Saaresta Merenelävä

Uusi tuulivoimatuki on turhakkeiden turhake

Energiavirasto on tänään julkaissut uudet tuulintuensaajat. Kilpailutuksessa menestyi seitsemän uutta tuulivoima-alueitta. Tuki kilpailutettiin ja tarjousten keskiarvo oli 2,58 euroa / megawattitunti. Enimmillään valtio maksaa tukea noin 3,6 miljoonaa euroa vuodessa eli 12 vuoden ajalta 43 miljoonaa. Tuki maksetaan jos sähkön hinta on alempi kuin 30 euroa / MWh + tuen määrä. Jos sähkön hinta ylittää 30 euroa + huutokaupattu tuki, ei tukea makseta. Juuri nyt hinta on 33 euroa.

Vanha tuulitariffi tarjosi maksimissaan 53,5 euron tuen megawattitunnilta jos sähkön markkinahinta on 30 euroa / MWh. Viimeiset tariffituet myönnettiin vuoden 2017 lopulla ja niitä maksetaan aina 2030-luvulle saakka. Tariffituki on 20 kertaa liian suuri. Nyt myönnettävää tukeakaan ei koskaan olisi tarvittu, koska samaan aikaan voimaloita rakentuu myös ilman tukea.

Suomi maksaa nelisen miljardia euroa 20-kertaista vanhaa tuulivoimatukea 2030-luvulle. Noin puolet tariffituesta myönnettiiin viimeisen hallituksen aikana. Tämän päälle uusi 43 miljoonan tuki on pikkuraha, vaikkakin täysi turhake.

Voittaneet ja hävinneet tarjoukset täällä.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Janne :yritin pikaisesti pähkäillä, mitä tapahtuu , jos kolmen kuukauden keskihinta on alle 30€/MWh..esimerkiksi 20€/MWh ?

Onko sinulla selvä kuva asiasta?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Silloin maksetaan tuo preemio täysimääräisenä riippumatta onko hinta 30 tai 20 / MWh. Jos keskiarvo on 31 eur, sitten maksetaan keskimäärin 1,58, jos 32 euroa on tuki keskimäärin 0,58 jne.

Hintahaarukkahan vähän vaihtelee mutta 30 euroa on se lähtöhinta.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

..siis ymmärränkö oikein : jos 3:n kuukauden markkinahinta on 20€/MWh , saa mylläri n. 22,58€/MWh ei 32,58€/MWh ?

Kun tätä aikoinaan pähkäiltiin (taisin sitä jopa energiavirastosta kysyäkin) , jäi se minulle hiukan epäselväksi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #6

Jos 3:n kuukauden markkinahinta on 20€/MWh , saa mylläri 20 eur + tarjoamansa preemion joka vaihtelee alle kahdesta vajaan neljään, kuka nyt mitä tarjosi. Periaatteessa ymmärrät oikein.

Käytännössä pyrkivät tekemään pitkiä sähkösopimuksia Ikeoiden ja Googlejen kanssa ja tuo preemio voi auttaa tarjouskilpailun voittamisessa.

Veikko Pitkäkari Vastaus kommenttiin #7

Ajoksen tuulivoimalat on IKEAn myllyjä. Köyhä IKEA tarvitsee suomalaisten veronmaksajien apua voittojen sijoittamisessa.
https://tuotantotuki.emvi.fi/Installations

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #9

Veikon kommentti jäi kuvattomana alustan lapoihin erikseen hyväksyttäväksi. Käyttäkää ihnmiset niitä kuvia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #10
Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Muistaako muuten joku niitä aikoja kun meille valehdeltiin että uusi tuotantotuki on teknologianeutraali? Tiilikainen kertoi.

"Tiilikaisen mukaan kysymyksessä on eräänlainen siirtymäkauden tuki, jossa eri tuotantotavat laitetaan samalle viivalle."

https://www.aamulehti.fi/uutiset/ministeri-tiilika...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Oosinselkä ei päässyt tuulivoimatuen piiriin: "Emme silti heitä pyyhettä kehään", Jari Suominen. (tätä hanketta on yritetty saada väkisin tukijärjestelmään kiinni, ja toistaiseksi aina epäonnistunut. Voi itku, - arvaa harmittaako.)
https://www.satakunnankansa.fi/a/77ddbae1-bfb7-451...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Suominen puhuu tapansa mukaan roskaa väittäessään, että rakennusluvan päivitys olisi johtanut siihen että tukea ei saatu. Tosiasiassa pyysivät vain liikaa tukea, ilmeisesti vanhasta tottumuksesta.

Energiaviraston päätöksen perustelut Oosinselän hylkäämiselle:

"Preemiojärjestelmään hyväksyttiin tarjouksia 1,36 TWh:n edestä ja ylin hyväksytty
tarjouksen mukainen preemio oli 3,97 euroa per MWh. Sähkön tuottajan tarjouksen
mukainen preemio ei ollut alhaisimpien tarjousten joukossa. Tämän vuoksi Energiavirasto ei hyväksy sähkön tuottajan voimalaitosta preemiojärjestelmään."

Suominen vain katsoi että hän olisi oikeutettu kaksinkertaisiin tukiin verrattuna halvimpiin tarjouksiin.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Oosinselälle oli jo isommista voimaloista hyväksytyt rakennusluvat, mutta ne olivat sen verran suurempia että rakennusluvista on valitus Turun hallinto-oikeudessa, toinen valitus on menossa Vaasan h-o päätettäväksi, kun Pori ei vaatinut ympäristölupaa hankkeelta, päätös oli että ympäristölupa voitaisiin vaatia vasta kun voimalat olisivat käytössä.

Rakennuslupien myöntämisvaiheessa hakijaa olisi pitänyt pyytää esittämään valitulla voimalatyypillä laaditut melu- ja varjostusmallinnukset em. kaavamääräyksen mukaisesti. Nyt ehkä liialliselle melulle altistuvien alueiden asukkaat menettävät oikeutensa valittaa heille aiheutuvasta haitasta. Aluksi suunniteltiin paljon pienempiä voimaloita, nyt ne olisivat 220 metriin ulottuvia monstereita. Lähimmät asuinrakennukset 800 metrin päässä.

"Suojaperiaate on yksi tärkeä ympäristönsuojelu periaate, ympäristöllistä lupaa ei saa myöntää, mikäli vaikutukset kohdealueella ylittäisivät tietyn kynnyksen, toisin sanoen väestölle aiheutuisi terveydellistä haittaa.
Ympäristönsuojelulaissa kuvataan suojaperiaatteen lisäksi ennaltaehkäisyn periaate niin, että haitalliset ympäristövaikutukset ehkäistään ennakolta. Periaate näyttäytyy erilaisina ennakkovalvonnan järjestelyinä, kuten ympäristöllisinä lupajärjestelminä."

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Seuraavaan hallitukseen tulevat näillä näkymin vihreät mukaan ja ovat taas jonkinlaisessa vaa'ankielen asemassa. Veikkaan, että ympäristöministeriksi nimitetään Oras Tynkkynen Sitrasta ja tuulitukia jaetaan lisää.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Veikkaan että paikka on korvamerkitty Emma Karille.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tuulivoimalat oli pakko rakentaa ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi, tätä julistettiin ministeri voimin eri tilaisuuksissa. Media vielä hehkutti ja pelotteli kansaa mitä seurauksia on kun napajäätiköt sulaa, jos ei saada lämpenemistä pysähtymään uusiutuvaa energiaa rakentamalla.

Nyt sitten lämpenemisen huomataan viilentävän ilmastoa ja yllättäen napajäätiköiden jään määrä kasvaa.

Seuraava ns. "yllätys" on kun lopultakin poliitikot hyväksyvät infraäänen haitalliset terveyshaitat. Asia on monessa tieteellisessä tutkimuksessa selvitetty, mutta ei poliitikot sitä hyväksy ennen kuin Pohjanmaan ruumishuoneista loppuu tilat, eikä enää voida puhua yksittäis tapauksesta. Tämän jälkeen syntyy haloo, mitäs tehdään sadoille suurille tuulivoimaloille, kuka maksaa purkutyöt ja jälkien siivouksen. Poliitikkojen järjetön energiamuutos olikin valtava ympäristötuho, ja valtion varojen väärinkäyttö huijaus.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"...napajäätiköiden jään määrä kasvaa."

Siinä se taas nähtiin. Massiivinen tuulivoimarakentaminen lopetti ilmastonmuutoksen.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Ministerivastuulaki antaa mahdollisuuden asettaa ministerin päätös tutkittavaksi, sitä ei vaan ole tehty vaikka aihetta on ollut monta kertaa. Ja kyllä tuo syöttötariffi pitäisi vieläkin selvittää, oli se sen verran härskiä hommaa.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Jari Suomisen hatusta vedettyä vedätystä ja kuinka hyvin sillä saatiin poliitikkoja aukaisemaan rahahanat ei väsy koskaan ihmettelemästä. Hölmöjä on näköjään helppo kusettaa kun sen tekee riittävän suurilla numeroilla.
https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2014040818197987

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset