Saaresta Merenelävä

Teknologianeutraali energiatuki on pelkästään tuulivoimatukea

  • Ilja Repin: Volgan lautturit 1870-73. Kuvamanipulaatio Pro Pyhäranta 2016.
    Ilja Repin: Volgan lautturit 1870-73. Kuvamanipulaatio Pro Pyhäranta 2016.

Energiavirasto sai joulukuun aikana 26 tarjousta uusiutuvan energian teknologianeutraaliin tarjouskilpailuun. Kaikki tarjoukset ovat tuulivoimaa.

Kaikki valepuhe "teknologianeutraaliudesta" osoittautui juuri siksi itsekseen. Yksikään muu tuotantomuoto ei edes  katsonut vaivan arvoiseksi hakeutua tukihuutokaupan piiriin. Kun huutokaupasta alunperin rajattiin ulos hakelaitokset kokoperusteisesti ja vesivoima, jäljelle jäi käytännössä tuuli. Aurinko- ja aaltovoimaloita ei ole olemassa tälle kapasiteetille. 

Ministeri Tiilikainen on painottanut, että tukipakettia ei ole räätälöity millekään tukimuodolle.

"Tarjouksia voi antaa tuulivoimaan, aurinkovoimaan, yhdistettyyn sähkön- ja lämmöntuotantoon ja biomassaan perustuen. Nyt nimenomaan katsotaan, millaisia tarjouksia tulee ja edullisimmat hyväksytään riippumatta tuotantomuodosta.

Veronmaksajat kustantavat nyt uuden tuulivoimatuen vanhan tariffin lisäksi, kustannusarvio luokkaa satoja miljoonia. Tarkkaa arviota ei ole koska "Tarjouskäsittelyn aikana Energiavirasto ei tule luovuttamaan tietoja tarjousasiakirjoista tai niiden käsittelyä varten laadituista asiakirjoista."

Mitä mää sanosi, sanosinks mää?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Varmaankin pelkkä yhteensattuma. Sen todennäköisyys on vain aika pieni, jos tuulivoimahakemuksen todennäköisyys on 1/4 ja niitä tulee 26 kpl peräkkäin.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Onneks on niin vanha, että kaikki jätetään jälkipolville.

Martti Nurmi

Blogisti astuu vaaralliselle näyttämölle. Hän mahdollisesti pyrkii kyseenalaistamaan virkavastuulla toimivan viraston henkilöt. Lopulta hän ehkä kyseenalaistaa peräti ministerin. Ministerihän on vannonut sormet raamatun päällä. Voiko enempää kyseenalaistaa?

Pekkarinen voisi vastata. Me emme sentään sotkeneet tähän aurinkoenergiaa, emmekä Saksaan verrattavia investointitukia. Mitä nyt pikkasen kopioitiin infran rakentamismaksuja -siis korkeintaan!

Tiilikainen tykittää:
"Tarjouksia voi antaa tuulivoimaan, aurinkovoimaan, yhdistettyyn sähkön- ja lämmöntuotantoon ja biomassaan perustuen. Nyt nimenomaan katsotaan, millaisia tarjouksia tulee ja edullisimmat hyväksytään riippumatta tuotantomuodosta.”

Kaikki subventaatio on auki! Ottakaa oppia UPM-konsernista!! Yksikään tukieuro ei jää käyttämättä. Näin pitää bisnestä hoitaa. S-ketjun tuulituet jää kauas taakse.

Veronmaksajat kustantavat vaikka mitä, myös UPM:n tuotannon pysymisen Suomessa. Kaikki voi kilpailuttaa, kuka tukee eniten? Pääomalla ei ole isänmaata.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Uutta tuulivoimatukea ovat nykyhallituksessa tukeneet niin Kepu, KOK kuin Persut ja sen jälkeen siniset. Oppositiosta uuden tuen ovat haukkuneet liian matalaksi ainakin Vihreät, SDP ja Vas.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Suomen Kuvalehti julkaisee 6 sivun jutun tuulivoiman kehittymisestä kiinnostavaksi bisnekseksi.

"Parissa vuodessa on tapahtunut hämmästyttävä käänne. Tuulisähkö on muuttunut veronmaksajien kustantamasta menoautomaatista houkuttelevaksi liiketoiminnaksi, ilman tukia."

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/200-tonni...

No Suomi maksaa vielä yli vuosikymmenen ajan miljardeja tuulisähkölle, vaikka tuon SK:n jutun mukaan pääsanomana on, että tukia ei enää tarvita.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Uudet voimalat saadaan näyttämään tuettomiksi ärhäkän verosuunnittella ja ylikapitalisoimalla rahoitus.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Niin, ja kyllä nuo jaksottaisen tuotannon ongelmat maksatetaan edelleen muilla sähköntuottajilla.

Martti Nurmi

Jos -siis JOS, Suomessa on minkäänlaista tutkivaa journalismia, tämä on ehtymätön luonnonvara. Jos joku vielä luulee, ettei Suomessa ole korruptiota, keskity tähän. Keskity myös puolueulottuvuuteen. Rakentaminen työllistää monia ja "konsulttipalkkiot". Putkella on kaksi päätä, vähintään.
Jos ja kun, aurinkosähköbisnes saadaan oikeasti repäistyä Suomessa käyntiin, alkaa, jo syntyneiden kanavien kautta, raha ja "demokratia" löytämään toisensa. Tulee dynaamisuutta!

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kun Väyrynen oli ensimmäistä kautta meppinä Brysselissä, tiesi hän kertoa, että ruotsalaisille oli tulossa 300-metrisiä tuulivoimaloita, ja että kyllä niitä tännekin saadaan. Suomenselän alueella ja tunturista löytyisi sopivimmat paikat näille.

Pitää vähän laittaa veronmaksajien rahhaa mukaan, että saadaan niitä tännekin.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Aurinkobusiness on jo hyvin lähtenyt käyntiin:

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/pohjola...

On maksettu maailmanennätystason hintoja; 11 000 euroa 2.5 kW järjestelmästä. Tässä kun kevätaurinko alkaa kurkistella, niin varmaan tuokin ennätys vielä rikotaan.

Oikea hinta laitteistolle ilman asennusta löytyy Saksan ebaysta ja se on vajaasta eurosta hieman yli euroon kW kohden. Asennuksestakaan ei kannata enempää tuntipalkkaa maksaa kuin mitä vaikkapa pääministeri saa.

Martti Nurmi

Köyhiä ja kateellisia on aina. Jos uskonveli toiselle tarjoaa, loppu katsotaan sitten paratiisinomaisemmassa ympäristössä, tai no, törkytkatteet johtaa lämpöisempään, ehkä, jos ei tunne "opasta". Kohtuullisuus on kymmenyksien mittaajien käsissä, siis maallisemmissa ympyröissä.

edit: typo

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Sattui silmään, en tarkastanut netistä : "Oikea hinta laitteistolle ilman asennusta löytyy Saksan ebaysta ja se on vajaasta eurosta hieman yli euroon kW kohden."

Olsikohan hinta n. 1000€/kW eli 1€/W ?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #20

Nimenomaan noin, eli euron watti. Pahoittelen kirjoitusvihrettä. Invertterien hinnat ovat laskeneet viime vuosina selvästi enemmän kuin paneelien. Paneelit pitäisi lähteä 0.35..0.55 eurolla / W; siihen invertteri, asennustarvikkeet, suojakytkin ja piuhanpätkät lisäksi.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

"On maksettu maailmanennätystason hintoja; 11 000 euroa 2.5 kW järjestelmästä."

Tuollainen 2,5 kW:n järjestelmä säästää vuodessa sähkölaskusta noin 100€ eli vaikka härpäkkeet saisi katolle 3000 eurolla , takaisinmaksuaika ilman korkoja/huoltoja olisi vähintään 30 vuotta : tämän suurempaa kusetusta harrastavat vain valepoliisit, kohderyhmäkin on sama : ymmärtämättömät , hyvää tarkoittavat vanhukset.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

KHO:n presidentti Kari Kuusiniemen mukaan "terveyshaitta ei ole sopimusasia", silti näitä sopimuksia tehdään. Nyt olisi syytä jo herrojen odottaa ensin tutkimusten tuloksia, kun sellaiset on tilattu ja maksettu.

"Tuulivoimaloiden ääni, sen fysiologiset vaikutukset, häiritsevyys ja yhteys sairauksiin." Tutkimus on käynnissä!
Toteuttajat:
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Helsingin yliopisto, Työterveyslaitos, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Rahoitussumma 292 981 €
Hankkeen perustiedot:
Kesto: 8/2018–2/2020

"työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) teettää riipumattoman ja kattavan selvityksen tuulivoiman terveys- ja ympäristöhaitoista ennen tuotantotukea koskevan lain valmistelua."

https://tietokayttoon.fi/hankkeet/hanke-esittely/-...

Martti Nurmi

"(TEM) teettää riipumattoman ja kattavan selvityksen tuulivoiman terveys- ja ympäristöhaitoista ennen tuotantotukea koskevan lain valmistelua."

Pitäisikö olla luottavainen? Olisiko syytä tilata verrokki ja mahdollisimman kaukaa Suomessa toimivista?

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tutkimuksia on jo ilmaiseksi saatavilla maailman arvostetuimpien asiantuntijoiden toimesta ja parhaista laitoksista esim. Max Planck Instituutti (mm. 18 Nobel – palkintoa) ja NASA, ym. muut perusteellisesti tutkineet kymmenien vuosien aikajanalla.
http://cdn.knightlab.com/libs/timeline/latest/embe...

Haittavaikutuksista on WHO:n määräyksiä joita täällä rikotaan.
Maailman terveysjärjestö, "Tuuliturbiinin melu terveysvaarana":
http://www.euro.who.int/en/media-centre/sections/p...

Suomessa rakennetaan väkisin alle kilometrin päähän asunnoista 4,5 MW:n tuulivoimaloita, nyt olisi jo tulossa vielä suurempia ja korkeampia. Valehdellaan vaan raakasti ettei suuri tuulivoimala tuota sen enempää haittoja kuin pienempi. Ihmiset joutuvat sitten muuttamaan ja jättämään asuntonsa kylmilleen koska tuulivoimatuet pitää saada kun niitä valtio oikein tarjoaa.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Aikamoista peliä on pidetty, on vaihdettu talousvaliokuntaan sopivat henkilöt että tuki annetaan, vaikka tuulivoimatoimijat jo suureen ääneen ilmoittivat että he pärjäävät uusilla ja paremmilla voimaloilla ilman tukia. Alunperinhän syöttötariffi oli vain niin kuin starttiraha tuulituotannon käyntiin lähtemisen vauhdittamiseksi. Nyt siitä tuleekin elinikäinen riesa veronmaksajille.

"Tiilikaisen satojen miljoonien eurojen uusiutuvan energian tukipaketti ei olekaan teknologianeutraali - "eihän tässä ole mitään järkeä, koska tuki on räätälöity nyt tuulivoimalle"
https://www.talouselama.fi/uutiset/tiilikaisen-sat...

"Talousvaliokunnasta väistynyt Turunen kritisoi yhä uusiutuvan energian tukipakettia: "raha menee tuulivoimalle"
https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3940207/Talousva...

Martti Nurmi

Äh öh eh! Onhan tässä paljonkin järkeä: tulee fyrkkaa!

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Jep, eikä ne voimalat häiritse Hesassa ketään. Fyrkkaa tosiaan tulee, Aapeli myrskyllä tukirahaa meni valtion kassasta n. 1,3 miljoonaa ja silti tuulimylläri saa sähkön myydä markkinahintaan.

Valtio takaa hyvät voitot bisneksestä eräille, "erräät on erräämpiä kuin erräät" sanotaan. Olisiko mitään "oma lehmä ojassa" kytkentöjä ministereillä.. Ainakin näin on asiat selvitetty, mm. Eija-Riitta Korhola väittää: Mauri Pekkarisen perhe hyötyy tuulivoimasta - ”Ne on ihan härskejä”

http://www.is.fi/vaalit2015/art-2000000898114.html

Risto Salonen

Ainahan kepu on osannut hyödyntää energia-asioita: kukas kepulainen oli ostamassa Oulujoen koskia, kuka Loviisan ydinvoimalan junaili naapurille. kuka edesauttoi Haapaveden turvevoimalaa, kuka antoi ydinvoimaponnen, kuka loi risusavotan, kuka pekkaroi tuulivoimatukia.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tuulivoima tuet maksatetaan vielä näillä kummilapsilla, kunhan kasvavat aikuisiksi. (ehkä silloin kiroavat vanhempiensa hyväuskoisuuden)
"TuuliWatin tuulivoimaloilla on lähes samanikäinen kummilapsi, jonka mukaan voimala on saanut nimensä. Nämä kummilapset ovat syntyneet maailmaan, jossa uusiutuva energia, kuten tuulivoima, on todellinen mahdollisuus kamppailussa ilmastonmuutosta vastaan."
http://www.tuuliwatti.fi/tuulipuistot

Tuulivoima on erinomainen sijoituskohde yhteiskunnalle jos vaan uskoisimme alan toimijoita:

Jari Suominen vastaa Iltalehden kysymyksiin: "Te vakuutitte Satakunnan Kansan haastattelussa, että yhden euron tuki tuulivoimalle tuo kymmenen euroa tuloina takaisin yhteiskunnalle. Millaiseen laskelmaan tämä perustuu?"
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014040818197987_u...

Mitäs sanotte, ostaisitteko auton tältä kauppiaalta..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset