Saaresta Merenelävä

Kaikki blogit puheenaiheesta Pakkoliitos

Hyvää itsenäisyyttä!

KHO:n Rääkkylä päätös on voitto paitsi kunnalle myös voitto kunnalliselle itsehallinnolle. Toisen kerran tällä vuosikymmenellä Rääkkylä oli itsehallinnon puolustuksen eturintamassa.

Pakkoliitokset eivät edistä yhteistyötä. Siksi ihmettelen Karjalaisen pääkirjoitusta 26.11, jossa toivotaan, ettei Rääkkylä kääntäisi selkäänsä kuntayhteistyölle. Kuka, missä ja milloin on esittänyt, ettei Rääkkylässä haluttaisi yhteistyötä? On selvää, että kunnat tarvitsevat toisiaan.

Pienet kunnat kunniaan

Pieniä kuntia kannustaa Pekkarinenkin.

Varmasti luitte Keskisuomalaisesta 4.7.2016 uutisen, jonka mukaan eduskunnan 1. varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) kannusti pieniä kuntia selviytymään uusista tehtävistään. Hän oli puhunut Kihniössä. Pekkarinen kertoi, että pienetkin kunnat voivat selviytyä, jos se on on kuntalaisten tahto.

Jyrkkä ei "Suur-Lahdelle"

Selvitysmiehet ja muut Lahden kosiskelijat saavat kohta liitoselvityksensä kuntalaisten nähtäväksi. Se kannattaa lukea tarkkaan. Selvitysmiehet ovat heidän kannaltaan viisaasti vaienneet kaikesta konkretiasta. Eli eivät lupaa mitään, mitä eivät voi pitää. Siinä se onkin viisasta, sillä he eivät pysty lupaamaan mitään eikä Lahdella ole mitään tarjottavaa siihen liittyville kunnille. Lahti tarvitsee ainoastaan uusia veronmaksajia, koska kaupunki on lähes konkurssitilassa.

Kolme vahvaa kuntaa Turun seudulle

Turun seudun selvitystyön tuloksena on eilen perjantaina julkaistu neuvottelualueet. Ne ovat seuraavat:

Uusi Turku: Turku, Kaarina, Raisio ja Rusko
Uusi Naantali: Naantali, Masku, Mynämäki, Nousiainen, Vehmaa, Taivassalo ja Kustavi
Uusi Idän kunta: Lieto, Paimio, Pöytyä, Aura, Sauvo ja Tarvasjoki

Kiihkeät treffit

Etelä-Suomen Sanomat  uutisoi 21.2. raflaavasti kiihkottomasta kuntatapaamisesta.  Toimittajan mukaan paikalla oli lähes harras tunnelma ja jopa änkyrät hollolaiset olivat hiljentyneet. Alkaa pikku hiljaa menemään meikäläinenkin sanattomaksi tästä ESS:n suurkuntaa kosiskelevasta uutisoinnista.  Oheisen artikkelin kuva pallottelevista valtuutetuista mielestäni kertoo paljon heidän heidän henkisestä kapasiteetista ja asenteestaan. Tämä ei ole mikään leikin paikka millään muotoa.
 

MALTTIA SELVITYSKIIHKOILUUN!

Kuntarakennelaki on pääosin voimassa, poikkeuksena neljä pykälää ja neljä momenttia. Niiden voimaantulon ajankohdasta ei kuitenkaan ole vielä kenelläkään varmaa tietoa. Näiden kuntarakennelain pykälien voimaantulosta säädetään erikseen lailla sen jälkeen kun laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä on säädetty. Tämän odotetaan tapahtuvan tämän vuoden keväällä. 

Avoin kysymys kuntaministeri Henna Virkkuselle ja muille

Parainen ja Kemiönsaari ovat päättäneet ryhtyä selvittämään keskinäisen kuntaliitoksen edellytyksiä. Selvitysmiehen väliraportti on valmistunut. Selvitysmies ehdottaa selvitystyön jatkamista siten kuin kuntarakennelaissa todetaan.

Enemmistö kuntalaisista vastustaa selvitystyön jatkamista ja mahdollista liittymistä Kemiönsaaren kanssa. Pelkona on, että voimakkaassa virkamiesohjauksessa tällainen liitos kuitenkin toteutuu.

Kysymys selvitysmies Marcus Hendricsonille, Paraisten kaupunginjohtaja Folke Öhmanille ja Kemiönsaaren kunnanjohtaja Tom Simolalle:

Salpausselän kuntajakoselvitystä ja vähän muutakin

Salpausselän kuntaselvityksen Facebook-sivuilla oli pari viikkoa siten melkoista huttua:

"Valtiopäiväneuvos Mikko Pesälä katsoi tilaisuudessa pitämässään puheessa, että selvityksen päämäärä on palveluissa.

- Nyt leivotaan taikina, johon ei leivota yhtään rusinaa. Välistäveto on täysin mahdotonta. On tehtävä malli, josta kukaan ei voi noukkia rusinoita, vaan tähdätään yhteiseen hyvään, hän sanoi."

Kuntien keskityttävä peruspalveluihin

Keskustelu kuntauudistuksesta käy kuumana. Hallituksen viesti kuntarakenteesta sekä sosiaali- ja terveyspalveluista on sekava. Kunnissa ei tiedetä missä mennään, voimia käytetään turhaan kinaamiseen ja vatvomiseen. Nyt on viimeinkin aika laittaa jäitä hattuun koko uudistuksen suhteen.

Monet alueet maassamme ovat suurissa vaikeuksissa viime vuosien kuntaliitoshankkeiden jäljiltä. Puheet pakkoliitoksista ovat tämän pohjalta täysin vastuuttomia. Jos vapaaehtoiset liitokset ovat niin vaikeita, mikä sotku seuraisi pakottamisesta?

Veikko Lipposelle Orimattilaan

Johan kirjoitti Orimattilan poika Veikko Lipponen käsittämätöntä roskaa (Lukijan sana 29.1.2014). Ensinnäkään kirjoitukseni nimi ei ollut Heinolan mies, vaan se on minun "tavaramerkkini". jota käytän nimeni ohessa kirjoituksissani. Hänen mielestään ongelmana on poliitikkojen pelko menettää puolueensa kannatusta ja valtaa. Juuri näin asiat eivät ole. Näissä kuntaliitoksissa nykyiset päättäjät haluavat kasvattaa valtaansa kun kuvittelevat olevan jonkun suuren kunnan päättäjiä. Siinä se ahneus taas tulee esille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä