*

Saaresta Merenelävä

Kaikki blogit puheenaiheesta Nuori

Kuvittele mielessäsi lapsi - asiaa vanhemmuudesta ja sisäilmasta

 

Kuvittele mielessäsi eteesi lapsi- iloinen, elämänmyönteinen, asioista kiinnostunut, innostunut lapsi, joka odottaa koulun alkua kuin kuuta nousevaa – ekaa opettajaa, uusia kavereita, ruokailua koulun ruokalassa, omaa pulpettia, paikkaa naulakossa. Uusia asioita, uusia kuvioita. Uusia juttuja joita oppia ja ihmetellä.

 

Ääni Riitta Mäkiselle = työn, yhteistyön ja koulutuksen tulevaisuudelle

Keski-Suomen demarien kampanja on ollut upea ja yksituumainen.* Riitta Mäkinen on suurin yhteistyön ja tuloksen rakentaja taas kerran. Hän on sellainen myös Jyväskylän kaupunginhallituksen pj:na, samoin maan suurimman ja vanhimman demariosaston eli Jyväskylän työväenyhdistyksen pj:na.

 

Pidämme nuorta idioottina, mutta vaadimme häneltä aikuisen vastuuta

Honkajoen lukiolaiset ovat olleet minuun yhteyksissä. He tekevät koulussa erilaisia projekteja, ja ovat halunneet kuulla minulta, mitä hyötyjä ja mitä haittoja näen kuntaliitoksissa.

Toinen lukiolaisporukka, jonka kotipaikkakunta jäi epäselväksi, vuorostaan kyseli yhteiskuntatietoon liittyen kysymyksiä, jotka liittyvät erittäin paljon huoltaherättäviin nuorten ongelmiin:

Tilaa hiljaisille ja ujoille

Yle:n sivuja selatessani silmiini osui uutinen otsikolla ”Tutkija nuorten yksinäisyydestä: Ihmiskuvamme on kaventunut – ujoudelle ei ole enää tilaa". Artikkelissa kerrotaan tutkijan näkemyksiä siitä, että 90-luvulta lähtenyt arvomaailman muutos on lisännyt nuorten kokemaa yksinäisyyttä ja esimerkiksi ujoille ja pohdiskeleville persoonille ei enää ole sijaa. Yhä useampi nuori kärsii yksinäisyydestä, arvioi nuorisotyön tutkija Pirjo Junttila-Vitikka. Kilpailua on koulutuspaikasta, työpaikasta ja jopa harrastuksista. Pelkkänä omana itsenä oleminen on vaikeaa.

Koulukiusaamisesta rikos

Koulukiusaaminen tulee muuttaa rikokseksi. Kiusaaminen on aina väkivaltaa ja väkivalta on aina rikos.

Eroa ei tule tehdä henkisen, eikä fyysisen väkivallan välillä.

Opettajat tulee kouluttaa jo opettajan pedagogisten opintojen yhteydessä tunnistamaan henkinen väkivalta. 

Opettajille tulee myös antaa keinoja, ja auktoriteettia puuttua ko. väkivaltaan.

 

Kiusaajasta tulee aina tehdä lastensuojeluilmoitus ja rikosilmoitus. Kiusaajan vanhemmat tulee saattaa sosiaalihuollon asiakkuuteen.

Meillä kaikilla on vastuu nuorista, osaltani yritän sitä vastuuta kantaa.

 

....kaikkien ikävien poliittisten ja sotajuttujen vastapainoksi jotain muuta.

Kerron tässä tositarinan tämän päivän elämästä.

Vuosia sitten ostin vanhan maatilan pitkäaikaisella lainalla, jota olen yrittänyt harrastuksena kunnostaa. Sairastuin 90-luvun laman seurauksena pysyvästi ja menetin työkykyni. Maatila on ollut minulle tärkeätä terapiaa, että säilyn hengissä.

Tila ja talo tilalla ovat 1800-luvulta, joten korjattavaa ja purettavaa on paljon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä