Saaresta Merenelävä

Ilmastonlämpeneminen muuttui muutoksesta kriisin kautta apartheidiksi

Oletteko huomanneet että jossain vaiheessa ilmastonlämpeneminen muuttui  puheissa ilmastonmuutokseksi? Lämpenemiseenhän eivät sovi tavallista kylmemmät kelit mutta muutokseen sopivat, jolloin  myös tavalliset suomalaiset talvi- tai juhannuskelit voidaan selittää ilmastonmuutoksella. Ilmastonmuutosta ovat paitsi sään ääri-ilmiöt, myös niiden äärimmäiset puuttumiset. Jos syksyllä tuulee tai talvella on pakkasta, kyse oli ilmastonmuutoksesta. Tai jos ei tuule tai pakasta, sama juttu. Tai jos kesällä on lämmintä tai kylmää tai jos sataa tai on kuivaa. Ilmastonmuutos. Tai jos joku idiootti heittää palavan röökin ulos autonikkunasta ja aiheuttaa paikallisen maastopalon: ilmastonmuutoksen aiheuttamaa.

Ihan viimeaikoina ilmastonmuutos muuttui mediassa ilmastokriisiksi jolloin viimeistään ei tarvitse ottaa kantaa suuntaan mihin ilmasto muuttuu.  Kun on olemassa kriisi, siihen pitää puuttua esimerkiksi alentamalla merituulivoimaloiden kiinteistöveroa ja sillä, että Suomen hallitusneuvotteluihin voi osallistua vain jos lupaa säätää maapallon lämpötilan kymmenesosan asteen tarkkuudella.

Mutta voi, ilmastokriisi on turhan laimeaa. Nyt meillä on ilmastoapartheid!

Aparthedilla viitataan rotuerottelupolitiikkaan jonka juuret ovat 1800-luvulla kehitetyissä rotuopeissa ja sittemmin Etelä-Afrikan politiikassa.  Ilmastonlämp...eiku muutoks... eiku katastrof... eiku aparthteid on jotain jota kukaan inhimillinen taho ei enää voi kieltää joten nyt se pihvi pois grillistä ja Lappiin ajamaan sähköautolla!

Mitä seuraavaksi? Ilmastoholocausti? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

27Suosittele

27 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Jossakin vaiheessa puhuttiin myös "kasvihuoneilmiöstä". Kyllä nämä aprtheidit ja muut vastaavat ylilyönnit taitavat liittyä klikkijournalismiin, eivätkä asiantuntijat tietääkseni sellaisia ole käyttäneet?!

Käsitteiden muuttuminen johtuu osaltaan varmaan siitä, että sää ja ilmasto on mennyt joillakuilla (tahallisesti tai tahattomasti) sekaisin. Trollit tietysti sekoittavat pakkaa käyttämällä mielikuvituksellisia käsitteitä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ymmärsin artikkelista että apartheid-käsite ilmaston yhteydessä on lähtöisin YK:n raportista ja siis asiantuntijoilta tai "asiantuntijoilta".

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

"Alstonin erikoisalaa ovat äärimmäinen köyhyys ja ihmisoikeudet."

Ilmastonmuutos ei taida olla Alstonin ominta alaa, joten käyttää apartheid käsitettä soveltaen. Mutta lienee oikeassa sen suhteen, että eniten ilmastonmuutoksesta kärsivät ne, joilla jo muutenkin on huonoimmat kortit.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #3

Ihmisille on jaettu eri kortit jo syntymässään. Asustelin 80-luvulla pari vuotta Floridassa, jossa kynnelle kykenevät lähtivät pohjoisemmas kesäisin. Broidi asuu Dubaissa, sama juttu, yleensä länkkärit häipyvät kesäksi kun ei sitä kuumuutta kestä jos on toinenkin vaihtoehto. Suomesta taas lähdetään sankoin eläkeläisjoukoin talviksi lämpimämpään, Espanjaan tai Thaimaahan.

Ihan eka kerta kun tajusin että paskat kelit ovatkin rotusortoa.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #7

"Ihan eka kerta kun tajusin että paskat kelit ovatkin rotusortoa."

:D

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

On hälyttävää, että joka puolella maailmaa vallitsee jonkinlainen sää. Ei sellaista ennen ollut, ei ainakaan näin paljon!

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Tällä meilläpäin ilmasto on lämmennyt jo maaliskuusta asti. Muutamana päivänä äsken ollut jopa hellettä. Sitten syksymmällä taas varmaan alkaa ilmat viilenemään. Näin se on ollut ennenkin.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Ihmisen elämänsykli on muttunut sellaiseksi ettei millään voi tehdä pitempiaikaisia vertailuja, oliko se nyt se kvartaalitalous mikä on avainsana.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ja kehitysmaiden väestöräjähdyksestä lieveilmiöineen ollaan edelleen hiljaa, vaikkakin se korostaa eriarvoisuuden lisääntymistä.

V. 1950 somali tai jemeniläinen olivat tasa-arvoisempia muuhun maailmaan verraten vain viideosan väestömäärin. Nyt nuppiluvun kasvettua viisinkertaisksi lyhyellä aikaa avuksi oireisiin esitetään apartheidia ja muita poliittissävytteisiä höpöjuttuja.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Lehtimiehet nyt tekevät lehtimiehen hommaa. Katsotaan vaikka mitä on ’shokkiuutinen’.
-Vuoden 2013 miss Suomi erosi puolisostaan
-Televisiosarja Sorjonen lopetetaan
-Emmerdale-tähti irtisanoutui

Epäilemättä tuossa hommassa superlatiivit loppuvat kesken.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Jos ’shokki’ on käytössä entisten missien ihmissuhdeuutisiin, niin mikä olisi sopiva termi kuvaamaan 120 miljoonan ihmisen kohtaloa äärimmäisessä köyhyydessä?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #11

Öööh, osaatko itse vastata? Olisko "ilmastoapartheid" hyvä?

Ilmeisesti koitat sanoa jotain sen kaltaista että YK:n on ihan ok liioitella koska suomalainen iltapäivälehdsitökin kertoo jonkun missin erosta?

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #12

Paremmin apartheid tähän sopii kuin shokki missiuutisiin.

Mikä tuossa YK-uutisessa on liioittelua?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ilmastopakolaisuus on aina ollut runsasta Suomesta. Täältä on lähdetty pakoon ilmastoa Australiaan, Fuengirolaan, Floridaan, j.n.e. Ja toistaiseksi tällainen ilmastopakolaisuus on vain lisääntynyt viime vuosikymmeninä.

No, ehkäpä he ovat olleet niitä "rikkaita" ja se apartheid onkin ollut tosiasia jo pitkään.

Sinänsä maalaisjärjella voisi kuvitella, että Suomelle olisi hyväksi, jos ilmastonMUUTOKSEN vuoksi ei enää olisi yhtä paljon ilmastopakolaisuutta.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Niinhän se taitaa olla että suomalaista köyhää v,tuttaa kun ei pääse talvella sinne missä etelän köyhä asuu. Tai ei nyt yleistetä mua ei v,tuta talvikaan.

Petri Lavonen

Kyllä tässä voidaan puhua jo Harmageddonin taistelusta. Rinteen pitää koota nyt Armageddon elokuvasta Bruce Willis porukka viimeiseen taisteluun. Verorahoilla.

Käyttäjän mauritem kuva
Mauri Temisevä

Näinhän se on. Jos tammikuussa oli kova pakkanen, mediassa joku asiantuntija vakuutti, että syy on ilmastonmuutoksen. Jos keväällä toukokuussa oli lämpimiä päiviä, senkin syy oli tottakai ilmastonmuutos.Nyt ei muutos riitä, vaan puhutaan ilmastoapardtheidista.
Koululaiset lakkoilevat ilmastomuutosta vastaan. Jospa lakkoilun nimi pitäisikin muuttaa ilmastoapartheidin vastustamiseksi. Onko sitten kylmää talvea pakenevat eläkeläiset ilmastoapartheidin kannattajia vai vastustajia?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset