Saaresta Merenelävä

Ei bannausta aatteen vaan osaamattomuuden vuoksi

  • Sivun luominen kestää noin minuutin ja vaatii ainakin kaksi klikkausta.
    Sivun luominen kestää noin minuutin ja vaatii ainakin kaksi klikkausta.

Näiden vaalien yhdeksi teemaksi on noussut uhriutuminen siitä, miten senjasen sanavapautta rajoitetaan. Erityisesti yksi puolue on tässä kunnostautunut. Kuulemma amerikkalainen globaali suuryritys poistelee pienen pohjoisen maan poliitikkoprofiileita hiljentääkseen kritiikin ja tukeakseen istuvaa hallitusta.

Facebookin sääntöihin kuuluu, että omassa profiilissa esiinnytään omalla nimellä. Ei siis kansanedustajaehdokas xx:nä tai hautausurakoitsija yy:nä, saatikka antikvariaatti zz:na.  Jos rikot näitä sääntöjä, profiilisi poistuminen johtuu todennäköisesti yhteisönormien rikkomisesta kuten sinulle kerrotaankin.

Jos haluat tehdä kampanjasi tueksi poliitikkosivun, voit sen aivan mainiosti tehdä. Luo sivu, valitse "public figure." Voila, sivusi on valmis ja voit ryhtyä jakamaan sanomaasi ja keräämään tykkäyksiä. Käytä kuitenkin viisi minuuttia elämästäsi lukeaksesi Facebookin yhteisönormit. 

Ymmärrän että kaikille se ei käy. On paljon näppärämpää rikkoa alustan sääntöjä ja uhriutua miten kirjoittaja on bannattu. Koskee niin Facebookia kuin vaikkapa Puheenvuoroakin.

Yllä kerrottu on tietenkin useimmille itsestäänselvyys ja monella poliitikolla on oma sivu. Jostain syystä tieto on vältellyt tavoittamasta juurikin yhtä tiettyä puoluetta. Olisikohan  kyseessä kansainvälinen salaliitto kun persuille ei kerrota?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Nykyään puhutaan palvelumuotoilusta. Persut tulkitseva sen niin että palvelujen on oltava räätälöity heille. Ja jos ei näin ole se on salaliitto.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Perussuomalaisilla on kyky lokeroida muita ihmisiä eri kategorioihin, mutta eivät nähtävästi osaa lokeroida itseään "public figureen". Kaikki eivät tiedä kaikkea.

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen

Vaikuttaa, että monet eivät ymmärrä, kuinka suuri ongelma tähän liittyy.

Jos jätetään salaliitot pois laskuista, niin ongelma on se, että sisällöistä poisto ja bännit tulevat koneellisesti bottien tekeminä sekä ilmiantojen peruteella hyvin summamutikassa tai sitten sitä voidaan käyttää väärin ilmiantamalla joukolla postauksia, jotka eivät itseä miellytä. Eli tehtyjen päätösten laatu on varsin heikko tällä hetkellä. Tapaukset ovat usein lisäksi hyvin tulkinnanvaraisia, eli laadun nostaminen tulisi maksamaan aivan älyttömästi rahaa, minkä takia ongelman korjaaminen on äärimmäisen hankalaa.

Se on tietenkin hauska naureskella vähä-älyisille persuille, jotka eivät ymmärrä simppeleitä ehtoja. Kyseessä on kuitenkin aito ongelma, joten siihen olisi ihan hyvä suhtautua vakavasti.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Mutta jos bannit tulevat, kuten kirjoitit, summamutikassa niin se ei voi samalla olla juuri persu-spesifinen ongelma.

Onko jonkun poliitikkosivu sitten poistettu FB:stä?

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen

Ei olekkaan, ainakaan tarkoituksella. Tietysti algoritmi joka bännejä jakelee voi olla, tai onkin biasoitunut johonkin suuntaan, että se siis suitsii tietyn aihepiirin keskustelua enemmän kun toista.

Persu-spesifinen ongelma se voi olla siinä määrin, että heidän usein käsittelemät aiheensa liippaa läheltä niitä sanoja/aiheita, jotka triggeröivät tuon automaattibännin ja joka johtaa useammin perusteettomiin bänneihin.

Tommi Mäkinen

Kenet tahansa saa bannattua facesta kun tarpeeksi idiootit hakkaa ilmiantonappia "loukkaantuneena".

Jos ei face kyseisestä julkaisusta kehtaa antaa banaania, niin näppärästi esim. 5 vuotta aiemmin saattaa löytyä jotain, jonka äärisuvakkipäissään saattaa tulkita loukkaavan jotain ja BAM, banaanit.

Just äsken luin facebookista että mun kaveri sai TAAS 30VRK bannin, koska oli v.2015 kirjoittanut 'kantasuomalainen karvakäsi' :D
Tarkoittaen siis meitä, ihan perus kantiksia..

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ei tarvita kuin yksi pahantahtoinen ja yksi ilmianto. Se riittää Facebookille, jos homman osaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Noinkin, mutta tämä teksti sai inspiraationsa blogissa linkatusta ketjusta jossa ainakin yksi uhriutuja on ihan vapaasti kommentoimassa facebookissa omassa profiilissaan.

On vähän hassua valittaa miten facebook bannaa ja samalla kirjoitella facebookissa ja mainostaa että on ehdokas eduskuntaan.

Tommi Mäkinen

Ok. Noista en itse niin tiedä, kun en eläissään ole mitään ilmiantanut, ja mun ainut vuorokauden banni tuli jostai ilmaisformulalinkistä.

Tulitpahan siinä todistaneeksi, että ei persun tartte mitään pahoja kirjoitella, että bannit napsahtaa :)

Pahantahtoisia ihmisiä suomessa piisaa..

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Salosen pointti tuskin menee ihan kaikille (ja etenkään ei persuille) jakeluun.

Facebookilla on todellakin selkeät säännöt, ja niitä noudattamalla ei ihan vähällä joudu bannatuksi. Pitää vain ymmärtää, että henkilökohtainen profiili, poliitikon poliittinen sivu ja yrityksen mainossivu ovat Facebookille eri asioita.

Kun perehtyy siihen miten kussakin tapauksessa pitää toimia ja noudattaa muutoinkin Facebookin sääntöjä niin on erittäin epätodennäköistä että tili suljetaan.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Janne ongelma ei ole se amerikkalainen yhtiö tai sen algoritmi vaan suomalainen poliittisesti motivoituva Facebookilla töissä (tai joku muu järjestely) oleva moderaattori.

Lisäksi on tuo ilmiantonappi. Sellainen nappi on sinänsä hyvä, mutta sillä tehdään paljon pahuutta.

En ole persu, mutta meidän Nukkuvien asia on liian hyvä toisinaan Facebookissa. Ei vihapuhetta mutta silti tuollainen poliisi niskassa.

Kas kummaa - näitä ongelmia ei ole lainkaan niillä joiden porukkaa siellä valvomossa.

Politiikka todellakin on joka paikassa Suomessa. Facebook on Suomessa tässä tarkoituksessa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Kas kummaa - näitä ongelmia ei ole lainkaan niillä joiden porukkaa siellä valvomossa."

Ajattelet että toisilla puolueilla on edustajansa FB:n valvomossa? Oikeasti?

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Siis siten että siellä on puoluepoliittisesti liian tiedostavaa porukkaa. Minulla on asiasta omat epäilykseni, mutten niitä tässä nyt tuo.

Sellainen jatkuva pelko että uskaltaako postata jotakin johonkin ryhmään.

"Ilmiantonappi" etenkin on hyvin ongelmallinen - sitähän voi käyttäjää ihan kuka tahansa joka kokee uhkaa Nukkuvien jutun vuoksi, jota minä jotenkin ärsytän kun uskon asiaani jne .

Väitätkö ettet tunne ihmistä?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #18

Tunnen ihmisiä.

Jos mielessä on jatkuva pelko siitä että uskaltaako postata jotakin johonkin ryhmään niin
a) voi miettiä mikä omassa postauksessa on sellaista joka aiheuttaa tuon epäilyksen
tai
b) voi ottaa yhteyttä paikalliseen terveydenhuoltoon, jos se sieltä lähtisi hälvenemään.

Ei millään pahalla mutta noin yhden hengen ryhmäsi on sen verran pieni tekijä että on mahdoton kuvitella sen varalle rakennettua mittavaa salaliittoa. Jos oikein tarkkaan mietit niin saatat päätyä samaan lopputulokseen.

Pisteet kuitenkin sinnikkyydestäsi.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #20

heh heh sinähän se huumorimies olet!

Ai niin unohdin kokonaan että kaikki tämän maan ongelmat on tiettyjen jankkaajien mielestä vaan joko Hirvimäen omaa kuvitelmaa tai Hirvimäen omaa syytä.

Yritin tuoda esille sitä että ei tarvitse a) olla persu b) mitenkään viljellä mitään mikä voitaisiin edes tulkita vihapuheeksi JA SILTI voi kärsiä näistä ongelmista.

Ai niin minun tapauksessani sehän oli vaan omaa surkeutta. Kiitos "keskustelusta" Janne Salonen ja mukavaa päivänjatkoa.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Hirvimäki, mietihän hiukan Suomessa liikkuvan Fb-matskun määrää, ja mieti sitten kuinka monta sataa tai tuhatta tyyppiä siellä valvomossa pitäisi istua 24/7 jotta "poliittinen" valvonta voisi onnistua.

Tommi Mäkinen

No ei ,mut jos niissä valvojissa on samanlainen hajonta niinkuin toimittajissa? 1000 vihervassarii ja 1 semi-persuhko??

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Mäkiseltä hemmetin hyvä huomio

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"Käytä kuitenkin viisi minuuttia elämästäsi lukeaksesi Facebookin yhteisönormit."

Tuo ohjeistus pohjautuu käsitykseen, jonka mukaan Jannelta itseltä menee 5 minuuttia yhteisönormien lukemiseen. Jollain toisella saattaa tekstin sisältö jäädä ymmärtämättä. Tottakai populisti tuntee itsensä uhriksi, jos ei ymmärrä sääntöjen sisältöä ja merkitystä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Savun hälvettyä lue käyttöohje" on ihan yleispätevä sääntö.

Tommi Mäkinen

Meillä sähöpuolella amiksessa sanottiin että: "Savun hälvettyä, tarkista kytkentä" :D

Kaikki sähkölaitteethan toimii savulla, ei uskois.

Sitten kun se savu tulee ulos laitteesta, se ei enää toimi..

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Pelailtiin noin 10 vuotta sitten erästä nettipeliä joka oli Zyngan peli, mutta toimi facebookin kautta kirjautumalla FB profiililla.

Pelaajia on valtavasti ympäri maailman.
Pelin sisälle kehittyi ryhmiä ympäri maailman...klaaneja.

Idea oli, että klaanien jäsenet hakkaili toisia jne jne .

Jossain vaihessa hommat alkoivat mennä niin tunteisiin, että jengi alkoi hermostua toisiin pelaajiin vähän turhankin tosissaan.
Alkoi syntyä sellaista ilmiötä, että porukka alkoi raportoimaan systemaattisesti facebook profiileja "feikkiprofiileina".
FB automaatti bannaili raportoidut profiilit ja jutun juju oli siinä ettei peliä päässyt pelaamaan ilman kirjautumista facebookin kautta.

Vaati aina selvittelyä että sai sen FB profiilin takaisin, mutta sen selvittelyn ajan olit poissa pelistä.

Joten kyllä tätä facebookin raportointia on osattu käyttää jo iät ja ajat väärin.
Miksi sitä ei nyt käytettäisi kun vielä miettii kuinka polarisoitunuttta poliittinen keskustelu somessa nykyisin on.

Minulla on vahva epilys että tälläkin kertaa kyse on joissain tapauksissa samanlaisesta väärinkäyttämisestä.
Joissain on varmasti ihan oikeitakin perusteita....algoritmeihin tarttuvia kuvia tai sanoja taikka sellaisia päivityksiä jotka rikkovat FB:n sääntöjä.
Veikkaan ettei ihan jokaista ole edes bannattu, mutta kertomalla että on saa ylimääräistä sympatiaa omien kannattajien joukoista.

Tuskin on mitään yhtä ainoaa oikeaa vastausta.
Ainut mistä olen lähes 100 varma on se, ettei FB:tä tai Twitteriä kiinnosta persujen menestys tai menestymättömyys, joten turha mitään salaliittoa siihen suuntaan on kehitellä.

Enkä usko että persutkaan tässä ihan puhtaita pulmusia on...eiköhän se raporttinappi löydy persumielistenkin FB:stä

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

"Ymmärrän että kaikille se ei käy. On paljon näppärämpää rikkoa alustan sääntöjä ja uhriutua miten kirjoittaja on bannattu. Koskee niin Facebookia kuin vaikkapa Puheenvuoroakin."

Puheenvuoro ei helposti bannaa, melko vapaasti saa kirjoittaa. Hesari on paljon tiukempi, ellei kirjoita lehden linjan mukaisesti, kirjoitus ei välttämättä läpäise sensuuria. Minä en paljon kirjoita faceen, mutta kyllä kaikki on läpi mennyt. ;)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset