Ellei sitten liberaalina aja täydellistä anarkiaa.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Pitääkö sietää vuositolkulla jatkuvaa räkytystä. Minua puri Dobermanni vakavasti omistajan naureskellessa vieressä, onneksi onnistuin hakkaamaan hurtan polkupyörällä pakoon. Koska omistajasta ei ollut tietoa, jouduin ottamaan rabiesrokotukset.

Jos en saa ampua uudenvuoden raketteja, on selvä että räksuttävä, uhakaileva tai muriseva koiran omistaja tulee saamaan minulta rangaistuksen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En kannata liikoja kieltoja. Ei koira voi suuria traumoja saada, jos kerran vuodessa parin tunnin aikana kuulee jostain pauketta. Eikä ihmisiä pidä holhota estämällä heitä tekemästä asioita, joiden kohdalta on tarpeelliset varoitukset ja suojaustoimenpiteet kerrottu ja jotka eivät oikein käytettyinä aiheuta vaaroja ulkopuolisillekaan. Ei kaikkea pientä iloa pidä kieltää turhan tiukkapipoisuuden vuoksi.

Ai niin, olihan siinä artikkelissa kyllä mainittu painava peruste:
"Järjestöjen mukaan rakettien ampumisesta ilmanlaatu heikkenee".

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Minä kannatan tätä aloitetta. Ja entä jos paikalla ei ole ainoastaan omia lapsia?

Uusivuosi aiheuttaa karmeita silmävammoja – "Jokainen ilotulite on pommi"

Uusivuosi on yksi HYKSin Silmätautien klinikan kiireisimmistä työrupeamia. Jutun kuvat saattavat järkyttää herkimpiä lukijoita.

https://yle.fi/uutiset/3-9999510

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyllä minä tämän aloitteen laitan samaan kategoriaan Kimmo Kiljusen jäänaskalipakon kanssa. Hänhän teki joitakin vuosia sitten aloitteen, että jäällä käveleminen olisi kiellettyä, ellei jäänaskalit ole mukana. Tämän sorttisia kieltoja voi kukin keksiä satoja, eikä loppua ole näkyvissä.

Suomen ilotulitukset ovat sellaista arkipäivän meininkiä Kiinassa. Toista oli vuosituhannen vaihde Shanghaissa, kun ilotulitukset alkoivat aikaisin iltapäivällä Uuden Vuoden aattona ja jatkuivat seuraavaan keskipäivään taukoamattomana tykityksenä siten, että taivas oli koko yön yhtä soittoa erivärisillä neonvaloilla räikeästi valaistu ja jylinä oli kuin Tali-Ihantalassa kesällä 1944. Sama toistui sitten parin viikon kuluttua kiinalaisen Uuden Vuoden alussa. Joten pientä tämä Suomessa todellakin on.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #12

Niin no, eihän Tampere ole Shanghai, mutta kun täällä ei saa ampua raketteja keskustassa niin kerääntyvät tänne kilometrin päähän nurkille räiskimään, alkaa harvakseen iltapäivällä ja loppuu joskus puolenyön jälkeen yhden kahden maissa. - Metsästyskoirat yleensä opetetaan pennusta pitäen paukkeeseen, ensin ammutaan kaukaa ja sitten lähempää, mutta kaikilla ei ole pyssyäkään.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #12

No jos kerran Kiinassakin, tai Tali-Ihantalassa.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #12

Harjoitellaan ensin ilotulitteiden haittaverolla. Ellei toimi, niin nostetaan veroa niin, että varmasti toimii. Täyskielto käynnistäisi paukkujen kotiteollisuuden. se vasta uhreja tuottaisi, eikä niiden valvonta toimi alimitoitetulla poliivivoimalla.

Radikaali vähentäminen on ilmastoteko, eläisuojeluteko, terveydellisyyttä edistävä teko ja vielä lisäksi ulkomaan kaupan tasapainoa edistävä teko.

Taidan mennä vetämään sen punaisen viivan aloitteeseen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #41

Tuossa on kieltämättä toinen näkökulma. Ainahan pojat ovat tehneet paukkuja ja tekevät ilotulitteista huolimatta. Vaikea sanoa, olisiko kiellolla oleellista vaikutusta amatöörien puuhasteluun. Kaupallisilla ilotulitteilla syntyvät vammat ainakin vähenisivät.

Kyllähän moni lähiö on uudenvuoden yön jälkeen kuin sodan jäljiltä… Itse olen niin saita mies, että niillekin rahoille on aina joku muu käyttö löytynyt. Se ei takaa, ettenkö pystyisi valitsemaan tilalle ihan yhtä tyhmän rahareiän.

Tähän saakka olen pitänyt tiukan linjan enkä ole allekirjoittanut yhtään kansalaisaloitetta. Nyt on lähellä se tilanne, että tästäkin periaatteesta on aika luopua. Mutta sitä vartenhan periaatteet ovat.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #78

Valoilla saa nykyään komiammat showt aikaiseksi, kuin ilotulitteilla.
Valoleikkejä ei toistaiseksi kovin hanakasti kielletä, paitsi lentokenttien välittömässä läheisyydessä.

Valolaitteita voi käyttää lukemattomia kertoja, eikä yhtä ainoaa hetken kiimaa, kuten ilotulitteilla.

Jos mökää halajaa, niin UV:n aattona voi rälläköidä bensatynnyrin kahtia ja takoa niitä sielunsa täydestä. Toisaalta valoshowssa voi käyttää digiohjattua musiikkia. Ämyrit tietenkin KW-luokkaa. Eikös se siitä.

Ville Äijälä

Näitä mainitsemiasi kauheita silmävammoja on sattunut noin 15kpl vuosittain. Ihan vain esimerkkinä koiran puremia sattuu vuosittain paljon enemmän. Ja jos kielto linjalle mennään niin loppuahan ei ole näkyvissä aina löytyy lisää kiellettävää.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Koirat on yksi osa tota, vaikka sattuneesta syystä sen tekstiin nostin. Tietyt ihmisryhmät kuten astmaatikot ja sydänsairaat ovat kärsijöitä. Silmävammat kohdistuvat 33%:lla lapsiin jotka ovat täysin sivullisia.

Eihän aloitteessa ole lainkaan kyse siitä, että "kerran vuodessa parin tunnin aikana kuulee jostain pauketta." Luitko aloitteen ja sen perustelut?

Ville Äijälä

eipä ole astman sairastamiseen vaikuttanut millään tavalla ilotulitteet koko tähän astisen elämäni aikana. Täälläkin olisi syytä kampanjoida vaikka vanhustenhoidon laadun parantamiseksi, siinä olisi kunnollinen aihe.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

"Ei koira voi suuria traumoja saada"

Lähipiirissäni on paljon koiria. Koirat ovat täysin sekaisin pommittelun aikana. Kun ne kerran oppivat säikkymään paukahtelua, niin myös muulloin äkkiä tullut paukaus aiheuttaa saman reaktion. Eihän tässä olisi mitään ongelmaa, jos paukuttelu ei kuuluisi sisälle. Pissalla voi koiraa käyttää ennakoidusti. Koira on täysin poissa tolaltaan Uuden Vuoden paukuttelussa ja joskus näyttääkin siltä, että kohta koira heittää henkensä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- "Rolle sanoi että vaikka ei yleensä diggaa holhousta ja rajoituksia, olisi valmis painamaan tassunjälkensä tähän aloitteeseen."

Juuri näin holhoaminen ja rajoittaminen kukoistaa. Tuskin kukaan yksittäinen otus haluaa rajoittaa puoliakaan siitä, mitä nykyään rajoitetaan, mutta useimmilla on aina muutama tuollainen poikkeus. Ja kun yksi haluaa holhota tuota ja toinen rajoittaa tätä, niin kohta onkin useampi asia kielletty kuin sallittu.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Slippery slope -argumentti. Luitko sinä aloitteen ja sen perustelut ennen kommentoimista?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei ole silppery slope -argumentti, koska en väitä ilotulitteiden kiellon johtavan entistä tiukempiin samanlaisiin kieltoihin (kuten esimerkiksi tähtisadetikkujen tai raapaistavien tulitikkujen kieltoon). Kyllä se on ihan tosiasia, että jos viisimiljoonaisessa kansassa yksi haluaa kieltää yhtä ja toinen toista, niin ennen pitkää kieltoja on valtavasti -- niin kuin nykyään onkin.

Luin perustelut, mutta en hyväksy niitä. Ihmisten ilotulitteista saamat vammat eivät ole minusta riittävä syy kieltää ilotulitteita kaikilta. Useimmat vammoista syntyvät siitä, että joku typerys käyttää ilotulitteita väärin, eikä se ole niitä oikein käyttävien vika. Sitten taas ilotulitteilla tahallaan vahingon tekeminen on rikos, joka tulee käsitellä yksittäistapauksena. Ne, jotka saavat oikein käytetystä ilotulitteesta ilman omaa syytään vakavan vamman, ovat niin pieni vähemmistö, etteivät hekään riitä syyksi kieltää ilotulitteita kaikilta.

Mitä taas eläimiin tulee, niin toki on ikävää, jos ne ilotulitteista kärsivät, mutta siihenkin minun on vaikea suhtautua, koska minulla ei ole paljoa kokemusta eläimistä ja nekään vähät kokemukset eivät puolla ilotulitteiden kieltoa. Itselläni oli muutaman vuoden kissa, joka ei ollut ilotulitteiden paukkeesta moksiskaan. Muutaman uudenvuoden olen viettänyt sellaisen kaverin luona, jolla on ollut koira, eivätkä nekään vaikuttaneet pamauksista erityisesti säikähtäneen. Lähinnä tulee mieleen, että jos omistaa eläimen, joka ilotulitteista suuresti kärsii, niin eikö sitä voisi saada uudenvuoden ajaksi sijoitetuksi sellaiseen paikkaan, mihin pamaukset eivät kuulu?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #20

Mikähän sellainen paikka sitten olisi? Itse asun ihan skutsissa, 5 km kyläkeskustasta ja niin etten näe naapureita pihaltani. Paukun vaikutusalue on varmaankin kymmeniä kilonetrejä herkälle korvalle.

Ongelmahan on se että ihmiset eivät noudata säädettyjä aikarajoja jolloin ilotulitteita saa ampua uudenvuodenyönä ampua kello 18−02. Ellei aluetta ole erikseen kielletty kuten monissa taajamissa nytkin.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #23

Oulun ja Helsingin välillä on muutama alue, jonne ilotulitus ei kuulu. Jopa Keski-Suomesta löytyy, en tosin ryhdy tarkkoja koordinaatteja antamaan, etteivät hyvät paikat ruuhkaudu.

Joku kohta mikä on merkitty hiljaiseksi alueeksi (esim s 36 kuva) ja mistä lähimpään asutukseen on vähintään 10 kilometriä, yleensä riittää.

https://www.keskisuomi.fi/filebank/23911-hiljaiset...

Etelä-Suomessa alueita onkin sitten huomattavasti nihkeämmin. Nekään eivät auta silloin jos korvessa pitäisi lymyillä useita päiviä eikä vain muutaman tunnin nuotiota poltella.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #27

Linjaman linkittämästä dokumentista ei löydy sanaa "ilotulitus", joten se ei käsittääkseni liity tähän aiheeseen mitenkään.

Mitä itse kysymykseen tulee, niin hankala vastata, kun ei tiedä yksityiskohtia. Ensimmäisinä tulee mieleen, että olisiko sinulla tai jollain läheiselläsi mökkiä, jonne ilotulitukset eivät häiritsevästi kuulu. Tai, olisiko omassa kämpässäsi jotain kellaritilaa tms. jonka seinät vaimentaisivat pauketta riittävästi. Myös kaiken maailman Kissakuiskaajia telkusta tuijottaneena mietin, että voisiko koiraa jotenkin opettaa ja valmentaa siihen, että ilotulitusten pauke ei ole vaarallista.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Jos minun edesmenneeltä koiraltani, Sallalta, olisi kysytty halusta alletassuttaa tuo aloite, niin siihen olisi oitis tullut neljä tassunjälkeä. Salla kun alkoi vapista jo enen kuin omat korvat kuulivat, tai silmät näkivät ensimmäistäkään räjähdettä. Itseäni ei nuo poksahdukset tahi/ja leiskahdukset isommin häiritse, jos ei kyllä kovin paljoa nimestään huolimatta ilahdutakaan. Sen sijaan kävely aaton jälkeen raitilla nostaa vähenevät karvat pystyyn, joka puolella pahvin riekaleita ja rakettien keppejä ym. mielenkiintoista.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Monelle raketin ampujalle tulee täytenä yllätyksenä se, että se metrinen keppi tulee myös alas taivaalta. En ole ihan varma meneekö se tuulilasista läpi, mutta ainakin auton kattoon tai paljaaseen päähän tulee lommo.

Eläinten säikkyminen perustunee räjähdyksistä lähteviin infra- tai ultraääniin. Jos esimerkiksi koiralle soittaa stereoilla ilotulitusta, se tuskin välittää siitä mitään ja voi jopa nukkua kaiuttimen edessä. Sen sijaan hyvinkin kaukana ammuttu oikea ilotulite voi aiheuttaa paniikin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jussi Linjama: - "En ole ihan varma meneekö se tuulilasista läpi"

Kannattaa kokeilla. Jos menee, niin tuulilasi on ollut todella vaarallisen heikko, ja pitääkin vaihtaa välittömästi.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Käytännössä kaikki eläimet säikkyvät tuota pommitusta - siis myös lehmät, hevoset, hirvet, jänikset jne...
Ongelmasta suurin osa olisi ratkaistu, jos paukuttelu oikeasti rajoittuisi jollekin alueelle tai johonkin, muutaman tunnin pituiseen ajanjaksoon. Sehän ei nyt toimi, vaan ensimmäiset postilaatikot jysähtävät noin 5 minuuttia sen jälkeen kun pommeja aletaan myydä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Lehdessä on kirjoitettu että Tukholmassa koiranomistajat varaavat huoneita Arlandan läheisyydessä sijaitsevista hotelleista.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Itsellä ei ole koskaan ollut paukkuarkaa koiraa. Ollaan yleensä lähdetty iltalenkille pommien paukuttelua katselemaan. Kovin lähellä on pitänyt paukun räjähtää, että edes pää on siihen suuntaan kääntynyt. Itse paukuttelin jonkin verran vielä 15 vuotta sitten kun omat lapset olivat pieniä. Sittemmin katsellut lähinnä muiden rahan haaskausta. Tähän aloitteeseen ei oikeastaan ole kantaa suuntaan tai toiseen, joten tuskin käyn allekirjoittamassa. Se vaan ei johdu siitä, että kaipaisin niitä ilotulitteita pätkääkään. Eipä niitä uudenvuoden tinoja (lyijyjä) ole aikoihin tullut myöskään valettua. Yhtä joutavaa ja jonkin verran haitallista sekin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Sulasta sokerista saa kohtalaiset valut uutenavuotena.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

On ollut meillä molempia; niitä joista on ilotulitusten myötä tullut pahasti paukkuarkoja, ja niitä jotka eivät ole olleet moksiskaan.

Elikot eivät ole standardituotteita.

Voin käydä allekirjoittamassa muistakin syistä, enkä siis vain koirien vuoksi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se on niin elukasta kiinni, miten suhtautuu, meidän entinen mopsi oli innoissaan raketeista, mutta nykyinen tärisee nurkassa, eikä se oo pelkkä aatto, se on pitkä aika.

Kokonaan en kieltäisikään, ammattilaisille olisi hyvä jättää, ja kaupungit sitten voisivat halutessaan keskiyöllä ilotukituksen järjestää.

Jos tuo homma jäisikin siihen yhteen päivään, mutta se homma alkaa välittömästi, kun niitä aletaan myymään, niin silloin se on pitkä tuska elukoille.

Kansanterveydellekin noiden kieltäminen olisi hyvä asia, sillä monta silmävammaa ja muitakin vammoja jäisi tulematta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Luonnonsuojelu on myöskin yksi tärkeä näkökohta, itseasiassa se tärkein, vaikka toki koiria ja muita luonnonelämiä säälin.

Meillä Tapiolassa on isohko Sillkiniitty, jossa on tapana ampua lähes koko illan kaikkia mahdollisia raketteja ja aamulla rikinkatku on suorastaan kuvottava. Minusta riittäisi hyvin, kun vain viranomaiset saisivat ampua näinä tärkeinä päivinä ilmaan mitä varat sallivat, mutta vain kohtuullisen ajan.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Erittäin kannatettava aloite.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Minäkin kannatan täyskieltoa (kannabiksen).

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tyhjänpäivisen ja häiritsevän ilotulittamisen lisäksi voitaisiin rajata ympäristösyistä myös haudoille vietävien kynttilöiden määrää ja niitä päiviä, jolloin kynttilöitä haudoille yleensä edes saa viedä.

Kyse hautausmailla on lopulta melkoisesta tyhjänpäiväisestä energiantuhlauksesta ja roskaamisesta.

Ei se kuollut isoäiti enää tiedä eikä välitä, onko hänen haudallaan yksi tai kymmenen kynttilää, tai enemmän kuin naapurimummon haudalla.

Ilotulitus tulisi todellakin kieltää ja rajata monistakin syistä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Tehdäämpä sitten lapsille ja nuorilel vielä ankeampi paikka tästä Suomesta!!

Älytön aloite, rakettejen ampumista on jo nyt liikaa rajoitettu, ei enempää kiitos!!

Olen iki onnellinen niistä muistoista joita lapsena/nuorena sain kun ammuttiin raketteja ynm.. Ja silloin oli muuten vielä kunnon pakkaset. Sitä hauskuutta nykylapset eivät taida kokea (Toivon että olisin väärässä ja uutenavuotena olisi vähintään -20C..)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Kyllä varmaan jokainen on lapsena harjoitellut paineastiatekniikan ja kemian alkeita tai säästänyt viikkorahoistaan muutaman raketin. Silloin kuitenkin niitä laitteita oli rajallinen määrä ja ne mosautettiin siten, ettei ihmisille, eläimille tai omaisuudelle koitunut vaaraa.

Nykyään meno on enemmän tämän näköistä:

https://www.youtube.com/watch?v=AReNfqqGsb8

Ilotulitteita siis ammutaan paikoissa joissa niitä ei kuulu ampua, aikoina jona niitä ei kuulu ampua, ja täysin järjettömiä määriä.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Pohjanmaalla on uudenvuoden lisäksi myös venetsialaiset, eli huvilakauden päättäjäiset elokuun viimeisenä viikonloppuna. Niihin ”kuuluu” paukuttelu vähintääkin samassa mittaluokassa kuin uutenavuotena. Kolmesta koirastamme yksi kärsii tästä pomminkylvämisestä erityisesti. Nykyään paukuttelu on saatu rajattua yhteen iltaan, aiemmin se kesti 2-3 vuorokautta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Toi venetsialaisjuttu on mainittu myös aloitteessa. Se valuu Pohjanmaalta alaspäin, ainakin Varsinais-Suomessa Uudessakaupungissa on pari vuosikymmentä ollut venetsialaiset ja se niihin "kuuluva" pauke.

Täällä vähän etelämmässä on muinaistulien yöt, taannoin Kustavin Katanpään venesatamassa sekin oli ilotulitusta. Mikä vika on kokossa?

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Voihan se Rolle olla ihmeissään kun ihmiset räjäyttävät silmiä ja ruumiinjäseniä taivaille. Sehän on täysi-ikäisten ihmisoikeus joten en itse ole sitä rajaamassa muuten kuin alaikäisten kohdalla.

Omat koirat kärsivät aattoillan mutta olen huomannut että pahimpana aikana kohtuukovaäänisen elokuvan katsominen helpottaa niiden ahdistusta. Kun on taustamelua, terävät paukaukset eivät erotu niin selvästi.

Seuraavana päivänä on taas ulkona meno päällä kuin ikinä olisi mitään paukkeita ollutkaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Myöntäisin mielelläni Darwin Awardsin jokaiselle täysikäiselle joka räjäyttää kännipäissään silmänsä tai sormensa taivaalle. Ehkä ne voisi koota jonnekin aidatulle alueelle tai saareen tekemään sitä keskenään.

Aloitteen mukaan silmävammoja saaneista kolmannes on alaikäisiä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ot: Darwin-palkinnon saa vain, jos poistaa itsensä geenipoolista kuolemalla tai vammauttamalla itsensä lisääntymiskyvyttömäksi. Ja mieluiten tavalla, joka itsessään kertoo, että oli ihmiskunnan etu, että palkintokandidaatti poistui perimäänsä levittämättä.

Mutta tämä on hyvä kansalaisaloite.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ilotulituksellkin pitäisi olla hyvä ja perusteltu syy.

Ei nämä lähiöiden rakettisateet soskun rahoin oikein noin aikuisesti ja oikeasti ilotulotuksilta näytä eikä niille syytä löydy. Kännipäiset paukuttavat ja roskat keräävät aikanaan aivan muut.

Koirat kärsivät älykkäimmät meistä ihmisistä eivät tykkää.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Ilotulitteiden ostajilta pitäisi vaatia jatkosssa ilotulituskortti, jonka suorittaminen tapahtuisi läpäisemällä esim. 20 opintoviikon mittainen kurssi, jossa käytäisiin kattavasti läpi ilotulitteiden ominaisuuksiin, turvallisuusasioihin, lainsäädäntöön ja huomaavaisuuteen liittyvät asiat.

Tällä voisi olla myös työllisysvaikutuksia, kun rakettien ampujiksi erilaisiin tilaisuuksiin olisi jatkossa palkattava vain lisenssin suorittaneita ilotulittajia.

Ehdotus on päättäjien vapaasti käytettävissä;-)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Koirille on kuulosuojaimet ja kasvattajan vastuulla on koiran totuttaminen sietämään erilaisia ääniä.Arka koira on arvaamaton muutoinkin,ja vaaraksi ympäristölleen.Suurinta osaa ei haittaa millään muotoa uuden vuoden ilotulitukset,kuten ei ihmisiäkään.Kerrostaloissa,rivitaloissa jne.bassojen jytinä yötä päivää ja muu meteli aiheuttaa enenmmän haittaa niin eläimille,kuin ihmisille koska se on 365 päivää vuodesta olevaa meteliä pahimassa tapauksessa.Ja muu jatkuva meteli ja riekkuminen.

Ihminen joka ei kestä ilotulituksia voi ottaa es.diapamia ja elukoille on heillekin rauhoittavia.Voi sulkea pimennysverhot ja laittaa korvatulpat /kuulosuojaimet tai mennä kellariin koirineen ja kissoineen,tai sinne sängyn alle.Maalla maakellariin jne.

Enemmistöä n.80% ei haittaa mitenkään suomessa tämä vuoden juhlan kohokohta.Roskien siivoaminen taas lähtee kotikasvatuksesta ja 18v.se on jo hallussa , raketteja ei lapsille myydä,eivätkä he saa niitä ampua ilman vanhempiaan,joten raittien sotkijat ovat täysi-ikäisiä aikuisia ihan itse.Nämä roskat kun kuuluu nykysääntöjen mukaan siivota pois niiltä paikoilta jossa on ammuskellut.Jos lapsia ilman vanhempia sossutantat ja poliisi hoitelee säilöön(tietysti naapurikyttääjät tekevät ne ilmoitukset eli ilmiannot sinne sos.päivystykseen ).

Helsinki ja osa pääkaupunkiseutua ovatkin enää niitä ongelmapesiä,muualla ovat ohjeet ja neuvot,lain määräykset jne. menneet jakeluun ja kaikki tulipalot,silmävammat muut onnettomuudet jne.vähentyneet tasaista tahtia uusien määräysten jälkeen Helsingissä ja sen reunoilla ongelma taitaa johtua ihan sen asukkaista ja siitä mitä siellä korvien välissä liikkuu.

Siellä pitäisikin olla ihan omat aikarajoitukset ja armeija vahtimassa,kuten suurissa kaupungeissa kun ei nykyään koskaan tiedä mitä pommeja sieltä sinkoilee.

Ilotulituksia ja ilotulitteita ei kielletä yksityishenkilöiltä ei suomi ole kieltolakeja alkamassa vääntämään tästä ,keskustan ja kokoomuksen politbyrookin ymmärtää tämän asian,koska kansansuosio vajoaa muutenkin ja vaalit tulossa.

Ehkä joskus 20-30 vuoden päästä,jos eu on vielä pystyssä.Eli ei siis koskaan.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Kuten edellä todettua, ongelma ei ole äänitaso vaan se, että ilotulitteiden ääni sisältää tavallisesta ääniympäristöstä poikkeavia infra- tai ultraääniä, joita eläimet jostain syystä pelkäävät.

Koska näitä ääniä ei voi esimerkiksi stereoilla toistaa, silloin eläimiä ei tietenkään voi niillä tällaisiin ääniin siedättää. Siedättäminen voisi teoriassa onnistua oikeilla, pienillä ilotulitteilla pentuiässä muutaman viikon ajan, kun pennulla on ns herkkyyskausi. Jos se tuona aikana tottuu vaikkapa kissoihin, pölynimuriin tai ilotulitteisiin, se ei niitä aikuisena todennäköisesti pelkää (ainakin jos totuttaminen on yhtään asiallista).

Käytännössä tuo ei onnistu, koska ilotulitteita ei saa käyttää muulloin kuin uutenavuonna ja tietysti eläimiä on aika paljon muitakin kuin koira. Jonkin verran ilotulitteita muistuttavan äänen saa aikaan aseella, mutta senkin ääni jostain syystä poikkeaa ilotulitteen äänestä niin, että koira joka ei ole laukaisuherkkä, voi silti pelätä ilotulitteita.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Koiran kuuloalue on oppaiden mukaan noin 70–100 000 hertsiä eli se kantaa paljon ihmisen kokemia ultraääniä korkeammalle kun taas infraäänet voivat jäädä koiralta havaitsematta. Toisaalta koiralla on ylipäätään erilainen reaktio ääniin kuin vaikka ihmisellä. Tiedä sitten miten joku alkukantainen ihmisheimo suhtautuisi ilotulituksiin, todennäköisesti kauhulla ja perustaisi siihen uskonnon.

Kuten Jussi edellä sanoikin, koiraa ei varsinaisesti voi treenata sietämään ilotulituksia eikä sen sietäminen ole ollut jalostuksessa määräävä tekijä.

Mikä on tietenkin aloitteen kannalta epäolennaista, siinä on aika monta hyvää argumenttia muutakin kuin koirat ja omistajansa.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Ilotulitteita voisi tuotekehitellä vähemmän infra- ja ultraääniä tuottavaviksi ja yleensäkin hiljaisemmiksi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Näyttää muuten olevan niitä kansalaisaloitteita jotka menevät käsittelyyn tarvittavan rajan yliu heittämällä. Tänään aloitettu ja juuri nyt 4142 kannattajaa.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Alkuinnostus voi olla voimakasta, mutta kyllä se siitä laantuu. Vaikea uskoa, että tässäkin suhteessa Suomi halutaan tehdä Euroopan masentavimmaksi paikaksi. Muut kriteerithän suunnilleen täyttyvätkin jo.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Suomi on tutkitusti maailman onnellisimpia paikkoja tai oikeastaan onnellisin.
http://worldhappiness.report/ed/2018/

Tiedä sitten jos uhkakuvasi masentavuudesta tämän aloitteen myötä lisääntyy mutta jos, pienestä on onni kiinni sitten.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen Vastaus kommenttiin #47

Maailman onnellisin paikka, joka keikkuu itsemurhatilastojen kärjessä... Mistään yksittäisestä kiellosta ei varmaan kenenkään onnellisuus ole kiinni, mutta on se aika masentavaa, jos ensimmäinen ajatus on aina kieltää joku muualla maailmassa normaali asia.

Oma koirani ei 18 elinvuotensa aikana pahemmin lotkauttanut korvaansa ilotulitteille. Syynä varmaankin se, että uudenvuodenaattoillan (yksi ilta vuodessa) koira vietti sisätiloissa tuttujen ja rauhallisten ihmisten kanssa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #52

Minkä itsemurhatilaston kärjessä Suomi muka keikkuu?

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen Vastaus kommenttiin #54

Suomen mielenterveysseuran mukaan Suomessa kuolee oman käden kautta kaksi kertaa enemmän ihmisiä kuin muissa Pohjoismaissa, ja puolitoista kertaa enemmän kuin muissa EU-maissa.

https://www.terve.fi/artikkelit/81019-suomessa-teh...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #56

Menee nyt aika kauas aiheesta mutta Suomi vähän yli eurooppalaisen keskiarvon ja mm. juuri Itävallan takana. Missään tapauksessa ei kaksinkertainen määrä muihin pohjoismaihin eikä kärkisijoilla:

https://ec.europa.eu/eurostat/documents/4187653/78...

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen Vastaus kommenttiin #57

Aika omituisia lukuja nuokin "maailman onnellisimmalle kansalle"...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kiitos Janne, aloitteen jakamisesta. Leevi-koiran kanssa juttelin asiasta. Leevi ei itse rakettien paukkeesta juurikaan häiriinny, mutta häntä harmittaa roskat, joita leviää ympäristöön ja hänellä on monta kaveria, jotka ovat monta päivää niin paniikissa, etteivät hänen kanssaan tule edes leikkimään.

Niinpä minäkin laitoin oman puumerkkini aloitteeseen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Hienoa Leevi ja hänen miehensä.

Itse bongasin aloitteen Turkkarista, ei mitään muuta tekemistä asian kanssa. Sitten viime tarkistukseni, sinne on tullut parisensataa kannattajaa lisää parissakymmenessä minuutissa. Nyt 4535.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hmm. Ylivoimaisesti kiinnostavinta yksityisessä ilotulittamisessa ovat myyntifirmojen esitteet, ja rakettien nimet niissä. "Lavrovin erikoinen", "Rokka-pata", "Naton pääsykoe", "Lottapotti" ja sitä rataa. Kuinka käy tälle kulttuurimuodolle, jos kuluttajaraketit kielletään?

Viitisen vuotta sitten lenkkeilin koiran kanssa, ja olin reittini kääntöpaikalla n. 4 kilometrin päässä kotoa. Oli uudenvuodenaatto, ja iltapäivä. Lähistöllä lojahti aikamoinen pommi, jota joku halusi kokeilla tuntikausia ennen sallittua määräaikaa. Koira säikähti pahanpäiväisesti, ja syöksähti tienpientareelta metsän suuntaan, kelataluttimen rajoissa toki.

Eläin maastoutui ojanpohjalle, eikä olisi halunnut hievahtaakaan. Kiskoin parikymmenkiloista koiraa väkisin eteenpäin, mutta se harasi ankarasti vastaan. Kävelylenkistä oli tullut punttitreeni! Muutamien satojen metrien päästä koira käsitti, että olimme matkalla kotiin, ja osat vaihtuivat saman tien: meno alkoi maittaa jopa liiankin hyvin.

Tyylikkäimmät ilotulitukset olen nähnyt nimenomaan ammattimaisina toteutuksina esimerkiksi Helsingissä ja Ponta Delgadassa. Jos osallistuisin nettiadresseihin, voisin hyvinkin allekirjoittaa tämänkertaisen vaatimuksen.

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Joku voisi tehdä kansalaisaloitteen peliautomaattien kieltämisestä marketeissa, kioskeissa ja vähittäiskaupoissa. Peliautomaatit vain Veikkauksen pelisaleihin.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Mitä jos kiellettäisiin kaikki, mitä ei ole laissa erityisesti sallittu? Aika moni suomalainen tuntuisi olevan tähän valmis vaikka heti.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Elintarvikkeiden ja alkoholin myyntikielto samoissa liiketiloissa rahastavien peliautomaattien kanssa saattaisi riittää? Jos pelikoneet siirtyisivät vaikkapa rautakauppoihin, siellä harvemman ihmisen on pakko käydä viikottain.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kannatin aloitetta. Ainakin Saksassa on esiintynyt islamilaista ilkivaltaa, jossa on ammuttu ilotuliraketteja kirkkoja kohti. Tällä lailla tämäkin saadaan ainakin vähenemään, ellei kokonaan estettyä Suomessa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Risto voi mennä omaan blogiinsa persuilemaan, väärä paikka. Tai Suomi24:een, valinta vapaa.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Kielletään myös autoilla ajaminen, niin kukaan ei jää enää autojen alle ?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Maalla asuvana olen kokemuksesta sitä mieltä, että kaupunkilaisilla on liiaksi rahaa ja riemuja paukutteluun kesämökeillä tms. alueilla.

Maaseudun asukkaille riittää yleensä rauhallisuus ja juhlakynttilät muistuttamaan elämän edistymisestä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

No jaa..kaikki koirani on pelännyt enemmän tai vähemmän paukuttelua. En lähtisi kieltämään,mutta jonkinlaista valistusta voisi lisätä..fiksummin kuin nyt.

Aivan liikaa pöhköjä jotka myötätunnon sijaan saakin kiksejä siitä tunneryöpystä,kun saavat elukan pelkäämään. Jatketaan siis täysin turhaa perinnettä ja antaa ihmisten ampua valoa taivaalle,koska se on olevinaan hauskaa.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Kannatan tätä. Aikoinaan kotikaupungissa sai torilla oikeasti pelätä kun holtittomat humalaiset ampuivat rakettejaan.

Tässä mielessä olen hyvinkin tiukkapipo.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Jotkut perinteet on ihan hyvä unohtaa ja kännissä rakettien ampuminen on yksi niistä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Eipä noille ilotulituksille ole enää mitään suurempaa perustetta. Lapsena oli hauskaa räjäytellä pommeja ja ampua raketteja, mutta nykyäänhän lapset pidetään noista erossa. En tajua, mitä iloa aikuinen ihminen saa rakettien ampumisesta, mutta ehkä olen vain tylsä. Ympäristösyyt ja eläinten häiriintyminen riittävät minulle ilotulitusten kieltämiseen. Onnettomuudet loppuisivat myös, vaikka tiukentuneilla säännöillä niitä on saatu jo hyvin vähennettyä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kiinan suurlähetystön ja Santahaminan maantieteellinen läheisyys pakottaa totuttautumaan kaikenlaiseen paukkeeseen mitä yllättävimpinä ajankohtina.

Eniten harmittaa uudenvuoden aamun roskan määrä. Niitähän ei kerätä pois kuin vasta ajan kanssa.

Käyttäjän Leppis1949 kuva
Pauli Leppä-aho

On hienoa, että vihdoinkin minullekin tärkeää asiaa saadaan vietyä kansalaisten toimesta eteenpäin, koska poliitikot eivät ole siihen rakettikauppiaiden lobbauksesta johtuen kyenneet. Viimeisin kolumnini asiasta oli US Puheenvuorossa Leppis 1949 "Ilotulitteet(sururulitteet) puhuttavat myös Ruotsissa".

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niinpä näkyy:

7 av 10 svenskar vill förbjuda fyrverkerier – nu är det upp till politikerna!

Initiativen kommer från företag som Bauhaus, City Gross, Ica Maxi, Coop, Willys och Hemköp som alla slutat sälja fyrverkeri till privatpersoner. De kommer från hotell långt från stadsbebyggelsen som erbjuder familjer med hundar att fira nyår långt från raketer och fyrverkerier. Och det görs av kommuner som på olika sätt tagit initiativ till att begränsa användningen av fyrverkerier. Bland dem finns: Arvika, Boden, Borås, Enköping, Hässleholm, Kungsör, Lidköping, Ljusdal, Nynäshamn, Piteå och Ånge.

https://www.djurensratt.se/blogg/7-av-10-svenskar-...

Käyttäjän juhaniyt kuva
Juhani Ylä-Tulijoki

Täysin turhaa touhuahan tuo rakettien ampuminen on mutta niin on koirankin pitäminen. Molemmat pitäisi muuttaa luvanvaraisesksi. Muutenkin kansalalaialoitteita on mennyt pohja pois ellei kyseessä ole näköjään joko homostelu tai viiherpiiperrysaloite. Eli on vain ajanhukka kirjautua sinne.

Käyttäjän HenrikLindblom kuva
Henrik Lindblom

Holhoojat ja itseään muita viisaampina pitävät rakastavat kieltolakeja, mutta niillä on yleensä ei-toivottuja sivuvaikutuksia. Ukonilmat ne vasta äänekkäät ja vaaralliset ovat, niitä pelkäävät jopa eräät täysi-ikäiset ihmisetkin. Vaan ei voi kieltää, pitää vaan sietää. Rokotuspakkoa kannattaisin ja siihen olisi myös helppo saada kasaan tarvittava määrä nimiä. Tai siis kieltoa jättäytyä rokottamatta.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Aloite huomioitiin jopa tämän päivän Hesarissa :

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005920729.html

7705 ..lupaavalta näyttää....

Pekka Salminen

Jos uudenvuoden ilotulitukset kielletään niin samoin perustein tulisi kieltää autoilu, pyöräily ja kävely. Näissä toiminnoissa kuolee ja loukkaantuu huomattavasti enemmän ihmisiä kuin ilotulituksissa. Jotkut niuhottajat ovat taas olleet asialla.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Kauan meillä oli vapaat pelisäännöt ilotulitteissa. Löyhiä sääntöjä on löyhennetty entisestään. Katsottiin olisiko vapaus avuksi.

Ei ollut. Loukkaantumisia tulee hurjasti, tunaroinnit yhä vaarallisempia. Itse olen onneksi saanut ilotulitteen vain korvaan, näkö ei mennyt.

Holhous on ikävä ratkaisu, mutta tässä kohtaa on tullut surullisen selväksi että tämä työ on parempi jättää osaavien käsiin. Vähän sama juttu kun lemmikkien kanssa, eipä niistäkään kovin moni enää oikein huolehdi ja näyttää siltä että koira-ajokortti on tulossa sille sektorille. Kun ei muu auta.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Jaaha. Mitä huomenna kielletään. ??
Purukumi vai tulitikut. Pipo. Voi valahtaa silmille ja ajat ekofillarilla metttään. Klapien sytytys alta. Sittenhän ei toista pesällistä tosin voisi polttaa. Kokoomus pannaan tietysti. Kekkonen ja punamulta onnistui 25 vuotta.
Pitäisi perustaa Kieltorekisterihallitus. Sitä johtaa Kieltoministeri. Vielä riittää kiellettävää mutta ollos huoleton. Ilmastohumppa tulee luomaan ehtymättömän lähteen kiellettäville asioille.

Mitä tulee Hesariin (wiherwas) niin mikä vaan, josta tulee pöllähdyskin höyryä tai savua joutaa kieltoon.
On se harmi että Aamulehteä tai Turun sanomia ei jaeta viikonloppuna pk-seudulla. Pakko tyytyä HS ja Kallio NYT viikkoliitteen pakkosyöttöön.

Jos minä saisin kieltää nyt jotain niin koko Kansalaisaloite systeemi on ihan yhtä tyhjän kanssa. Kumottava.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Huomaan että olet Tapio tarkkaan lukenut aloitteen ja sen perustelut ja otat kantaa mm. lääkäriliiton lausuntoihin kumoamalla ne asiantuntemuksellasi. Arvostan tuota.

10159 kannattajaa reilu vuorokaudessa nyt, ei paha.

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Ne koirat jotka pelkää tulitteita, voisivat olla pelkäämättä, mikäli omistaja osaisi käsitellä koiraa.
Esimerkiksi blogisti kertoo et koira pelkää hänen SYLISSÄÄN. Voi hitto! Sääntö numero yksi, älä ikinä ota koiraa ns.turvaan syliin tai lässytä hänelle silloin. Sä omistajana teet silloin siittä koirasta pelokkaan! Ei ikinä saa antaa ns.turvapaikkaa vaan olla välittämättä asiasta ja keksiä joku pikku leikki vaikka. Kaikille ei sais vaan antaa koiraa...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Hienoa Hetta että tämänkin alan asiantuntijana tulit korjaamaan vääriä käsityksiä.

Koira pelkää kyllä pauketta vaikka omistaja ei olisi lähimaillakaan, huomaan sen useista merkeistä kuten raavittu takahuoneen ovi tai ripulointi lattialla kotiin palattuani. Itsestään selvää että rekulle kannattaa silloin keksiä muuta tekemistä.

"Ei ikinä saa antaa ns.turvapaikkaa vaan olla välittämättä asiasta..."

Mielipiteesi on tullut selväksi useassa yhteydessä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset